likeBalaton.hu | 2023.09.06. 10:00
Latinovits Zoltánra emlékeznek a különleges kiállítással Veszprémben
Latinovits veszprémi pályafutását előadás, képek, plakátok, hanganyagok, újságcikkek, levelezések útján mutatják be.

Szeptember 9-én, születésének 92. évfordulóján a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve a Latinovits Veszprémben című kiállítással emlékeznek meg Latinovits Zoltánról.

A Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas művész veszprémi pályafutását előadás, képek és plakátok, hanganyagok, újságcikkek, levelezések útján ismerhetik meg a látogatók.

A kiállítást szeptember 9-én 18 órakor nyitják meg és 2024. június 4-ig látogatható lesz a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits termében.

Latinovits Zoltán a Veszprémi Petőfi Színházban és a városban

– Az igazi színházat keresem magamban – vallotta Latinovits.

A Veszprémi Petőfi Színház és a Laczkó Dezső Múzeum közösen szervezett kiállítása Latinovits Zoltánnak a veszprémi színháznál eltöltött két évadát (1971–1973) kívánja bemutatni. A színészóriás lelkesedéssel, reményekkel érkezik a városba, mert a helyi színházvezetéstől ígéretet kap arra, hogy a színjátszás mellett maga is rendezhet. Illyés Gyula Különc című drámájának címszerepét, Teleki Lászlót formálja meg nagy sikerrel, ezután kerülhet sor Németh László Győzelem című drámájának, majd Gorkij Kispolgárok című művének rendezésére.

Ma már színháztörténeti jelentőségűnek tartják mindkét rendezői munkáját, azonban a maga idejében a szakma ezt elhallgatta, és Latinovits nem rendezett többet. A veszprémi színházi pályafutása Arthur Miller Az ügynök halála című darab Willy Loman szerepének eljátszásával véget ért. Ez tekinthető a rendező és színész Latinovits Zoltán helyi búcsúfellépésének.

A tárlat a veszprémi színháznak ezt az izgalmas időszakát idézi meg korabeli plakátokkal, fotókkal, levelekkel, újságcikkekkel. Különböző hang- és képanyagok segítségével ízelítőt kaphatunk Latinovits színész és előadói művészetéről.

A kiállítás megrendezésének rejtélyes gyökerei

A kiállítás megrendezését egy eddig ismeretlen Latinovits-levél indította el, amelyet a színészóriás egy veszprémi fiatalembernek – néhai Kovács Gyulának – írt, aki lelkes amatőr versmondóként magnókazettára vette a saját szavalatát és véleményezésre elküldte Latinovits Zoltánnak. Latinovits válaszolt a levélre, elismerően szólt a küldött szavalatról s kifejtette, hogy mi a jó versmondás titka. A család hozzájárult, hogy ezt a levelet publikussá tegyék s a tárlat keretében bemutassák.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Nyitókép: Veszprémi Petőfi Színház

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva