likebalaton.hu | 2023.03.01. 14:00
Felújítják a híres zeneszerző szülőházát Veszprémben
Megújul az Auer-ház a megyeszékhelyen a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Mint ismert, a világhírű muzsikus, hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző Auer Lipót Veszprémben született, és kisgyermekkorát a városban töltötte. Ezekben az években a mai Thököly Imre utcában található házban lakott, amelyet az épület falán egy bronzból készült emléktábla, Diénes Attila szobrászművész munkája is hirdet 2011 óta. Auer Lipót szülőházát idén az EKF-program támogatásával felújítják, és az épület udvara is megújul úgy, hogy alkalmas legyen kisebb rendezvények megtartására és kiszolgálására, tájékoztatott a Bakony–Balaton Media Kft. Hozzátették, Auer Lipótnak emléket állítva az épület keleti oldalán egy hangszerkészítő műhelyt alakítanak ki bemutatóteremmel, így a látogatók megismerkedhetnek különböző hangszerek – elsősorban a hegedű – készítésének mesterségével.

Auer Lipót szülőházát idén az EKF-program támogatásával felújítják
Forrás: 2030 Kft

Emlékeztettek, az önkormányzat EKF-forrásból 2021-ben vásárolta meg az országosan védett műemlék épületet azért, hogy az művészotthonként működjön, és udvarán szabadon átjárható közösségi tér jöhessen létre. Megjegyezték, a projekt nemcsak a kulturális örökség védelméhez járul hozzá, hanem a megújult Auer-ház udvara a belváros egyik központi találkozási pontjává is válhat. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 274,2 millió forint támogatást biztosít a projekt megvalósításához.

Auer Lipót (Leopold von Auer) 1845. június 7-én született Veszprémben. Auer tehetséges hegedűjátékos volt, és hatévesen kezdett el hegedülni. 1868-ban felvételt nyert a szentpétervári konzervatóriumba, ahol Anton Rubinstein tanítványa lett.

Családjával együtt Oroszországba költöztek, amikor még fiatal volt.Auer már fiatalon nagy sikereket ért el hegedűművészként, és 1875-ben elnyerte a cári udvar művészeti díját.

1885-ben Auer New Yorkba költözött, ahol a zenei élet meghatározó alakjává vált. Tanítványai között voltak olyan később híressé vált hegedűművészek, mint Jascha Heifetz, Mischa Elman és Nathan Milstein. Auer számos zenei szakírásban jelentkezett, és egyik legfontosabb könyve a hegedűtanításról szóló „Violin Playing as I Teach It” volt, amely ma is népszerű és széles körben használt mű.

Auer 1918-ban visszatért Budapestre, ahol a Zeneakadémia tanára lett. Többek között tanítványai között volt Szigeti Joseph, Eddy Brown és Franz von Vecsey. Auer vonzó személyisége és karizmatikus tanítási stílusa miatt az ő neve jelentős mértékben hozzájárult a hegedűoktatás fejlődéséhez és népszerűségéhez.

Auer Loschwitz-ban (ma Drezda része) hunyt el 1930. július 15-én, életének 85. évében. Azóta is számos hegedűversenyt rendeznek emlékére, és a zeneakadémián található hegedűtantermét is az ő nevét viseli.

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: 2030 Kft

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva