Marton Attila | 2021.08.27. 07:00
Kipróbáltuk a Veszprémből a Balatonhoz vezető második kerékpárutat
A tó felé kényelmes kirándulásnak is beillik a biciklizés, az Alsóörsről Veszprémbe való eltekerés viszont sportteljesítményként is megállja a helyét.

A napokban befejeződött a Veszprém és Felsőörs közötti kerékpárút eddig hiányzó szakaszának építése, így elkészült a várost a Balatonnal összekötő második kerékpárút. (Az első a kétezres évek elején készült el, és Szentkirályszabadján keresztül vezet Balatonalmádiba.) Bár hivatalos átadót még nem tartottak, végiggurultunk az Alsóörsig haladó, nagyjából 15 kilométeres szakaszon, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat.

Veszprém felől alapesetben a város déli végéből a nyolcas út alatt átvezető kerékpárúton érhető el a Felsőörsre tartó bringaút, a főút átépítése miatt azonban ezekben a napokban a megyeszékhelyről Balatonalmádi felé kell elhagyni a települést, és a táblákat követve Szabadságpuszta irányába kell haladnia a bicikliseknek. A Déli Intézményterület mellé érve aszfaltos út visz egy gyümölcsös mellett, ami rövidesen kerékpárúttá alakul, majd egy éles balkanyart véve fordulunk Felsőörs felé, ami innen hat kilométerre van. A széles aszfaltos, mezőgazdasági út másfél kilométeren át tart, a sík terepen megerőltetés nélkül lehet haladni. Felsőörs felé közeledve dimbes-dombossá alakul a táj, a gyümölcsöst pedig az egyik oldalon kukoricás, a másikon szőlőültetvény váltja.

A Veszprém és Felsőörs közötti szakasz nagy része egyenes, sík terepen halad
Fotó: Marton Attila

A Veszprémtől tartó szakasz első kisebb emelkedője a falu előtt jön, a dombra feltekerők jutalma egy balatoni panoráma lesz. Felsőörsön a település kisebb utcáin vezet át Alsóörs felé a bicikliút, de érdemes odafigyelni, mert a táblázás nem mindenhol egyértelmű: amikor a településen áthaladó útelágazódáshoz érünk, akkor erősen jobbra kell tartanunk, máskülönben csak a falu után több száz méterrel fogunk visszacsatlakozni a kerékpárútra. Érdekes módon Alsóörs felől érkezve a táblák könnyebben követhetők. Mindenesetre ha a kellemes lankás etap után elértük Felsőörs után a kerékpárutat, már csak három kilométert kell megtennünk Alsóörsig, egyre pompásabb balatoni panoráma mellett.

Felsőörsről kiérve kiépített kerékpárút vezet Alsóörsre, balra a távolban a Somlyó-hegyi kilátó
Fotó: Marton Attila

Személyes kedvencünk a faluba szőlő mellett bevezető lejtős szakasz, ahonnan a Tihanyi-félsziget látképében is gyönyörködhetünk. Bár ezt csak rövid ideig figyelhetjük, mert a domboldalon gyorsan gurulhatunk lefele, és pár perc alatt elérhetjük a Balatoni bringakörutat, és folytathatjuk utunkat Balatonalmádi, vagy Paloznak irányába.

Alsóörsre érve már folyamatosan pásztázhatjuk a Balatont, a tóparti bringakörutat pedig rövid gurulás után érjük el
Fotó: Marton Attila

Veszprémből indulva kényelmes tempóban is elérhetünk Alsóörsre nagyjából háromnegyed óra alatt. A visszaútra mindenképpen több időt szánjunk: jó hír, hogy a leghosszabb kaptató mindjárt a túra elején, Alsóörsön vár ránk, ha ezt leküzdöttük, akkor már csak a felsőörsi emelkedőn kell felkapaszkodnunk, és többé-kevésbé sík területen – de legalábbis jelentősebb hegymenet nélkül – folytathatjuk utunkat Veszprém felé.

Hétköznap napközben nem volt forgalmas a szakasz, de ne feledjük, hogy a Veszprém és Felsőörs közötti néhány kilométer csak a napokban készült el, így a jövőben valószínűleg egyre többen haladnak majd ezen a kerékpárúton a Balaton felé. Az aszfalt minősége mindenhol nagyszerű, és a legújabb kerékpárúti szakaszokra felkerültek a felfestések is. A Veszprémből a tóhoz megépült második kerékpárút kipróbálása mindenkinek jó szívvel ajánlható.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva