likeBalaton.hu | 2024.02.28. 12:00
Gyász: Hunyadkürti Györgytől búcsúzik a Veszprémi Petőfi Színház
Hunyadkürti György úgy érezte, az életet csak szilárd erkölcsi alapelvekre építve érdemes leélni.

– Megrendülten gondolunk színész kollégánkra, jóbarátunkra, Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művészre, aki a mai napon váratlanul eltávozott közülünk. A Kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze az elmúlt években emlékezetes alakításokat nyújtott a Veszprémi Petőfi Színházban is. Tekintélyes volt a Király beszédében V. György királyként, bölcs, szikár és kemény az Éjjeli menedékhely színész szerepében. Kedves, figyelmes és komoly személyiségét, sokszor gondolatait versekben kifejező szúrós tekintetét szívünkbe zártuk. Szomorúan, zaklatott lélekkel próbáljuk elfogadni az elfogadhatatlant. Isten nyugosztaljon, Gyuri – búcsúzott a Veszprémi Petőfi Színház.

Az érdemes művész a a pályatársak szerint csak a közönség előtt volt hajlandó meghajolni, életét szilárd erkölcsi elvek szerint élte
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

60 kilométert utazott naponta, hogy felolvasson kómában fekvő barátjának

– A pályatársak és a közönség szeretett „Hunyája” mindenekelőtt szolgálatnak tekintette színészi hivatását, mind a színpadon, mind a filmekben. Ha Hunyadkürti György éppen így szolgálta imádott városát, Kaposvárt, és szolgálta, áldozatkészen segítette az embereket is. Amikor hitte, hogy használhat vele, kétnaponta 60 kilométert utazott, hogy felolvashasson egy kómában fekvő barátjának, eközben egész előadásokat vitt a hátán Kaposváron, nemegyszer egyes-egyedül, csupán saját személyiségével töltve be a teret és az időt. Hunyadkürti György úgy érezte, az életet csak szilárd erkölcsi alapelvekre építve érdemes leélni. Szálfatermetű volt, aki meghajolni csak a közönség előtt tudott – közölte a kaposvári önkormányzat.

Hunyadkürti Györgyöt a kaposvári színház és az önkormányzat is a saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Hunyadkürti György – portré

1951. április 16-án született Csorváson. Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1975 óta a Csiky Gergely Színház társulatának volt a tagja. Szívesen vállalt önálló irodalmi esteket, Ti kérditek?! – Gondolat-VERSeny című produkcióját a kaposvári színház stúdiószínpadán mutatták be, kiváló előadóként többször nyert díjakat szavalóversenyeken. Neki ítélték 2006-ban a Versünnep Alapítvány, a Magyar Rádió és a Duna Televízió által megrendezett országos szavalóverseny első díját, és egy évvel később a Versünnep szavalóverseny szakmai fődíját. Testvéréhez, Hunyadkürti Istvánhoz hasonlóan őt is felfedezte a filmes szakma: játszott a Sose halunk meg! (1993), a József és testvérei – Jelenetek egy parasztbibliából (2003) és egyebek mellett a Workshop (2003) című alkotásban. Munkásságát, színészi teljesítményét többször is díjazták: 2004-ben megkapta a színházi epizódszereplők elismerésére alapított Aase-díjat, 2005-ben a Jászai Mari-díjat, 2006-ban a Kaposvárért aranygyűrűt, 2014-ben érdemes művész, 2022-ben kiváló művész lett.

 

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva