Juhász-Léhi István | 2023.12.18. 12:00
Ilyen volt a harmadik adventi gyertyagyújtás Veszprémben
Egyre kevesebb a boldog ember, talán azért is, mert az anyagiaktól várják az örömöt – fogalmazott a plébános.

Az örömöt jelképező gyertya is ég már

Advent harmadik vasárnapja előestéjén a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplomban közösen gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, plébános, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

– A lelki öröm színe a katolikus egyházban a rózsaszín, és ez az öröm vasárnapja egy kicsit megtöri az adventi bűnbánatot, és emlékezteti rá az embereket, hogy hamarosan itt van Jézus eljövetele az örök életre. Egyre kevesebb a jó kedélyű, boldog ember, talán azért is, mert sokan az anyagiaktól várják kizárólagosan az örömöt. Kétségtelenül ezt meg is lehet kapni ideig-óráig, de ez a múló elégedettség gyorsan elhalványul – emlékeztetett Tornavölgyi Krisztián.

Advent harmadik vasárnapja alkalmából gyűltek össze a hívek Veszprémben
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

– Próbáljunk egy pillanatra belegondolni: Isten, az Úr, a mindenség teremtője, aki van, és annyira szereti teremtményét, az embert, hogy testet öltött, hússá lett, ahogy János apostol is megfogalmazza az evangéliuma kezdetét. Az Isten világa és az ember világa között van átjárás: Krisztusban. A fények, az ajándékok, mind csak másodlagos dolgok, ezek következmények, hiszen a karácsony örömforrása Jézus Krisztus – fogalmazott a plébános.

Az öröm vasárnapjáról beszélt a veszprémi plébános
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

– Fontos, hogy egy közösségnek az ünnepe sugározzon ki, ne csak a családi körben, hanem szélesebb közösségben is. Az advent a várakozás ideje. Amikor hétről hétre egyre jobban közeledünk a fényességhez. Ez az időszak arra is jó, hogy egyfajta számvetést tegyünk, kicsit elcsendesedjünk a napi rohanó világból.

Legyen alkalmunk arra, hogy egy kicsit megálljunk, és végiggondoljuk azt, hogy honnan hova jutottunk, mik a legfontosabb értékeink.

Az a legfontosabb, hogy ott van nyugodt és jó életünk, ahol az emberi viszonyaink is rendezettek, ahol a konfliktusokat emberi módon tudjuk kezelni. Észrevesszük, aki segítségre szorul, ahol senki nem érzi magát egyedül – mondta a polgármester.

– Mi, veszprémiek talán egy kicsit közelebb kerültünk ebben az évben egymáshoz, hiszen számos olyan alkalom volt az elmúlt időszakban, ahol, amikor ezt megtehettük. Erősödjünk, kerüljünk egymáshoz közelebb, nyitott szívvel próbáljuk elfogadni a másikat – fogalmazott a Porga Gyula.

A gyertyagyújtás után a francia Tempvs Fvgit énekegyüttes adott koncertet
Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva