Tóth B. Zsuzsa | 2023.10.29. 12:00
Kitűnő a szőlő, jó évjárat lesz a 2023-as a Veszprémi Érseki Pincészetnél
Hétféle szőlőt takarított be a Veszprémi Érseki Pincészet. Két termék is esélyes, hogy megkapja a prémium borcsalád nevet.

Ígéretes az idei szőlőtermés, bizakodik a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza

Bizakodik a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza: kiváló évjárat lehet a 2023-as. Kitűnő a szőlőtermés, nagyon jó évjáratra számít Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A felsőörsi és a mindszentkállai birtokon október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani. Pedig a csapadékos tavasz és nyár feladta a leckét, a szokásosnál is jobban oda kellett figyelni a növényvédelemre.

− Nagyon jó minőségű kék szőlőt tudtunk szüretelni, a fehér fajták pedig – mind a sauvignon blanc, mind a rajnai rizling – nagyon aromásak. Decemberben már többet tudunk majd, hiszen látnunk kell, hogyan alakulnak az érlelés során a borok, de nagyon szép évjáratra számítok. Pedig küzdelmes hónapok állnak mögöttünk – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

Összesen hét fajtát – sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, kékfrankost, cabernet sauvignont, cabernet franc-t és syrah-t – takarítottak be.

Két borcsalád is prémium-kategóriássá válhat idén
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

 

A pincészet két saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán folytat szőlőművelést egyházmegyei keretek között.

A nyár fülledt, csapadékos volt, később értek be a szőlőfürtök, így a szüret is kéthetes csúszással kezdődött a felsőörsi és a mindszentkállai birtokon. A Veszprémi Érseki Pincészet legkorábban érő fajtája a sauvignon blanc, szeptember közepén ezzel a népszerű szőlőfajtával kezdték a szüretet, amelyet a rajnai rizlinggel és az olaszrizlinggel folytattak, majd a kék szőlők betakarításával zártak október második hetében.

– A szeptember különösen meleg és száraz volt, így ki tudtuk várni, hogy tökéletesen beérjenek a kék szőlők, amiket teljes biológiai érettségben szedtünk le – mondta Benesch Antal, kiemelve, hogy elégedett az idei terméssel, megfelelő volt a cukorfok és a savtartalom is.

Megfelelő volt a cukorfok és a savtartalom is a pincészetben
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

 

A sokéves átlagot meghaladó tavaszi és nyári csapadékmennyiség viszont feladta a leckét, a gombás megbetegedések – például a lisztharmat és a peronoszpóra – megelőzésére fokozottan ügyelniük kellett.

– Júliusban és augusztusban minden nap ott kellett lennünk a birtokon, precíz, alapos munkával tudtuk megvédeni a szőlőt. A növényvédelemre és a fitotechnikai műveletekre, a zöldmunkára is nagyon oda kellett figyelnünk. A kézi szüretelésnek és válogatásnak köszönhetően kizárólag ép, egészséges szőlőből készül bor – magyarázta a főborász.

A Veszprémi Érseki Pincészet három új borcsaládja idén debütált

Az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták, a középkategória borai a Mandorla családnéven szerepelnek, míg a prémium borok az 1277 nevet viselik. Utóbbi fontos dátum, azóta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség.

– Mind az idei sauvignon blanc, mind a rajnai rizling esélyes arra, hogy olyan kiváló borokat készítsünk belőlük, amelyeket megkaphatják a prémium borcsalád nevét – mondja Benesch Antal.

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva