likeBalaton.hu | 2023.11.17. 08:00
Adventi programok Veszprémben és a régióban
Betlehemezés, koncertek, kiállítások és aktív kikapcsolódást nyújtó programok is várnak a vármegyeszékhelyen advent idején.

Alig több, mint másfél hónap múlva lezárul a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programév. Bár még előttünk az adventi és az ünnepi készülődés, de a szervezők már a jövő évi veszprémi és Bakony-balatoni kulturális pezsgést készítik elő.

Számos programot hagy örökségként az Európa Kulturális Fővárosa cím

2023-ban háromezer-kétszáznál is több kulturális esemény volt, és az év végéig még további több százra érdemes figyelni Veszprémben és a régióban. Az adventi időszakra és az év végi kiemelt időszakra több száz eseménnyel készülnek Veszprém és a Bakony-Balaton régió csatlakozott települései.

Mikulás hetében megnyitja kapuit Veszprémben a Téli Gyárkert

Január 28-ig ötven méteres hófánkpályákkal és egy több mint 500 m2-es jégkorcsolya-pályával várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. A karácsonyi hangolódást zenés és családi programok fokozzák. Újra kinyitnak a vendéglátóegységek is forró ételeket, italokat kínálva. A Gyárkert területe ingyenesen látogatható, azonban a korcsolya és hófánk pályák használata jegyvárásláshoz kötött.

Fotó: EKF

 

Ezek az adventi vásárok lesznek Veszprémben

Az ActiCityben egy igazi bohém kézműves és design vásár, a Portéka várja december 9-10. között egy hangulatos nézelődésre, akár utolsó(előtti) pillanatos ajándékvásárlásra az érdeklődőket. Közel ötven kiállító portékái közül lehet majd válogatni, de a hagyományos adventi termékek mellett, nem megszokott dolgokkal is találkozhatunk: gasztronómia workshopok, akusztikus koncertek, valamint gyermekprogramok várnak mindenkit.

Az adventi időszakban új helyszínen vár az Óváros Piac

Az adventi időszakban szombaton és vasárnap is hangulatos fények, kürtőskalács illat, finom falatok, forralt bor, tematikus programok, termelői és kézműves portékák várják az érdeklődőket a zeneiskola előtti téren.

Fotó: EKF

 

Krácsonyi ünnepségek a városban

A Cholnoky Kerekasztal Egyesület immár harmadik alkalommal szervezi meg a városrészi karácsonyi ünnepséget, jótékonysági adománygyűjtéssel egybekötve. Az adománygyűjtési akció keretében ismét rászoruló családok és állatmenhelyen élő állatok megsegítéséhez várják a felajánlott adományokat, december 7. és 14. között a Cholnoky iskola előtt kihelyezett adománygyűjtő kuckókban, hétköznap 15 és 17 óra között, hétvégén 9 és 11 óra között.

Közös adventi várakozásra hívja a veszprémieket Brányi Mária alpolgármester. Veszprém különböző intézményei és kulturális egyesületei

a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-templomban az adventi szombatokon 16:00 és 17:00 óra között tartanak karácsonyi előadást.

Fotó: EKF

 

Közös, városrészi adventi programot szervez Veszprém városa, az Egyetemváros közössége, valamint a ProBono Veszprémért egyesület. Adventi várakozásra, betlehem állításra, egy meleg teára, vagy forralt borra, egy kedves szóra december 1-jén 16 órakor az Egry ABC előtti téren, az Egry Úti Körzeti Óvoda mellett.

Ünnepi zenei események Veszprémben

Fructus Labiorum, azaz az Ajkak gyümölcse címmel advent első három hétvégéjén, a város katolikus és református templomaiban, olyan nagyhírű nemzetközi és hazai előadók koncertjeit hallhatóak majd, mint a világ talán legmagasabb színvonalú énekes hagyományait őrző brit Tenebrae kórus, a korabeli rézfúvós hangszereken játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts, a magyar Custos Együttes vagy a Budapest Bach Consort.

Fotó: EKF

 

Idén is különleges élményben lehet részünk a Gospel Karácsonyon. Az érzelmekkel dús műfajt idén a második adventi hétvégét követő hétfőn, 11-én este a 25 fős Virginia State Gospel Chorale gospel kórus hozza el, akik először járnak Magyarországon.

Minőségi jazzkoncert vár december elején Ligeti György örökségét idézve

Ligeti 100 címmel december 5-én az ActiCityben a hazai jazz-világ kiemelkedő művészei és komponistái veszik kezükbe és formálják tovább Ligeti György zeneszerző világhírű örökségét. Igazán különlegesnek ígérkezik a decemberi koncert, amelynek során az első szettben a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei és a Lukács Miklós Cimbiózis tesz tanúságot arról, hogy a magyar zeneszerző munkásságának ihlető ereje a kortárs jazzben is a mai napig jelen van.

Programok a Bakony-Balaton régióban

December 15. és 18. között a városlődi Iglauer Parkba várnak mindenkit, ahol életre kel a német/sváb néphagyomány, a Christkindl Spiel, amely olyan sikeres, hogy 2021-ben bekerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is.

A bábtáncoltató betlehemezés a Balaton délnyugati vidékén ma is élő köszöntő népszokás

ahol Advent első vasárnapján elkezdik a betlehemezést, és folytatják azt egészen karácsonyig. Erre a különleges karácsonyi népszokásra irányítja a figyelmet novemberben és decemberben a Marcali Múzeum és partnerei, de a népszokás somogyi hagyományait Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban is bemutatjuk november 23-tól.

Fotó: EKF

 

A zene hídként köti össze a Bakony-Balaton régió településeit

A nagysikerű őszi BORONCLASSIC Fesztivál után a szervező csapat egy háromnapos komolyzenei ünneppel készül a karácsonyra Marcaliban. A barokk, a romantika és a klasszicizmus legnagyobb zeneszerzőinek különleges műveivel várják a zeneszerető közönséget a Boronkai Kastélyba december 15-17 között.

Siófok 55 – négy napos rendezvénnyel ünnepli várossá válásának 55. évfordulóját a déli part meghatározó központja.

A város emléket állít múltjának és ünnepli jelenét, színes kulturális és szabadidős programokkal, megkoronázva az estéket helyi zenekarok, a Bagossy Brothers Company és Szekeres Adrien koncertjével.

Fotó: EKF

 

Kiállítások, múzeumok

December végéig még nyitva vannak a legveszprémibb program, a Privát Veszprém kirakatai, és a Laczkó Dezső múzeum egészen február 18-ig meghosszabbította a sikeres Egry 140 kiállítást. Január 7-ig még meg lehet nézni a VEB2023 EKF egyik sikerkiállítását, Maurer Dóra tárlatát is Balatonfüreden a Vaszary Galériában. A Művészetek Háza Veszprém a változatos programok mellett sok érdekes kiállítást tartogat decemberre: Zavargó Vizek címmel a Balatórium kiállítása látható december végéig, megnyílik az Attalai Gábor, a magyarországi neoavantgárd generáció egyik legfontosabb művészének kiállítása. A Vass gyűjteményben remek válogatást láthatunk A forma színné, a szín formává válik címmel.

 

A Kultháló Veszprémbe költözik

Művészet mindannyiunknak és bárkinek: a Bakony-Balaton régió rejtettebb településein működő Kultháló bázisok Veszprémben is bemutatják tevékenységüket. Egy könnyűzenei beavató program pillanatképeit villantja fel Beck Zoli és a badacsonytördemici közösség. Bukta Imre Kossuth-díjas képzőművész és művésztársainak adventi tárlatát december 9-én Winkler Nóra nyitja meg a Dubniczay-palotában, a Forte társulat Az idő marasztalása című előadása egy pécselyi körorvos írói hagyatékát menti meg.

 

Szilveszterkor: Ragyogj! évzáró utcaünnep

Úgy táncolnék veled – szól az örökbecsű sláger, amire a két ünnep között Veszprém legújabb rendezvénytermében négy napig, négy különböző stílusban alkalmunk is nyílik. December 27-én ugyanis a Hot Jazz Band, 28-án Szalonna és Bandája, 29-én az ABBA Tribute Band, míg 30-án a Stefánia Allstars Salsa Band zenéje teremt erre lehetőséget.

Szilveszter napján egész napos Évzáró utcaünnep lesz, ami nem csak az óév végét és az új évet ünnepli, de Veszprém és a Bakony-Balaton régió sikereit, ragyogását is. Nemcsak az Óváros tér teraszai nyílnak meg már délután 2-től, de este, a 2023-as év utolsó zenei megmozdulásával Veszprém 20 meghatározó lemezlovasa a stafétát egymásnak adogatva alkotnak egy nagy-nagy zenei mixet, miközben a látogatók nosztalgiával gondolhatnak vissza az elmúlt időszak megkerülhetetlen bulijaira, szórakozóhelyeire és felvillanyozódva tekinthetnek a jövőbe.

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: EKF

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva