Keszey Ágnes | 2021.12.09. 12:00
Korongok és borok
Gondoltad volna, hogy fellendülőben van a bakelitlemezek iránti érdeklődés? Ezt a meglepőnek tűnő kijelentést egy olyan új helyen hallottuk, ahol igazi fekete korongokat vehetsz, zenét hallgathatsz és balatoni borokkal ismerkedhetsz.

Wine & Vinyl Bar & Store. Ezt a nevet viseli a veszprémi belváros legújabb helye, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Utcakép programja keretében jött létre.
Ennek keretében a közelmúltban megnyílt a Füge fagyiudvar és kávézó, a Papírkutya, a Kunszt! és a Pekedli szatócsbolt – ezekről itt olvashatsz.

A Wine & Vinyl Bar & Store borbár és lemezboltot Mosonyi Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója nyitotta meg
Fotó: Keszey Ágnes

A program célja, hogy eddig elhagyott üzlethelyiségek teljenek meg élettel Veszprém történelmi belvárosában, s ezzel mind a helyieknek, mind a városba látogatóknak új lehetőségeket és élményeket nyújtsanak.

– Ez már az ötödik hely, amely az Utcakép program keretében megnyílt. Hogyan jött az az ötlet, hogy az EKF program keretében üresen álló üzlethelyiségek megnyitását támogassák?
– Az alapgondolat abból indult ki, hogy a bevásárlóközpontok létrejöttével – amelyek általában a város peremén nyílnak – a történelmi belvárosok sok esetben elnéptelenednek. Nem volt ez másképp Veszprémben sem. A belvárosban sétálva nagyon sok üres üzlethelyiséget látunk, amelyek, úgy tűnik piaci alapon nem tudnak működni. Így fogalmaztuk meg az Utcakép programot, ugyanis szerettük volna, ha a történelmi belváros élettel telítődik meg. Nemzetközi példákon keresztül látható, hogy akár a horvátországi történelmi belvárosok vagy más európai országokban nagyon pezsgő élet a jellemző a régi városközpontokban. Olyan díszletei ezek a kulturális és társadalmi életnek, amelyek nem mindennapiak. Szerettük volna, ha ezt az idelátogatók és az itt élők is megtapasztalhatják -részletezte a likeBalaton.hu-nak Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója.

Fotó: Keszey Ágnes

A program egyébként folytatódik: vannak még üres üzlethelyiségek, melyek új lehetőségeket rejtenek.
Egy másik pályázati lehetőség is megjelenik majd jövő évben, amelyben már meglévő üzletek tulajdonosai pályázhatnak olyan fejlesztésekre, amelyek illenek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa célkitűzéseihez, szellemiségéhez.

A Wine & Vinyl Bar & Store borbár és lemezbolt Veszprémben – Zsandár Tamás álmodta meg a helyet
Fotó: Keszey Ágnes

A most megnyílt hely ötletgazdája és megvalósítója neve a városban élők számára már rég ismert: Zsandár Tamás a Rozé Rizling Jazz napok és a VeszprémFest egyik szervezőjeként, a Decanter Bisztró egykori tulajdonosaként, vagy éppen a hetekben újjáéledő veszprémi Óváros téri piac rezidens lemezlovasaként.
– Azt gondolom, hogy egy olyan üzletet tudtunk megnyitni itt Veszprémben, ami egyedülálló az egész országban. Én még nem találkoztam ilyen hellyel.
Az ötlet egy DJ barátommal közösen indított projektből született meg. Háttérzenét játszva bakelitlemezekkel jelenünk meg különböző boros rendezvényeken: kiállításokon, borászatokban. Az én fejemben volt egy ilyen terv, hogy milyen jó lenne, ha ez a projekt úgy folytatódna, hogy lenne egy saját helyünk, ahol egy borbárt és egy lemezboltot összegyúrunk. Ez az álom most valóssá vált.

Wine&Vinyl Bar&Store borbár és lemezbolt Veszprémben
Fotó: Keszey Ágnes

– A megnyitón – egy első hallásra meglepő – mondat hangzott el, mégpedig az, hogy élénkül a bakelitlemezek iránti érdeklődés, emelkednek az eladási adatok. Napjainkban, amikor a zenehallgatás átkerült az online térbe, s a modernebb hanghordozók, a CD-k eladási mennyisége csökken, hogyan lehetséges ez?
– Valójában sokkal egyszerűbb streamelve hallgatni és letölteni a zenéket, de az, hogy egy bakelitlemezt a kezünkbe veszünk és feltesszük a lemezjátszóra, annak van egy rituáléja. És ez az, ami megfogja az embereket. Nem csak az idős korosztályt, hanem a fiatalokat is. Ha elmegyünk egy lemezbörzére Budapesten, vagy külföldön, mindenhol azt látom, hogy nagyon sok a fiatal és tudatosan vásárolják a bakelitlemezeket. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nagyon sok DJ – mint például én is – bakelitlemezről játszom még a mai napig is. Bakelitlemezek folyamatosan jelennek meg: a nagyon sok zenekar ilyen formában is kiadja albumjait manapság is.

Fotó: Keszey Ágnes

– Beszéljünk a borokról is: milyen nedűk találhatóak meg a kínálatban?
– A borok összeválogatása valójában az én ízlésem alapján történt. Természetesen elsősorban balatoni borok és hozzánk közel borvidékekről származók vannak, de kitetünk az ország különböző borvidékeire és a nemzetközi piacra is. A borok egyharmad része a natúr borok világát mutatja be Magyarországról, Németországból és Franciaországból.

Wine&Vinyl Bar&Store borbár és lemezbolt Veszprémben
Fotó: Keszey Ágnes

A korongok és borok jelenléte mellett programokat is szerveznek majd: többek között DJ versenyt is rendeznek hamarosan.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva