Szaniszló Hajnalka | 2023.10.22. 08:00
Kéknyúl interjú a balatoni nyulakról és a Veszprém Jazz Fesztiválról
Novemberben három veszprémi helyszínen tartanak jazzfesztivált. A Kéknyúl zenekarvezetőjével beszélgettünk.

November 16-19. között Veszprém három helyszíne ad otthont a Veszprém Jazz Fesztiválnak, ahol az EKF programja keretében műfaj világsztárjai mellett hazai előadókat is láthatunk. Közöttük lesz a Kéknyúl zenekar is. A zenekarvezetővel, a Hammond-orgonán muzsikáló Premecz Mátyással beszélgettünk.

– Vannak gyerekkori emlékeid a Balatonról?
– Gyakran nyaraltunk a tónál és sokat vitorláztunk a nagybátyámmal, akinek kapitányi vizsgája is van. Előfordult, hogy a hajón laktunk a kikötőben és amikor csak tehettük, kimentünk a vízre.

– Mesélj egy szép vitorlázós emléket.
– Kikötöttünk a Tihanyban – azaz szerettünk volna kikötni, de akkora hátszél volt, hogy beleálltunk a móló szélébe. 11-12 évesek lehettünk és épp kinn voltunk a vizen. Ebédidő volt, megéheztünk, de semmi más nem volt a hajón, csak zabpehely. Gondolj bele, kamasz fiúk éhesek és nincs kaja. (nevet) Nagybátyám gyorsan kikötött, mert érezte, hogy lincselésbe torkollna, ha nem így tenne.

– Hol ebédeltetek?
– Lángos- és palacsinta zabálás lett belőle egy parti büfében.

– Felnőttként mennyire éled a Balatont?
– Minden évben legalább egy hétre megpróbálunk eljutni a családdal. Néhányszor körbe is bicikliztünk már, Balatonbogláron pedig dodzsemeztünk a strandon. Legutóbbi Révfülöpön voltunk. Van ott egy blues fesztivál, ahol koncertezni is szoktunk.

Fotó: Kéknyúl

 

– A szezonon túl is szereted a Balatont?
– A nyáron játszottunk Balatonbogláron. Akkor épp eléggé hűvös volt, de azt gondoltam, hogy ha már eljutottam a partra, biztosan megmártózom a vízben, nem érdekelt, hogy mennyire hideg. Térdig sikerült is elmerülnöm benne. (nevet)

Fotó: Kéknyúl

 

– Milyen balatoni fellépésekkel kapcsolatos szép emlékeket őrzöl?
– Gyakran játszunk Balatonbogláron a Kéknyúllal. Korábban, amikor még a Barabás Lőrinc Eklektic-ben zenéltem, a Balaton Sound-on is felléptünk. Akkor még nem volt száz százalékban elektronikus fesztivál és sokkal több műfaj belefért a programba. Borzasztóan nagy élmény volt, hogy közel van a part és akár a koncert előtt és után is lehet csobbanni.

– A Kéknyúl vezetőjeként ettél már a Balatonnál nyulat?
– Igen, ettem már a nyulat, szeretem a húsát és ha lehetne kapni egy parti büfében, lisztbe forgatott sült nyulat, azt megkóstolnám. De a Balatonnál nekem a klasszikusok jönnek be igazán.

– Hammond-orgonán játszol. A Balatonnál is vannak csodálatos orgonák. Hallottad már a hangjukat?
– A Hammond-orgonának kevés köze van a sípos orgonához. A negyvenes években be is perelte az Amerikai Orgona készítők Szövetsége a Hammond céget, hogy jogosulatlanul hívják így a hangszert. Egy vakteszten azonban a gyártó megvédte a nevet, mert tízből több mint négyszer nem lehetett eldönteni, hogy melyik szól. Így megkapták a jogot arra, hogy használják az orgona megnevezést. A sípos orgona számomra hatalmas misztikum. Teljesen más világ. Nem is tartom magam orgonistának.

– Próbáltál már klasszikus sípos orgonán játszani?
– Volt alkalmam többször kipróbálni. Az egyik legnagyobb ilyen élményem a Müpa csodálatos orgonájához kapcsolódik, ahová egy koncertünk kapcsán éjjel engedtek be gyakorolni. A csodálatos nagyterem félhomálya és a remek akusztika magával ragadott. Arra gondoltam, hogy a XVI-XVII. században, amikor még nem volt rögzített zene és elektromos erősítés, mennyire földöntúli élmény lehetett, amikor egy hatalmas térben megszólalt ez a monumentáláis hangszer.

Fotó: Kéknyúl

 

– November 19-én a Veszprém Jazz Fesztiválon zenél a Kéknyúl. A napokban jelent meg az új albumotok, a 2 Much 2 Soon. Lemezbemutató lesz az Expresszóban?
– A korábbi anyagaink erősen táplálkoznak a jazz mellett a bluesból és a funkból, de az új Kéknyúl-korong bátrabban merít az elektronika és a szintetizátorok világából. Ez a lemez alkotja majd a koncert gerincét és annak ellenére, hogy a jazz-t sokan a füstös kis kocsmák hangulatához kapcsolják, ez a korong sokkal színesebb hangzásvilágú. Hangsúlyos a dalokban az elektronika és a fúvósok szerepe is.

– Kit nézel meg a fellépők közül és kit ajánlanál?
– A The New Mastersounds brit funk-soul zenekar utánunk lép fel, őket biztosan megnézem. Vannak a programban kihagyhatatlan szupersztárok: Bill Frisell, a Scary Pockets, Eric Truffaz vagy a The Horny Funk Brothers koncertje nagy élmény lesz. Akit a kísérletezőbb vonal vonz, annak a Davefrom Quintet-et, vagy a Gorg & Benzolt ajánlom.

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Kéknyúl hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva