Rimányi Zita | 2023.08.26. 14:00
Értelem és érzelem a kulturális főváros zenéiben - podcast
Milyen komolyzenei programokra számíthatunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektév hátralévő részében? – ezt Rimányi Zita újságíró kérdezte Vikman Páltól, az EKF komolyzenei projektmenedzserétől, a veszprémi Orlando Énekegyüttes vezetőjétől. Természetesen a beszélgetésben arról szintén szó esett, hogy az eddigi komolyzenei programok során milyen tapasztalatokat szerzett, milyen elképzeléseit erősítették meg az eddigi visszajelzések.

Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program komolyzenei projektmenedzsere tudja, hogy a zene fontos dolgokhoz vezet. Az EKF szakembereként az a célja, hogy az életünket gazdagító klasszikus, értéküket évszázadokon át bizonyított művek iránt minél többen nyitottak legyenek. Ehhez jelentősen hozzájárulnak a zenei alkotások keletkezésének körülményeit, okait, történetét, jellegzetességeit elmagyarázó ismeretterjesztő előadások. S közelebb engedik egymáshoz számos EKF-rendezvényen az előadókat és a befogadókat.

Vikman Pál egyetért azokkal, akik a zene lényegét érzékletesen fogalmazzák meg: „érzéseknek, szavaknak, gondolatoknak mélységet ad, az elmondandót más szintre helyezi; olyan rezgésegyüttes, ami megmozgatja valónkat; a kommunikáció szándékán túli nyelv, harmóniába hozhatja belsőnket, közösségeinket; a bizonyosságkeresés holtpontján túljuttató akusztikus élmény”. Emellett hangsúlyozza, hogy van egy hangszer, a hangunk, pontosabban a testünk, ami mindig kéznél van: énekelhetünk. Maga is énekes és az Orlando énekegyüttes vezetője. Beszélt arról, hogyan válnak a dallamok egységélménnyé, felemelő élménnyé, teremtenek alkalmat párbeszédekre, találkozásokra, a csend jelentőségéről ugyancsak szólt, továbbá a zene ősi, érzelmeket megszólító erejéről, s értelméről, a zeneértő figyelem jelentőségéről.

 

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva