likeBalaton.hu | 2021.04.27. 06:00
A négyévszakos Balatont is népszerűsíti a Veszprém 2023 kulturális pályázata
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. Pályázz te is, mutatjuk a részleteket.

Régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket támogatnak

Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra. A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.

A minőségi kultúrafogyasztás és a közösségi alkotás is a célok között szerepel

A Kultúrpont program a Bakony–Balaton régióban működő művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek fejlődését és megújulását kívánja támogatni. A most kiírt pályázatra olyan alkotóközösségek jelentkezését várja a Veszprém–Balaton Zrt., akik programkínálatukkal a művészet, a kreatív ipar és a helyi lakosság együttműködésének új modelljeit hozzák létre. A Kultúrpont program a tömegturizmussal szemben kínál fenntartható alternatívát, és előmozdítja a régió gazdasági-turisztikai átrendeződését. Célja szerint a minőségi kultúrafogyasztás, a közösségi alkotás és együtt gondolkodás újszerű lehetőségeit teremti meg.

Tudj meg még többet a Veszprém 2023 projektről itt.

Fotó: Hölvényesi Kristóf/Veszprém-Balaton 2023

A pályázat benyújtásának időszaka két ütemben zajlik

A most megjelenő felhívásban két külön komponensben lehet benyújtani pályázatot. A 2021 júniusától októberéig terjedő támogatási időszakra május 31-ig, a 2022-es évadra szeptember 1-től szeptember 30-ig. Az első komponensben várhatóan 3-4, a második komponensben 8-10 Kultúrpont kaphat támogatást.

Veszprémi Utcazene Fesztivál
Fotó: Kovács Bálint/Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

A Bakony-Balaton régió Európa kulturális térképére kerülhet

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program egyik alaptörekvése, hogy a Bakony–Balaton régiót új kulturális kreatív-ipari térségként helyezze el Magyarország és Európa mentális térképén. Ennek egyik eszköze az alulról építkező és önszerveződő alkotóközösségek már létező kezdeményezéseinek továbbfejlesztése, valamint fenntartható, a turisztikai szezonon túl is működőképes modelljeinek kidolgozása. Kiemelt cél, hogy a Kultúrpont programban megvalósuló projektek a helyi közösség bevonásával teremtsenek minél különlegesebb kulturális kínálatot az érdeklődők számára.

2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, de ha teheted, látogass el már most ide. Ehhez nyújtunk segítséget itt.

A pályázati rendszer folyamatosan bővül, 2021 tavaszán további régiós pályázati kiírások várhatóak. A felhívásokkal kapcsolatban online pályázati tanácsadás keretében ad segítséget Ács Orsolya, forrástermelési projektmenedzser és Nagy Krisztián kulturális projektmenedzser április 26-án 16-tól 18 óráig. Regisztráció és a pályázattal kapcsolatos további információ a Veszprém–Balaton 2023 honlapján érhető el.

Fotó: Kovács Bálint/Veszprém-Balaton 2023

 

Nyitókép: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva