Dezslik Magdolna | 2024.06.18. 08:00
Drónoznál a Balatonon? Ezt feltétlenül tudnod kell!
A drónok egyre népszerűbbek a hobbisták és amatőr fotósok körében, akik gyakran nyaralásukat is úgy tervezik, hogy lehetőségük legyen kipróbálni új eszközeiket. Különösen vonzó célpontok a Balaton-felvidék festői tájai. Azonban a drónreptetés nemcsak izgalmas szórakozás, hanem komoly szabályozásokkal is jár, amelyek ismerete elengedhetetlen a biztonságos és legális használathoz.

Cikkünkben dr. Csevár Antal jogásszal, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnökével tekintjük át a drónok reptetésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat és gyakorlati tanácsokat.

– Gyakorló drónpilóta vagy, ráadásul jogászként is a téma szakértője, milyen engedélyek szükségesek a drónok használatához? (különösen a balatoni régióban)
– A széleskörben használt lakossági (fogyasztói) drónok elterjedése a 2010-es évek közepéhez köthető, amikor a multirotoros drónokat olyan stabilizálórendszerrel hozták forgalomba, amely bárki által egyszerűen kezelhetővé vált. Ez ugrásszerű változás volt az azt megelőző korszak modellrepülőihez képest, amelyek összeszerelése és irányítása még ma is komoly szaktudást igényel. A drónok népszerűségéhez jelentősen hozzájárult az adatrögzítővel – kamerával – történő felszerelésük és a mobiltelefonnal való összekapcsolási lehetőségük is. A drónok tömeges elterjedtsége új kihívásokat jelentett a légiközlekedésben és a magánszféra védelmében is, ezért EU-s szabályozásra került sor, mely rendelkezések nálunk 2021 óta vannak hatályban.

1. Az adatrögzítővel felszerelt (kamerás) drón használata nem engedélyköteles, azonban az üzembentartóját és magát a drónt hatósági nyilvántartásba kell vetetni.
2. A 250 g feletti tömegű drónok esetén kötelező a légijármű felelősségbiztosítás megkötése és a hatósági távpilóta kompetencia tanúsítvány megszerzése is.
3. Lakott terület feletti légteret kizárólag hatósági eseti légtér engedéllyel lehet repülés céljára igénybe venni.
4. A drónnal történő repüléshez kötelezően igénybe kell venni légtérszerkezetet és a repülésre kiválasztott területet bejelölésére szolgáló alkalmazást, amely telefonra és PC-re is telepíthető.
Ezen feltételek hiányában történő reptetés szabálysértésnek minősül.

A drónok használatát nem az befolyásolja, hogy éppen a Balaton környékén szeretnék repülni, hanem az aktuális légtérszerkezet. Ezt ismerve elmondható, hogy a Balaton környéki területek jelentős része felett megengedett a repülés. Így például a Balaton-felvidék területei csodálatos panorámás drónfelvételek készítésére alkalmasak. Kivételek a Tihanyi félsziget és a Kis-Balatoni terület és a Tapolcai medence, amelyek felett a drón reptetése környezetvédelmi szempontból korlátozott, míg a Veszprém viszonylag nagy körzete és pár repülőtér, vagy mentőhelikopteres terület feletti repülés szempontjából jelentősen korlátozott és engedélyekhez kötött.

– Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a drónfelvételek készítése legális-e egy adott területen?
– A drónfelvételek jogszerűségének megítélése nem különbözik a fényképezőgépekkel, filmkamerákkal, vagy mobiltelefonokkal készített képek jogszerűségétől. Ellenben a távpilóta kompetenciavizsga részét képezi a magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem, így a drónosok erre minden bizonnyal nagyobb hangsúlyt fordítanak, mint a mobiltelefonnal fényképezők.

– Milyen távolságot kell tartani a drónokkal más emberektől?
– Az alapvizsgával rendelkező drónosoknak 150 méter vízszintes távolságot kell tartaniuk lakott, vagy szabadidős területektől. További vizsga letétele és távoli azonosítórendszerrel ellátott drónok esetében lassú üzemmóddal rendelkező (lebegésre képes) drónokkal emberek akár 5 méterre is megközelíthetők. Fontos tiltás, hogy tömeg – például strandok, szabadtéri rendezvények – feletti repülés a kis kockázatot jelentő, úgynevezett nyílt műveleti kategóriában tilos.

– Milyen időpontokban szabad drónfelvételeket készíteni?
– Drónnal légteret bármilyen napszakban igénybe lehet venni. A drónok legtöbbször olyan kamerákkal vannak felszerelve, amely a legjobb fényképezőgépek optikáival versenyezhetnek. Ezekkel már kedvezőtlen fényviszonyok mellett vagy akár éjszakai is dolgozhatunk. Persze, itt már az automatikus beállításokkal ritkán készülnek jó felvételek, ezért a fotós ismeretek a drónosoknál is nélkülözhetetlenek.

– Reptethetem a drónom magánterületen? Készíthetők drónfelvételek magánterületen külön engedély nélkül?
– A magánterületen akkor tartózkodhatom, ha azt a tulajdonosa megengedi. Ez a drónosoknál a felszállás helyét jelenti. Más a helyzet a magánterület feletti légtér igénybevételnél, ahol a tulajdonos engedélye nem szükséges. A lényeg, hogy a repüléssel a drónos a magánéletet és az adatvédelmi rendelkezéseket tartsa tiszteletben. Erre akkor kerülhet sor, ha azokat ismeri. Éppen ezért képezik a kompetencia tanúsítvány megszerzéséhez szükséges tananyag részét ezek az ismeretek is. Fontos követelmény az is, hogy a repülés nem irányulhat személyek megfigyelésére, mert az ilyen magatartást a Btk. szankcionálja.

 

 

– Hogyan lehet biztosítani, hogy a drónfelvételek készítése ne zavarja mások nyugalmát?
– A drón működtetése hanghatással jár, amely zavarhatja mások nyugalmát. Ez a zajhatás messze nem olyan erős, mint például a szomszédból átszűrődő flex, fűnyíró, sövényvágó, vagy a motoros munkagépek hangja, de azért zavaró lehet. A nyugalmat nemcsak a hanghatás, hanem az is zavarhatja, ha valaki a fejünk felett felvételeket készít. A drónosnak a saját érdekei mellett a tekintettel kell lennie mások érdekeire is. Íratlan szabály, hogy 30 méter alá akkor repülünk, ha ahhoz az érintett hozzájárul. Szép panorámaképeket, áttekintőket legalább 60 méterről érdemes készíteni, amelyen a személyek szinte pontszerű képet mutatnak és a személyiségi jog, vagy az adatvédelem megsértésére általában nem alkalmasak.

– Milyen követelmények vonatkoznak a drónok repülési magasságára és távolságára?
– Az általános kockázatú ún. nyílt kategóriában a drónt kizárólag látótávolságban és legfeljebb a talajszinttől számított 120 méter magasságig szabad üzemeltetni. Ez jelentős korlátozást jelent a drónok működtetésében, hiszen alaphelyzetben a drónok egy akkumulátor töltéssel 5-10 kilométer távot képesek megtenni a 30-40 perces repülési tartamuk során, ráadásul helyzetük a távirányítón vagy az ahhoz kapcsolt telefonon / tableten folyamatos élő képközvetítéssel és térképen történő elhelyezésével párhozamosan követhető. A látótávolságban történő üzemeltetés kötelezettsége így jogszerűen drónmérettől függően párszáz méter lehet. Az átlagfogyasztó számára elérhető 250 g alatti drónok 120 méter magasan már csak gombostűhegynyi pöttynek látszanak, így ésszerűen vonható le az a következtetés, hogy párszáz méteres vízszintes eltávolodást követően a drón ezen magasságban a látómezőből eltűnik. Ebből természetesen az a következtetés is levonható, ha drónt látunk, akkor annak irányítója a párszáz méteres környezetünkben van.

– Engedélyezett a drónok használata természetvédelmi területeken? És a tó fölött?
– Magyarországon a 10 nemzeti park területe lefedi az ország területét. Ezeken belül találhatók az országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti területek. Ilyen nagy területek találhatók a Balaton felvidéken és a Kis-Balaton térségében. Ezek a területek nem, vagy csak részben esnek egybe a környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek területével. Az utóbbi területeken sem kizárt a drónozás, azonban ehhez külön szakhatósági hozzájárulással készült engedély szükséges. Az engedélyt a védett értékek tárgyától függően adják meg. Példaként említem, hogy a szigorúan védett madárfajok közelében a drónreptetés tilos, míg más védett madarak esetében a tilalom csak a fészekrakás, költés idejére szól.

– Mit kell tennem, ha a repülés során „elvesztettem” a drónt? És ha találtam egyet?
– A drónok többsége rendelkezik egy úgynevezett hazatérő funkcióval. Amennyiben a drón irányítója és a drón közötti kapcsolat megszűnik, a drón a felszállási helyére visszatér. Előfordul, hogy az ilyen kényszervisszatéréshez már az akkumulátor kapacitása nem elegendő, ilyenkor a gép ott száll le, ahol az akkumulátor töltöttségi szintje még a leszálláshoz elegendő. A drónok és üzembentartójuk a nyilvántartásba vételük során regisztrációs számot kapnak, amelyeket a drónon fel kell tüntetni. Az óvatos drónosok a telefonszámukat is feltüntetik a drónon, ami egyszerűbbé teszi az értesítésüket. Ennek hiányában csak hatósági azonosítás kérhető. A kényszerleszállást követően a drón még addig bocsátja ki a jelet az üzembentartó felé, ameddig az akku bírja. A leszállás helyét a drónpilóta az alkalmazásában be tudja azonosítani (hasonlóan a mobiltelefonon lokátor funkciójához), így a drón megjelenését követően a pilóta megjelenésére is lehet számítani. Jó ötlet az is, ha a drónt találó közzéteszi azt a közösségi oldalakon.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva