likeBalaton.hu | 2022.06.10. 15:00
Elstartolt a Mozgókép fesztivál A játszmával
Fazakas Péter A játszma című filmjének díszbemutatójával csütörtök este megnyílt a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben.

A rendezvénynek helyt adó Hangvillában tartott pohárköszöntőjében Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója reményét fejezte ki, hogy a környéken otthonra lelő filmfesztivál hozzájárul a régió újrapozícionálásához. Lukácsy György fesztiváligazgató hozzátette: négy nap mozi és filmünnep várja a közönséget vasárnapig Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere a díszbemutató előtt szimbolikusnak nevezte a vetítés helyszínét, amely az egykori veszprémi tévétalálkozóknak adott helyet, akkor még Séd Moziként.

A polgármester a 2023-as EKF-programot lehetőségnek nevezte, amelyet úgy kell kihasználni, hogy Veszprém jobb hely legyen utána. Ehhez szükség van az olyan programokra, mint a Magyar Mozgókép Fesztivál, amellyel Veszprémben újra otthonra talált a magyar filmszakma.
Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a seregszemle mintegy száz filmből álló felhozatala komoly reprezentációt mutat arról, hogy milyen termése van a mai kortárs magyar filmnek. Hangsúlyozta: a film nevel, tanít, ismeretet terjeszt, szórakoztat és befolyásol. Akár a nappaliba érkezik, akár jegyet váltunk rá, üzenetet közvetít.

 

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos szerint a fesztivál ereje nem csak az előző évi filmtermés minőségében, hanem a vetítési helyszínekben is rejlik. A Nemzeti Filmintézet megalakulásakor kettős célt tűztek ki: minél jobb alkotások szülessenek, és azokat minél szélesebb körbe sikerüljön eljuttatni. Utóbbi célt segíti a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek felhozatalában a mintegy száz film azt mutatja, hogy erős az alkotókedv a magyar filmesekben. London után jelenleg Budapest a második számú európai filmgyártó bázis, majd kitért arra is, hogy az ágazat 218 milliárd forintot termelt, valamint két szakmai Oscar-díjat is nyertek magyarországi, illetve itt dolgozó alkotók.

A díszbemutató előtt Juhász Anna irodalmár a színpadon beszélgetett Fazakas Péter rendezővel, valamint a főszereplők közül Hámori Gabriellával és Staub Viktóriával, akikhez később csatlakozott Köbli Norbert író és Kulka János színművész is.

 

Nyitókép: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Rengeteg filmmel vár a Magyar Mozgókép Fesztivál a Balatonnál

 

A Magyar Mozgókép Fesztiválon debütál Bereményi kalapja

Közel száz film ötszáz forintért a mozgókép fesztiválon

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva