Pindroch Tamás/figyelo.hu | 2021.11.20. 10:00
A veszprémi gyerekkórház épületéből pezsgő kulturális központot építenek
A projekt 2023-ra valósul meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

A gyerekkórház egykori, csaknem két és fél évtizede üresen álló épülete a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján születik újjá. Kulturális és mozgásközpont lesz az épületben. A projekt 2023-ra valósul meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A beruházás nettó összege csaknem tíz és félmilliárd forint.

Megkezdődött az egykori Heim Pál gyermekkórház felújítása és átalakítása

Az évtizedek óta elhagyatott és romosan álló épület ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként nyílik meg 2023-ban. Az ActiCity új kulturális találkozási pont lesz, amely helyet, edzési és fellépési lehetőséget biztosít majd a városban jelenleg elszórtan és szűkös helyeken működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak.

Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt.

Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben MTI/Vasvári Tamás

 

Az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található. Az ActiCity létrejötte

katalizátorként kelti majd életre a belvárosi zöld kulturális folyosót amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) között.

Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének.

Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben MTI/Vasvári Tamás

 

Forrás: figyelo.hu
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva