Keszey Ágnes | 2022.02.17. 10:00
Szerelem és családregény a Veszprémi Állatkertben
Ecsetfülű disznóbébi, majomcsemeték, időjósló medvék, szerelmes pingvinek, s a regénybe illő élettörténetű szélesszájú orrszarvú. Ők mind veszprémi állatkert lakói, akik sok más kedves és érdekes állat mellett, télen is várják a látogatókat.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy akár egy teljes napig is élvezhetjük a veszprémi állatkertet. Bevallom, én már sétánk elején leragadtam kedvenceimnél, az alpakáknál, bár sok időt nem tölthettem velük, hiszen még számtalan érdekes, kedves, látványos és bájos két-és négylábú, szárnyas és uszonyos vár, hogy megmutassa magát.

Pihepuhák, bájosak – lámák és alpakák is élnek Veszprémben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Például az időjósló medvék s a bájosan egymást szeretgető, puszilkodó pingvinek – akiknek intim csőrözését is megörökítettük.

Mókás és bájos madárkák a pingvinek
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

De ez még csak néhány lakó a közel 35 hektáros területen.
A park már több mint hat évtizede működik, kezdetben vadaspark néven. Anno még vidámpark is működött mellette, a két szabadidős komplexumot pedig kisvonat kötötte össze. A hajdani kis jármű hamarosan ismét látványosság lesz – erről itt írtunk – de most térjünk vissza az állatkertbe.

Távolabbról is érkeznek vendégek a veszprémi állatkertbe

Az itt élő állatoknak szabad és kényelmes életet nyújtó, tágas kifutóik vannak, hiszen a turisztikai szerep mellett az állatvédelem is kiemelkedően fontos szempont az állatkert működésében. Mindezt tükrözi

a mottó is: természet az állatkertben, állatkert a természetben.

Víz alatti birodalom – a fókák játszó-és élettere Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A fő közönség természetesen a családok: gyerekek és szülők, nagyszülők érkeznek leginkább. Évente átlagosan 350 ezer látogatónk van. Ez nagyon szép szám a 60 ezer fős Veszprémben. A Balaton közelségében nagyon népszerű turisztikai attrakcióvá váltunk. Nyaranta, amikor az időjárás kicsit hűvösebb és az emberek nem strandolnak, naponta akár 3-5 ezer ember is felkeres minket – mondta Török László, az állatkert ügyvezető igazgatója.

Török László szeretettel mesélt az állatokról és örömmel mutatta be az állatkertet
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A látogatók kényelme érdekében ezért aztán egy új bejárat nyílt. Ez a Gulya-dombi beléptető, mely mellett újabb parkolóhelyeket is kialakítottak.
– Egy-másfél órás programokra általában 30-50 kilométeres vonzáskörből indulnak el az emberek. Egy egész napos programra már érdemes elindulni Budapestről, Kaposvárról, Szombathelyről, Sopronból is. Ezek a számításaink be is jöttek. Az elmúlt években több új lehetőséget, látványosságot teremtettünk meg. Amióta a fejlesztéseink megvalósultak – különösen elő-és utószezonban, egy napos turistaként – távolabbról is nagyon sokan látogatnak el például ezekből a városokból – árulta el az igazgató.

A fejlesztések során arra törekedtek, hogy minden korosztály találjon magának lehetőséget.

Vajon milyen színűek lehettek a dinoszauruszok?

Impala – az egzotikus nevű állat az afrikai szavannák talán legkecsesebb és egyik leggyakrabban előforduló antilopféléje
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A legfiatalabbaknak az élményjátszótér is kínál felhőtlen szórakozási lehetőséget.
– Az új Afrika szavanna játszóterünk a környék legnagyobb tematikus játszótere. Az oktatást, az ismeretterjesztést is szolgálja. Van itt baobabfa, afrikai dzsip és hajó is. Az élményjátszótéren a gyerekek eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából Európába. A 12-14 éves korosztályhoz tartozók nagyon kedvelik a dinoszauruszparkot. Itt például felvetődhet a kérdés, hogy milyen színűek lehettek a dinoszauruszok. Erre bizonyítékot találni a szakembereknek sem egyszerű feladat. A (tavasztól) itt működő élmény- foglalkoztatóban a gyermekek játékosan ismerkedhetnek a régészek munkájával, s közben érdekes információkat szerezhetnek Földünk több száz millió évvel ezelőtti állatvilágáról. Az idősebb korosztály kedvenc helye a nagy madárröpde. Itt kicsit le lehet ülni, meghittebb pillanatokat is át lehet élni. Ha nem mozdulunk, a madarak akár a lábunkhoz is leszállnak. Közvetlen közelről meg lehet őket figyelni. Természetesen mindezek mellett nem felejtjük el az állatkert hagyományos feladatát: az állatok szakszerű bemutatását, a természetvédelmet és fajvédelmet – tette hozzá Török László.

Ők várnak, ha ellátogatsz hozzájuk

Több mint nyolcvan féle faj sok-sok egyede él a Veszprémi Állatkertben.

Félelmetes? Vagy barátságos? Mindenki eldöntheti, mit gondol a medvékről
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Vannak fajok, amelyek nem hiányozhatnak egy mai modern állatkertből. Azt szoktam mondani: ők gyermekkorunk képeskönyveinek állatai. Akikkel ott találkoztunk, szeretnénk viszont látni, köszönteni őket.

Amikor elindultak a nagyszabású fejlesztéseink, e gondolat mentén is haladtunk, ezt is figyelembe vettük. Hiszen a látogatók elvárják, hogy az állatkertben legyen elefánt, majmok, fóka, medve (pingvin – teszem hozzá én, a flamingót fotósunk említi, akinek kislánya hosszasan gyönyörködött egy korábbi látogatásuk alkalmával kedvenc madarában), nem beszélve az oroszlánról, tigrisről , s még nagyon sokakat említhetnénk – sorolja Török László.

Három zsiráf él Veszprémben. Kibo, a hím, és két nőstény: Ganzi és Zuri. Utóbbi- kinek neve afrikai eredetű és azt jelenti: szép – nyolc éve született, az állatkert első zsiráfbébijeként
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A bébik és kölykök a legnépszerűbbek

Az állatokhoz többször érkeznek újak, olykor el is költözik valamelyik, s többször utódoknak is örvendezhetnek az állatcsaládok, s velük együtt az állatkert dolgozói és látogatói is.

A színpompás madarak, a flamingók is sokak kedvencei
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

 

Mintegy hetven évig élnek, akár közel óránként ötven kilométeres sebességgel is tudnak futni, súlyuk 3-5 tonna, naponta 150 kiló táplálékot fogyasztanak és akár 140 liter vizet is képesek meginni. Ők az elefántok, melyek közül három él az itteni állatkertben: a Hollandiából érkezett Kyan és Thuya,, valamint Nuká Fotó: Mészáros Annarózsa

A legnépszerűbbek mindig ők, a nemrégiben világra jöttek, a kis állatkölykök. Erről is kaptunk érdekes információkat az állatkerttől.
– Már az év első hónapjában több szarvas borjúval is gyarapodott a pettyes szarvasok csapata. Minden évben örülhetünk szaporulatnak lámáinknál, alpakáinknál is, és ez idén sem volt másként. A népes kétpúpú teve csapat tavaly négy kis tevecsikóval bővült. Tavasszal a magyar parlagi szamár család köszönthette legújabb tagját, Pitypangot, akit közösségi oldalunkon látogatóink neveztek el. Születtek továbbá gyűrűs farkú makik, kenguruk, impala, szibériai kőszáli kecske, sörényes juh, és számos kis réce kelt a Madárröptében. Az év egyik legnagyobb meglepetését azonban nyáron a Veszprémi Állatkert történetének első borjúfóka bébije, Polly jelentette, aki játékosságával, bájos tekintetével hamar mindenki kedvencévé vált. Őt mutatja be az állatkert közösségi oldalán látható videó.

Az év utolsó hónapjában, december elején pedig a kis ecsetfülű malac világra jötte lepte meg állatkertünket, ő a legújabb büszkeség.

A tevecsapat már közel húsz tagú, köztük is vannak utódok.

Tevék és tevegyerekek. Közel húsz fős a csorda. Képzeld el, egy teve tíz perc alatt akár száz liter vizet is képes meginni
Fotó: Mészáros Annarózsa

Több új állat költözött külföldről Veszprémbe

A Veszprémi Állatkert állatállománya más hazai és európai állatkertekből érkezett új jövevényekkel is bővült. Az európai fajmegőrzési tenyészprogramok keretében érkezett egy kis panda nőstény Hollandiából. A szélesszájú orrszarvúk házában sok minden történt. Egy évtizedes múltra tekint vissza a szövevényes családregény.

Családregény – szövevényes történet esett meg a szélesszájú orrszarvúk háza tája Fotó: Mészáros Annarózsa

A családfő, a sokak által ismert Pablo egyik nősténnyel sem tudott utódot nemzeni. Az állatkert munkatársai nagyon szerették volna, ha van utódlás, annál is inkább, mert a szélesszájú orrszarvú kihalástól veszélyeztetett faj.

Miután természetes úton nem sikerült megtermékenyülni a nőstényeknek, mesterséges módon próbálták megoldani. A legnevesebb hazai szakembereket hívták segítségül, s Európa leghíresebb kutatóintézetéből, Berlinből is érkeztek szakemberek a Veszprémi Állatkert kérésére.

Ám a fogantatás így sem sikerült, ezért Pablo új társakat kapott. A 27 éves 2,3 tonnás Makoubu elutazott a Nyíregyházi Állatparkba, onnan pedig helyette Veszprémbe költözött a 12 éves 2,2 tonnás Jala, s Dániából is jött egy hölgy: Savannah. S így valóra vált az évtizedes álom: ma már jócskán megnőve éldegél vígan a kis szélesszájú orrszarvú utód.

Az állatkertek között szoros az együttműködés – mesélte Török László. Kolláganője, Koloszár Anita tartja a kapcsolatot a külföldi állatkertekkel, neki nagy szerepe volt az örömteli fejleménnyel folytatódó párcserében
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Érkezett továbbá kétujjú lajhár Budapestről, fekete medve Dániából, szomáli juhok Hollandiából, hóbagoly Lengyelországból.

Tágas kifutók, zöldterületek, kristálytiszta víz – a környezet is látványos
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

S, nem csak az állatvilág figyelemreméltó, hanem a növényzet is, mely ugyancsak folyamatosan bővül és szépül az állatkert területén. A környezet és a tágas kifutók, állatházak, medencék az itt élő állatok kényelmét és jóllétét szolgáljuk.

– A fő cél az, hogy az állatok jól érezzék magukat, s a látogatók is azt érezzék, hogy nem hiába jöttek el. Azt látják, hogy egészséges, szép magukat itt otthon érző állatokkal találkoznak.

Fontos, hogy a látogatók megismerjék őket, hiszen amit megismerünk, azt meg fogjuk szeretni, s amit megszeretünk, azt elkezdjük védeni.

Ez a természetvédelem egyik kulcsmondata.

Több évtizedes hagyomány az állatkerti medveles, melyre minden évben érkeznek gyerekek
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Sok gyermek érkezik hozzánk, s pont ők az a generáció, amelyet legkönnyebben meg tudunk szólítani. Ők fogják aztán majd tőlünk átvenni a stafétabotot és ha jól tettük a dolgunkat, ügyelnek majd a természet-és környezetvédelemre – zárta gondolatait Török László, s bár tudott volna még naphosszat mesélni, de elköszönt, mert várta őt egy iskoláscsoport, akiknek – s ez rendszeresen megtörténik – élménydús zoopedagógiai, azaz állatkerti órát tartott.

Fotók: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva