likeBalaton.hu | 2023.06.25. 10:00
Egry József 140 csodálatos alkotásából nyílt kiállítás Veszprémben
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeum Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítással nyitotta meg kapuit.

A Balaton festőjeként ismert Egry József 1916-ban, az első világháború háború során került a badacsonyi hadikórházba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Pauler Júliával.

A háborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban élt és alkotott,

de a teleket rendszerint a fővárosban töltötte.

140 évvel ezelőtt született Egry József, a Balaton festője
Fotó: Pesthy Márton – hivatalos

A Balaton és Olaszország

A szakirodalom ezt az időszakot tartja fordulópontnak Egry festészetében. A háború előtti vastag faktúrájú olajképei fokozatosan feloldódtak,

és megszülettek az atmoszférikus fényhatásokra épülő, könnyed, már-már légies festmények és grafikák,

amelyek témája legtöbbször a víz, a Balaton és az azt övező táj, az itt élő és dolgozó emberek.

Ugyanakkor a Balaton a művész szakrális témájú képeinek is keretévé vált. Egry és felesége 1929-ben közel fél évet töltött Szicíliában, majd 1938 márciusában ismét elutaztak néhány hónapra Olaszországba. Ezek a külföldi utazások is inspirálták a tárlat koncepcióját.

A művész 1919–20 körüli badacsonyi letelepedését követően készült, balatoni képei párhuzamban állnak az olaszországi utazások során készült, tenger menti alkotásokkal. A kiállítás teljességéhez elengedhetetlen, hogy a közgyűjteményekben őrzött munkák mellett

magántulajdonban lévő, féltve őrzött és a nagyközönség számára eddig nem látható alkotások is megtekinthetőek lesznek a magángyűjtők hozzájárulásával.

Egry József művei 2023 nyarán nem csak a Laczkó Dezső Múzeumban bukkannak fel Veszprémben, hanem a Művészetek Háza Veszprém is szentel egy kisebb, kiegészítő tárlatot a festő korai munkáinak.

Soha nem látott Egry festményeket is kiállítottak
Fotó: Pesthy Márton – hivatalos

Változatos programok

A tárlatot kísérő, élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások mellett

ismert személyek közreműködésével tárlatvezetéseken, gasztronómiai esteken és élményfestésen is részt vehetnek az érdeklődők.

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online felületeken elérhető különleges tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók megismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program példátlanul sokszínű eseménysorozatának egyik fontos pillére a régióhoz köthető képzőművészeti alkotások bemutatása a helyi közönségnek és a városba látogató vendégeknek. Annál is inkább, hiszen a Bakony-Balaton térségének inspiráló természeti és kulturális értékekeinek színvonalas kínálata jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém elnyerhette az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet.

Nyitókép: Pesthy Márton – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva