2020.02.22. 06:00
Igazi zenei csemegék az idei VeszprémFest-en!
A VeszprémFest szervezői fellebbentették a fátylat a 2020-as nagyszínpadi fellépőkről. Ebben az évben sem fog csalódni az, aki Veszprém egyik legnépszerűbb kulturális fesztiválját választja.

2020-ban július 14. és 18. között rendezik meg Veszprémben a História kertben a 17. VeszprémFest-et. A város méltán híres zenei fesztiválján minden évben színes programok várják a kultúra kedvelőit, a világsztár fellépők pedig szinte minden zenei réteg ízlését kiszolgálják. A paletta idén is nagyon színes lesz, és meglepetéssel is készültek a szervezők.

A sajtótájékoztatón jelen volt Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa és Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, akik a fesztiválhoz kötődő viszonyukról beszéltek, valamint Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója, aki ismertette a fesztivál idei programját.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy a fesztivál 17 éves sikertörténete bebizonyította, hogy nagyszerű együttműködéssel létre lehet hozni európai, sőt világszínvonalú produkciókat. Ezzel a város és a VeszprémFest is felkerült Európa kulturális térképére, és a fesztivál az Európai Kulturális Főváros mintegy előképének tekinthető.

VeszprémFest sajtótájékoztató (Fotó: Szücs Ildikó)

Mészáros László, a fesztivál főszervezője elárulta a nagy titkokat, hogy kiket is láthatunk idén a nagyszínpad reflektorfényeiben.
Arról már hírt adtunk, hogy a nulladik napon, július 14-én fellép a Jazz+Az, akik idén nyáron mindössze két koncertet adnak országszerte, és az egyiket Veszprémben.

A Jazz+Az-t 1997-ben Geszti Péter és Dés László alapította három kivételes énekesnővel, Kozma Orsival, Váczi Eszterrel és Behumi Dórival. Sikereik csúcsán, 2000-ben bejelentették a feloszlásukat, pályafutásukat búcsúkoncerttel zárták, melyet a Kisstadionban adtak. A búcsúkoncert 20. évfordulójának apropóján 2020. januárjában újra színpadra léptek, és az Arénában zajos sikert aratva teltház előtt adták elő legnépszerűbb dalaikat. Az ikonikus pop-formáció húsz év kihagyás után zenél a közönségnek, ahol újra felcsendülnek a nagy slágerek, és kinyílik Geszti szövegládája.

(Fotó: VeszprémFest hivatalos sajtófotó)

DIDO koncertjéről is hamar értesültünk, a VeszprémFestre kiírt fellépésére 6 hét alatt elfogytak a jegyek. DIDO az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb előadója. Pályafutása során több mint 40 millió lemezt adott el, a brit énekesnők közül ő készítette minden idők legsikeresebb bemutatkozó albumát No Angelcímmel, amely a mai napig 21 millió példányban talált gazdára és 35 országban pedig platina státuszt ért el.

Az énekesnő több mint 20 éves pályafutása során még sosem járt önálló műsorral Magyarországon, a veszprémi koncert lesz tehát az első, ahol a hazai közönség élőben élvezheti egy teljes koncerten érzelmes és magával ragadó dalait. A főszervező elmesélte, hogy nagy nyomás nehezedett rájuk, elindult a gondolkodás és szervezkedés, hogyan lehetne megoldani, hogy még többen elmehessenek a koncertre, hiszen az érdeklődés és igény hatalmas.

Felvetették, hogy bár talán nem mindenki örülne neki, de ha az Arénában rendeznék meg, akkor legalább 2000 emberrel többen férnének be. Ám Dido oldaláról határozottan ellenezték ezt, ugyanis az énekesnő kifejezetten azért választotta Veszprémet, mert a szabadtéri koncertnek különleges hangulata van. Végül ők vetettek fel a szervezőknek egy lehetséges megoldást, így született meg a döntés, hogy július 16-án ismét Dido lép a fesztivál nagyszínpadára! A dupla koncertre még nem volt példa, de már most látszik, hogy nem lesz hiábavaló és sok-sok emberek okoznak ezzel örömet, akik egyébként lemaradtak volna az élményről.

Július 17-ére újabb különlegességet hoznak a közönségnek, az amerikai Postmodern Jukebox formációval. Scott Bradley egy new york-i zongorista találta ki és szervezi össze a mindig változó gárdát, akikkel jazz, swing, soul, blues és doo-wop stílusban dolgoznak fel világslágereket. Igazi YouTube sztrárokról van szó, akik olykor valamelyik énekes nappalijában veszik fel a csatornára feltöltött videókat, és zenéjükkel a ’20-as, ’30-as éveket idézik fel fergeteges hangulatban. Eddig közel 70 művész lépett fel a különböző produkciókban, összesített nézettségük túllépte az egy milliárdot és követőik száma is több millió.

Mészáros László szerint ez egy nagyon izgalmas kombináció arra, hogyan találkozik a pop és a jazz egy zenekarban. Jártak már Magyarországon, kétszer léptek fel a Pap László Sportarénában, és idén Veszprém is részesülhet ebben a különleges csemegében. A VeszprémFestre „Welcome to the Twenties 2.0 Tour” programjukkal érkeznek. A show a 20-as évek Amerikájába repíti a közönséget, hogy a nagy Gatsby álomszerű estélyeihez vagy Sinatra legendás szilveszteri mulatságaihoz hasonló élményben legyen részük.

Végül az opera rajongóinak is kedveznek, ugyanis július 18-án a perui származású Juan Diego Flórez lép fel, aki napjaink egyik legünnepeltebb „bel canto” tenorja, és akit nem egyszer Pavarotti örökösének is neveztek. Rövid videón gyönyörködhettünk abban, amikor egy operaénekes elővesz egy gitárt, és egy dél-amerikai dalt énekel 3000 ember előtt, a színpad oldalán pedig Placido Domingo arcán tükröződik az igazi elismerés.

Flórez karrierje során a világ csaknem összes jelentős opera szentélyében megfordult: fellépett a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a barcelonai Liceués a bécsi Staatsoperszínpadán is.

Juan Diego Flórez (Fotó: VeszprémFest hivatalos)

Flórez szerencsés véletlennek köszönheti karrierjét: huszonhárom évesen a Pesaro-i Rossini Operafesztiválon az utolsó pillanatban ugrott be Bruce Ford helyére a Matilde di Shabran című Rossini opera főszerepére. A beugrás óriási siker volt, és egyszer s mindenkorra a nemzetközi szupersztárok közé repítette.
Flórez egyediségét magasra szökő, fényes hangszíne és könnyed előadásmódja adja, mely férfias eleganciájával, latinosan macsó stílusával keveredve varázsolja el a közönséget. A VeszprémFesten többek között Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet, Offenbach, Gounodés Bernstein darabokból válogat, a koncerten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Jader Bignamini.

A nagy nevek tehát elhangoztak, idén is izgalmas és színes program várja a közönséget a nyár egyik legzenésebb fesztiválján, Veszprémben a vár alatt.

Nyitókép: VeszprémFest.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva