likeBalaton.hu | 2022.05.26. 10:00
Közel száz film ötszáz forintért a mozgókép fesztiválon
A Magyar Mozgókép Fesztivált Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik meg júniusban.

Ötszáz forintért nézhetünk filmeket a Balatonnál

2022. június 9-12. között a hazai filmek ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok kedvezményes, ötszáz forintos áron. A fesztivál teljes bevételének húsz százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola, fotó-és filmes tanszakának növendékei számára ajánlják fel a szervezők, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023Európa Kulturális Fővárosa program.

A Játszma című film részlete
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

Ingyenes kiegészítő programok színesítik a fesztivál kínálatát

A FILMRE VELE! keretében öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró verseng, a legjobb fejlesztési támogatást nyer. A Magyar Passió és A legjobb dolgokon bőgni kell apropóján a közönség társadalmi és történelmi kérdésekről cserélhetnek eszmét az alkotókkal és szakértőkkel és

arról is lesz kerekasztal beszélgetés, hogy milyen felelősséget ró a dokumentumfilmesre egy valós ember ábrázolása.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

Játékos versenyen döntenek a krimitörténetek megfilmesítéről

A tavalyi fesztivál egyik legizgalmasabb momentuma a FILMRE VELE! játékos verseny volt, melynek keretében öt kortárs magyar regény vetélkedett a megfilmesítés lehetőségéért. Június 10-én, pénteken 15:00-kor a veszprémi Óváros téren ismét megrendezik ezt a programot, de immár emelt téttel. Idén a krimik lesznek fókuszban. Eldől, hogy melyik a legizgalmasabb, melyik a legalkalmasabb filmre. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró verseng – szakszóval pitch-csel –, a tét: az NFI első körös fejlesztési támogatása.

A versenyben lévő bűnügyi történetek

  • Kondor Vilmos Örvényben
  • N. Nagy Zoltán Keselyű – a Babits gyilkosságok
  • Csabai László Szindbád a detektív
  • Cserháti Éva A sellő titka
  • Tar Sándor A szürke galamb

Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók mutatják be a történeteket. Az esemény moderátora Juhász Anna. A beszélgetés végére kiderül, hogy melyik filmíró kezdheti majd el a forgatókönyv fejlesztését.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

Eperjes Károly filmje, a Magyar Passió alkotóival lesz kerekasztal-beszélgetés

A Pannon Egyetemmel karöltve a Magyar Mozgókép Fesztivál idén is szervez olyan beszélgetéseket, melyek során a közönség filmek apropóján társadalmi, történelmi kérdésekről cserélhet eszmét az alkotókkal és szakértőkkel. Az első Nézzünk mögé háttér-beszélgetésre június 10-én, pénteken 17:00-kor a veszprémi Óváros téren kerül sor Eperjes Károly részvételével, aki rendezői bemutatkozásához a

Magyar Passió című filmben az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit választotta témául.

Ő formálja meg Leopold atyát, akit koholt vádak alapján letartóztatnak és kegyetlen kínvallatásnak vetnek alá.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

A mai harmincas korosztály útvesztői a Legjobb dolgokon bőgni kell című filmben

Grosan Cristina egyetlen éjszaka alatt játszódó filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell groteszk humorral mesél a bürokrácia útvesztőiről, a felnövés nehézségeiről, generációs dilemmákról és az önvizsgálat fontosságáról. Június 11-én, szombaton 17:00-kor a film apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről lesz kötetlen beszélgetés.

Az Expresszóban is lesznek filmszakmai beszélgetések

Június 11-én, szombaton 15:30-kor a veszprémi Expresszóban Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? címmel lesz kerekasztal beszélgetés. Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka producere cserélnek eszmét arról, hogy milyen felelősséget ró a rendezőre egy valós ember ábrázolása, hogy mennyiben formálódik a szereplő személyisége a rendező kamerája által. A beszélgetés moderátora Józsa László, a MADOKE elnöke.

A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várják az érdeklődőket a mozikban és szabadtéri vetítéseken.

 

 

Nyitókép: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva