likeBalaton.hu | 2024.03.13. 14:00
Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet Veszprémben
Az ünnepi hosszú hétvégén nyíló kiállításra számos múzeumból és magángyűjteményből érkeznek Veszprémbe.

Az első világháború idején indult avantgárd művészgeneráció tagjai radikálisan szembefordultak a korábbi évtizedek stílusirányzataival, és új utakat kerestek társadalomalakító programjuk kifejezéséhez.

A magyar avantgárd művészet és irodalom történetében meghatározó szerepet játszott Kassák Lajos, aki költőként, képzőművészként, valamint folyóiratok szerkesztőjeként is tevékenykedett. Az avantgárd művészek Kassák lapjai körül szerveződtek csoporttá, A Tett, a Ma és a Dokumentum című folyóiratok pedig összművészeti alkotásként egyesítették az irodalom és képzőművészet eredményeit.

Fotó: Moholy-Nagy László: Üvegarchitektúra (Ma, 1922). Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum

Kassák és társai az 1910-es és 1920-as években jelentős nemzetközi kapcsolatrendszert is kialakítottak, és bekapcsolódtak az expresszionizmus, a dadaizmus, a konstruktivizmus és a szürrealizmus nemzetközi hálózataiba. A kiállítás Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra.

Fotó: Kassák Lajos: „Romboljatok hogy épithessetek és épitsetek hogy győzhessetek” (Ma, 1922). Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum együttműködésével valósul meg, a bemutatott műalkotások pedig számos múzeumból és magángyűjteményből érkeznek a Vaszary Galériába.

A Romboljatok, hogy építhessetek – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet című kiállítás március 16-tól látható.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Kassák Lajos Bécsben, 1922. Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva