likeBalaton.hu | 2023.11.02. 08:00
Az Irodalom Éjszakája programjai Veszprémben
Az Irodalom Éjszakája új kontextusba helyezi az elhangzó műveket: Veszprémben az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő helyeken zajlanak a felolvasások.

Veszprémben különleges élményre számíthatnak az Irodalom Éjszakája látogatói

November 9-11. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által életre hívott Pannon Színitanoda (PASZTA) tanárai és hallgatói

három estén át huszonhét szerzőtől olvasnak fel műrészleteket a veszprémi vár hangulatos helyszínein.

Oberfrank Pál ajánlja Veszprémet a Mi ajánljuk-sorozatban

A Szent István ferences templom (balról) és a Szent Mihály-bazilika a veszprémi várban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

A kortárs világirodalom népszerűsítését zászlajára tűző esemény idei témája, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK. Az EKF-év számos programja valósult meg külföldi kulturális intézetekkel, nagykövetségekkel együttműködésben, de novemberben első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy

egyetlen rendezvény keretében huszonhét ország kultúrájából kaphassanak ízelítőt az érdeklődők.

– A röpke emberi létből nem távozhatunk jel nélkül, nyomot akarunk hagyni, amikor házat építünk, fát ültetünk, gyermeket szülünk vagy nemzünk, alkotunk, hídkorlátra kattintunk egy lakatot, fényképezünk, sírhelyet rendelünk, vagy bevéssük a fakéregbe a nevünk. De nyomot hagyunk akkor is, amikor nem szándékunk − írja ajánlójában Nagy Gabriella, az Irodalom Éjszakája szövegkurátora, a Litera főszerkesztője.

A felolvasásokra három át napon kilenc különböző helyszínen párhuzamosan kerül sor: mindenütt egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el félóránként. Az első felolvasás 19:00-kor, az utolsó 21.30-kor kezdődik, így egy este folyamán akár hat különböző szöveg is meghallgatható.

Mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez a látogatók nyomtatott térképet kapnak segítségül.

Fotó: Veszprém 2023

 

Az Érsekség épületeiben is hallhatunk irodalmi felolvasásokat

Az Irodalom Éjszakája új kontextusba helyezi az elhangzó műveket, hiszen a felolvasások hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő helyeken zajlanak.

Veszprémben a Művészetek Háza Veszprém, a Laczkó Dezső Múzeum és az Érsekség egy-egy épülete, helyisége mellett olyan helyszínek is a világirodalom otthonává válnak három estére, mint a Városháza EKF-év keretében megújult kis házasságkötő terme vagy az Ablak a bablak vegán étterem és találkozóhely.

November 9-11. között értékes könyvcsomagokat sorsolnak ki

– A program többféle módon hat a látogatók érzékeire: az elhangzó tartalom minőségével, a felolvasók egyedülálló teljesítményével és a gondosan kiválasztott helyszínek varázslatos hangulatával – invitál a rendezvényre Adéla Gálová projektvezető, a Cseh Centrum igazgatónője és az EUNIC Hungary soros elnöke.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. Az egynaposként indult Irodalom Éjszakája 2020-ban bővült három estés programmá. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Az eseményhez hagyományosan játék kapcsolódik, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak.

A játékszabályok és a megválaszolandó kérdések elérhetők lesznek az esemény weboldalán és a helyszíneken hozzáférhető térképes kalauzban.

Az Irodalom Éjszakája Veszprémben is figyel az akadálymentességre

Minden nap lesz két különböző, a hallássérült érdeklődők számára jelnyelvre tolmácsolt felolvasás, a mozgásukban korlátozott vendégeink pedig a programfüzetben és a rendezvény honlapján tájékozódhatnak arról, hogy mely helyszínek elérhetők a számukra.

A veszprémi Irodalom Éjszakája védnöke Fenyvesi Ottó költő, író, képzőművész, a Vár Ucca Műhely folyóirat főszerkesztője. Együttműködő partnerek: EUNIC Hungary, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, PASZTA.

A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva