likeBalaton.hu | 2021.11.28. 14:00
Látványos ünnepi orgonakoncert lesz Veszprémben Rákász Gergellyel
Látványkoncert: a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével hozza közelebb a komolyzenét az emberekhez.

Bach, Beethoven és Händel művei csendülnek fel Rákász Gergely orgonaművész fellépésein

A művész a december 1-jén kezdődő, tizenkilenc városban zajló Beteljesült ünnep című adventi látványkoncert-sorozaton a karácsonyi ünnepkör közeledtével a ráhangolódást és a lelki felkészülést egy bensőséges hangulatú hangversenysorozattal segíti.

A pandémia idején különösen fontos a lelki feltöltődés

A hangversenykörúton egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben és a sorsán, amely – mint kiderült – egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből. Az ünnepi muzsikák, mint a Messiás Halleluja kórusa, a magyar és ősi európai karácsonyi énekek után a koncertsorozaton felcsendülő Beethoven V. szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon.

Bach Passacagliájában éppúgy megelevenedik a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága az életet megbénító világjárvány idején. De jelképes a mű végén felcsendülő harmóniákban a mindent átható, reményteljes fény

– fogalmazott Rákász Gergely.

Festőművész által komponált vetítés és zenetörténeti kommentárok is színesítik az orgonakoncerteket

A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki. Ez utóbbit Papp Norbert festőművész állított össze.

Rákász Gergely idei koncertje a Balatonnál

A művész Veszprémben, a Hangvillában koncertezik december 19-én.

Rákász Gergely 15 évesen adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2020-ig több mint 1500 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Látványkoncertjein a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a klasszikus zenét és a hangszert. Iskolai programja keretében már több mint száz magyar intézményben csaknem hatvanezer diák ismerkedett meg általa az orgonazenével. A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével és fiatal tehetségek patronálásával. Eddig tíz szólóalbuma jelent meg.

 

További adventi programok a Balatonnál itt.

Rákász Gergely tavalyi, veszprémi koncertjét a Szent Mihály Bazilikában adta

 

 

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva