likeBalaton.hu | 2023.06.22. 16:00
Fiatal balett-táncosok lepik el Veszprémet és Balatonalmádit
Különleges nemzetközi eseménynek ad otthont a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ. Június 26. és 29. között itt rendezik meg első alkalommal a Hungarian Ballet Grand Prix-t, melynek programjai és látványos gálaműsora nyilvánosan látogatható lesz.

Számos európai országból, többek közt Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából, valamint Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek az idén június 26. és 29. között debütáló Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny résztvevői – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

A megmérettetésre a 7-18 éves balettnövendékek amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal nevezhettek,

a döntőben pedig több mint 150 balettnövendék mérheti majd össze tudását és tehetségét.

Számos országból érkeznek tehetséges fiatalok a Hungarian Ballet Grand Prix versenyére
Fotó: HybridArt | HBGP – hivatalos

Méltó helyszín

A helyszín a veszprémi kulturális év legfontosabb, leglátványosabb kulturális fejlesztése, a májusban megnyílt ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, melynek célja épp a Hungarian Ballet Grand Prix-hez hasonló események befogadása. A város tánccal, sporttal és mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeinek új otthonában a klasszikus balett mellett a jazzbalett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwondo, a légtánc és a jóga műfaja is évtizedekre szólóan talál új otthont a VEB 2023 EKF program fejlesztéseinek köszönhetően.

Az új ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ Veszprémben
Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

A Balatonnál szállásolják el a táncosokat

A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet kiválóságai kaptak helyet. A zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a legjobbnak járó díj odaítélésében pedig Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktoria Podolskaya is részt vesz. Ugyancsak zsűritagként, valamint a verseny díszvendégeként érkezik Veszprémbe Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója is.

A Hungarian Ballet Grand Prix döntőjének első három napján éppen a növendékek Tatiana Melnik, Agnese Andersone, Albert Mirzoyan, Viktoria Podolskaya, valamint Kateryna Kukhar és Solymosi Tamás balettóráin vehetnek részt.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Veszprémbe érkező balettnövendékeknek a kikapcsolódásra és új baráti kapcsolatok kialakítására is lehetőségük nyíljon, hiszen ez a verseny nemcsak a szakmai fejlődésről, de a közösségteremtésről is szól.

Az érkező balettosokat és kísérőiket Balatonalmádiban szállásoljuk el, így a növendékek a program szüneteiben strandolhatnak majd,

ugyanakkor több vízparti szabadidős programot is szervezünk a versenyzők és kísérőik számára, vagy megnézhetik az erre az alkalomra készült fotókiállítást a Hybridart Management új projektje, a Blokk Art&Design kiállítótérben”– mondta Steiner-Isky Annamária, a Hungarian Ballet Grand Prix főszervezője, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Komoly díjazásra számíthatnak a legjobbak a Hungarian Ballet Grand Prix-n
Fotó: HybridArt | HBGP – hivatalos

Gálaműsor divatbemutatóval

A verseny döntőjére június 28-án, a díjátadó ceremóniára június 29-én kerül sor. A legjobb táncosok a szakma nagyágyúinak elismerésén túl a Junior Grand Prix-t, valamint a Youth Grand Prix-t nyerhetik el – az előbbivel 1000, utóbbival 2000 euró pénzjutalom jár.

A Hungarian Ballet Grand Prix programja június 29-én az ActiCityben megrendezett nagyszabású gálaműsorral ér véget.

A program 17.00-kor Hampel Katalin divatbemutatójával kezdődik – ehhez DJ Bootsie szolgáltat zenei aláfestést, ugyanakkor fellép ifj. Sárközy Lajos is. Ezen az esten a legjobb eredményt elért táncosok mellett az Operaház balettművészei Hans van Manen/Astor Piazzola 5 tangó című egyfelvonásosát adják elő.

A Hungarian Ballet Grand Prix programjai a mesterkurzusokat kivéve nyilvánosan látogathatók. A versenyprogramra, a döntőre, valamint a június 29-ei gálaműsorra a rendezvény ideje alatt az ActiCityben lehet jegyet vásárolni.

Nyitókép: HybridArt | HBGP – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva