MW | 2023.08.30. 18:00
Jelnyelvi tolmács segít a Gyárkert koncertjein
Jelnyelvi tolmács segít a koncerteken a hallássérülteknek a veszprémi koncerthelyszínen.

Hallássérültek is élvezhetik Majka, a Carson Coma vagy éppen Beton.Hofi koncertjét Veszprémben

– A zene mindenkié! – tartotta Kodály Zoltán, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében ezt tartják a szervezők is Ezért is kezdeményezték, hogy a Gyárkert koncertjei közül több is jelnyelvi tolmácsolással valósuljon meg.

A siket és nagyothalló közönség tagjai képesek élvezni a zenét, és rengetegen járnak közülük koncertekre. Kifinomult érzékeiknek és különösen a mai nagy teljesítményű hangszórók erejének köszönhetően pontosan érzik a ritmus rezgéseit testükben

és pont olyan jót tudnak bulizni rá, mint a halló közönség tagjai.

Fotó: Gyárkert

 

A zene és a ritmus élvezete mellett most végre a zeneszámok dalszövegei is koncertélménnyé váltak a veszprémi Gyárkert hallássérült közönsége számára is. Magyarországon még úttörő a kezdeményezés, amit a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ végez, de tolmácsaik nem jönnek zavarba, legyen szó akár a Margaret Island elvontabb szóképeinek, akár Krúbi, Geszti Péter, vagy a Beton.Hofi kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeinek tolmácsolásáról.

 

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt?

Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők

nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is.

A jelnyelven tolmácsolt koncertek sorozata is egyike a VEB2023 EKF esélyegyenlőségéget segítő látogatóbarát kezdeményezéseinek. Az esélyegyenlőség mellett azonban a programsorozat során kulcsfontosságú szerepet kap a gyermek- és családbarátság, a környezeti fenntarthatóság, és az önkéntesek bevonása.

Az eddigi koncertek közül a Margaret Island, Krúbi, Charlie és Geszti Péter szövegeit kísérte jelnyelvi tolmácsolás. Aki ezekről lemaradt, azoknak a nyár vége is tartogat lehetőségeket:

jelnyelvi tolmácsolás kíséri majd a Carson Coma (08. 30), Majka (08. 31.) és Beton.Hofi (09. 02.) koncertjét is.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Gyárkert hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva