likeBalaton.hu | 2023.02.05. 14:00
Így épül a Veszprémi Állatkert többszintes nagymacskakifutója
Folytatódnak a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark bővítésének munkálatai, amely során a szakemberek megkezdték a projekt egyik legnagyobb kihívásának számító, kifutókat lefedő hálók és azok tartószerkezetének kihelyezését.

A mintegy ötmilliárd forintos fejlesztés keretében a VEMÉV-SZER Kft. és az Incorso Építészeti és Építő Kft. konzorciumának kivitelezésében 2021. október elején kezdődött meg az állatkert legújabb fejlesztése – írta a magyarepitok.hu. A projekt során egy egybefüggő hálóval, vizes látványelemekkel és gyalogos híddal ellátott új nagymacskakifutót és háziállat-bemutató részleget alakítanak ki, mely várhatóan 2023 közepére nyílik meg a látogatók előtt.

A 3 hektárnyi területen zajló fejlesztés során

az akadálymentesen látogatható nagymacska kifutón tigris, hiúz és hópárduc kap majd helyet, melynek kifutója egy a talajszint és a lombkoronaszint között haladó, többszintes sétaúton lesz megközelíthető,

A hópárduc is itt kap helyet Fotó: Illusztráció/Pixabay/Pixel-Mixer

 

a háziállatbemutató részleg pedig három nagy istállót, egy kocsiszínt és egy beállót alakítanak ki, ahol a látogatók közvetlen közelről tekinthetik majd meg a legkülönfélébb állatokat, köztük sertést, baromfit, tehenet.

Összetett feladatot jelent a hiúzok kifutójának kialakítása

– A kifutók csak több lépcsőben tudnak elkészülni, mivel a geometriájuk és nagyságuk miatt egyszerre töltik be a húzott és nyomott alaptestek funkcióját, mindemellett vannak olyanok is, melyek betonmennyisége a 40-50 köbmétert is elérik – mondta a magyarepitok.hu-nak György István, a VEMÉV-SZER Kft. főépítésvezetője.

A tigrisház tetején már elkészült az új terasz acélszerkezetének összeszerelése, melyre tavasszal kerül fel majd a WPC burkolat. Ehhez a részprojekthez tartozik egy új büfé és látogatói WC csoport kialakítása is, ahol már ugyancsak elkészültek a villamos és gépészeti alapvezetékezések, jelenleg pedig a gipszkartonos munkálatok zajlanak.

György István kiemelte, az egyik legjelentősebb feladatot aktuálisan a kismacska kifutó még hiányzó alaptesteinek kivitelezésével egyidőben, a területet véglegesen megközelítő acélszerkezetű látogatói rámpák és emelt sétányok járórácsának elhelyezése jelenti.

Forrás: magyarepitok.hu
Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Pixel-Mixer

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva