likeBalaton.hu | 2024.03.02. 14:00
Láttál már Emlékgépet? Most megnézheted Veszprémben
Veszprém gazdag történeti és művészeti múltját mutatja be a Laczkó Dezső Múzeum most nyílt, új állandó kiállítása. Az Emlékgép című tárlat az elmúlt 150 év kutatásain, gyűjtőmunkáján alapszik.

A Laczkó Dezső Múzeum 2023-ban megújult helyiségei adnak otthont a Veszprém gazdag történeti és művészeti múltjának emlékeit bemutató átfogó kiállításnak.

Miről mesél a város? Hol vannak a történetek? Miről mesél mások élete? Számtalan kérdés, melyre választ adhat a helytörténeti tárlat.

Tóth G. Péter kurátor a város ikonikus épületeihez, tereihez mint tájékozódási pontokhoz rendezve mutatta be azokat a régészek által talált, a történészek által feltárt, a város közösségei által alkotott vagy teremtett tárgyakat és történeteket, melyek a múzeumba kerülve újabb és újabb emlékrétegekkel, jelentésekkel is bővülhetnek.

A kiállítás fő rendezőelve az időhöz és a térhez való viszonyunk,

legyen az a közösség történetmesélési hatásainak (akár pletykáinak) kitéve vagy épp csak a személyes emlékekből felépítve.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

Veszprém történelem lett

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy a sikeres Európa Kulturális Fővárosa programmal Veszprém 2023-ban történelmet írt, és azok, akik akár szervezőként, akár veszprémi lakosként részt vettek a programban, közösen tettek azért, hogy a város beíródjon a történelembe. Navracsics Tibor megköszönte a kiállítás kurátorának és a Laczkó Dezső Múzeum vezetőinek azt, hogy egy új szemléletű kiállítás született. – Az Európa Kulturális Fővárosa program missziója az volt, hogy a világ és Európa kedvet kapjon a városhoz,

és ez a kiállítás lehetővé teszi, hogy minden idelátogató megszeresse Veszprémet

– tette hozzá a miniszter.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy

az Európa Kulturális Fővárosa év januári lezárása valójában a város kulturális pezsgésének folytatását hozza,

azt, hogy a felkészülés és a kulturális év sikere után Veszprém hogyan tud élni azzal a lehetőséggel, amit a program biztosított a város számára. – Az örökség jó hasznosítása a mi felelősségünk, a veszprémiek feladata. A Laczkó Dezső Múzeum jó példája a kulturális évünk sikerének: a múzeum kívül-belül megújult épületében ma egy kiemelkedő kiállítás nyílt meg Veszprém múltjáról – tette hozzá Porga Gyula.

Emlékek mindenhonnan

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatónője kihangsúlyozta, hogy a várostörténeti kiállítás a város identitásának egyik legfontosabb megfogalmazása, a múzeumnak pedig a lelke, fő küldetésének megnyilvánulása. A múzeum 121 éves története alatt az Emlékgép a hatodik állandó kiállítás, amelynek megalkotásába rengeteg időt és energiát fektettek kollégáival. A kiállítási tárgyak nagy része a múzeum gyűjteményéből származik, adott témák bemutatásában mégis kulcsszerepet játszanak a más intézmények, illetve magánszemélyek által kölcsönzött emlékek is.

A VEB2023 EKF példátlanul sokszínű programsorozatának egyik fontos pillére a veszprémi kulturális értékek bemutatása a helyi közönségnek és a városba látogató vendégeknek. Az új kiállítás egyik kiemelt célja, hogy az Emlékgép segítségével az itteni ifjúság is megélhesse Veszprém történetét, illetve, hogy az idelátogatók megismerhessék pontosan kik is élnek itt, mindezt igazi 21. századi megoldások segítségével.

Az Emlékgép című kiállítást március 1-től, hétfő kivételével naponta 10:00 és 18:00 között fedezhetik fel a látogatók a Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet liget 1. alatt található épületében.

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva