Bényei Adrienn | 2023.09.19. 14:00
Keresd a békét! Zajlik a XVII. Ars sacra fesztivál a Balaton körül
A Balaton körül is több helyszínen zajlik az Ars sacra egyházművészeti fesztivál. Szeptember 24-ig várják az érdeklődőket.

Ars sacra – jelentése szent művészet

Ezt a nevet viseli a művészeti fesztivál, amelynek programjaival alkotó- és előadóművészek közreműködésével, a művészet nyelvén szeretnék lelki befelé fordulásra késztetni az embereket. Idén is Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartották az Ars sacra fesztivál, az egyházművészet kilencnapos ünnepének megnyitóját, ezúttal a „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15) mottóval.

Budapesten és több vidéki helyszínen, kiemelten Miskolcon, sőt Nagyszebenben is számos színvonalas eseménnyel, több mint négyszáz ingyenes programmal várják a közönséget szeptember 16. és 24. között az Ars sacra fesztiválon. Világi helyszínek mellett százötven templom nyitja meg a kapuit a fesztivál keretében.

A Balatonnál több helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz

Többek között Keszthelyen, Balatonalmádiban, Tapolcán és Balatonfüreden is várják a programok iránt érdeklődőket.

A XVII. Ars sacra fesztivál megnyitóján a pesti Schöfft festőművész-dinasztia munkáiból nyílt kiállítás az Ars sacra fesztivál keretében. Fotó: Bach Máté
Fotó: Bach Máté/magyarnemzet.hu

Az Ars sacra fesztivál mottója: Keresd a békét!

És ha a szervezők az első szövetség zsoltároskönyvéből vették a XVII. Ars sacra fesztivál mottóját, idézetét, akkor ezt a szinte kétszavas és könnyen megjegyezhető felhívást egészítsük ki a teljes mondatra: „Keresd a békét és járj utána!” Vagyis a keresésből jussunk el a megtaláláshoz, a megnyugváshoz, a megbékéléshez, az egymással való kiengesztelődéshez.

– Legyenek éppen ezért az Ars sacra fesztivál programjai a belső, de a külső béke előmozdítói is hazánkban és határainkon túl egyaránt

– ezekkel a mondatokkal nyitotta meg Kránitz Mihály atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora az Ars sacra fesztivált a Magyar Nemzeti Múzeumban, miután Erdő Péter bíboros, prímás köszöntését tolmácsolta. A tanszékvezető egyetemi tanár kiemelte, hogy

Az Ars sacra fesztivál páratlan jelenség a magyar kultúrában
Fotó: Bach Máté/magyarnemzet.hu

 

és méltatta az alapítvány kuratóriumi tagjainak tizenhét éve tartó, szervezői munkáját. Hamvas Béla eszmeiségét felidézve az Istentől eredő és az Istenről beszélő művek megérintő, átformáló „esemény jellegét” emelte ki: „amikor az ég és a föld összeér”.

A megnyitót kísérő műsorban közreműködött a – Keresztkoncertek sorozat keretében szeptember 19-én, a Deák téri evangélikus templomban fellépő – Capella Esterházy Kamaraegyüttes és Hegyi Barnabás kontratenor, valamint Váncsa Gábor színművész, aki a Pál védőbeszéde című monodrámát adta elő.

Ezt az előadást legközelebb szeptember 23-án, a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-templomban láthatják az érdeklődők.

A megnyitó után a résztvevők megtekintették a Magyar Nemzeti Múzeum kapcsolódó kiállítását. A 18-19. századi pesti Schöfft festőművész-dinasztia munkáiból nyílt kamaratárlat oltárképeken, nemesi portrékon keresztül enged bepillantást festészetükbe. A Schöfft festőcsalád kiállítását hosszú kutatómunka és restaurálás előzte meg, amelyet Korhecz-Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festőrestaurátora végzett az elmúlt években, ő a kiállítás egyik kurátora.

A Balatonnál több helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz
Fotó: Bach Máté/magyarnemzet.hu

 

– Az 1775–1850 között működő festőműhely, a pesti Schöfft család három tagjának alkotásait mutatja be. A képíró család megbecsüléséről tanúskodik, hogy a belvárosi Képíró utcát a műhelyről nevezték el. A Schöfft-műhely oltárkép-kompozíciói barokk példákat követnek, többségük grafikai előképek után készült. Képeiken a késő barokk stílus a klasszicizmussal keveredik, míg 1825 után a romantikus akademizmus jelentkezik műveiken – mondta Gödölle Mátyás művészettörténész, a Történelmi Képcsarnok vezetője, a kiállítás másik kurátora.

A fesztivál fővédnökei Novák Katalin köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: A XVII. Ars sacra fesztivál megnyitója
Fotó: Bach Máté/magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva