Benkő Péter | 2024.01.30. 10:00
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2024-ben is változatos tárlatokkal készül
A nagyszabású Egry József-kiállítás februárban is látogatható lesz.

Hivatalosan véget ért a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program éve, viszont a rendezvénysorozat hozadéka velünk marad, általuk tovább fejlődik a város kulturális élete, közege. Vajon mit őriz meg a tavalyi esztendőből, annak tapasztalataiból a Laczkó Dezső Múzeum, s mire készülnek idén és a közeljövőben?

Fotó: Laczkó Dezső Múzeum Facebook

A múzeum több kutatást is végez a Balaton-felvidéken

– Vármegyei hatókörű városi múzeumként végezzük ma már tevékenységünket, ennek igyekszünk eleget tenni. Elsődleges célunk most az, hogy a hamarosan megnyíló, új, állandó kiállításunkat minél népszerűbbé tegyük, a város és a vármegye közönségének minél szélesebb rétegeit megcélozva és elérve, hiszen az állandó kiállítás összeállításán rengeteget dolgoztunk. Legfőbb célunk, hogy a kiállított tárgyak összekapcsolódjanak, egymást kiegészítsék, történetiségük miatt láncolatot alkossanak. Több programot szervezünk erre a kiállításra építve. Kutatásaink is tovább folynak, reméljük, sikerül a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettel közösen megkezdett munkát folytatni.

Tavaly év végén kezdtünk bele egy másik átfogó, a Balaton-felvidéki villát felmérő kutatásba, ennek eredményeit 2025-ben tervezzük bemutatni

– sorolta az igazgató.

Péterváry-Szanyi Brigitta a Laczkó Dezső Múzeum új kiállításának megnyitóján 2024 januárjában
Fotó: veol.hu/Benkő Péter

Az állandó kiállítás mellett más programokkal és kiállításokkal is készülnek

– Talán ismert, hogy tavaly, az EKF évében ünnepelte fennállásának százhuszonötödik évét a múzeum, amikor az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című tárlatunk mindent meghódított, népszerűsége és a nagy érdeklődés miatt a kiállítás látogathatóságát meghosszabbítottuk, idén február 18-ig tekinthető meg.

Az Egry-kiállítás folytatásaként készülünk a művész tanítványainak festészetét is bemutatni.

Idén ünnepeljük első állandó tárlatunk százhuszadik évfordulóját egy további kiállítással és az ahhoz kapcsolódó rendezvényekkel. Múzeumunk Látványkönyvtára, az ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII-XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek otthona a kutatókat várja, a Tudástér pedig múzeumpedagógiai programok központja – foglalta össze Péterváry-Szanyi Brigitta.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva