magyarepitok.hu | 2023.03.04. 10:00
Már épül Veszprém új, látványos parkja és ideiglenes rendezvényhelyszíne
A különleges installációt is magában foglaló kultúrparkhoz parkolót és kiszolgáló egységeket is létrehoznak.

Új rendezvényhelyszínt építenek a vármegyei jogú városban az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan. Az egykori Balaton Bútorgyár területe Veszprémi Gyárkert Kultúrpark néven éled újjá a Veszprém 2030 Műszaki és Infrastruktúra Fejlesztő Kft. beruházásában. A projekt kivitelezését a VEMÉV-SZER Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi. Az engedélyezési és kiviteli terveket, a Hello Wood és Léptékterv koncepciójára építve a konzorcium megbízásából a Veszprémterv Kft. készítette.

Forrás: magyarepitok.hu

 

A fejlesztés a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásából valósul meg.

Móninger László, a SWIETELSKY projektmérnöke tájékoztatott a kivitelezés részleteiről.

Kiszolgálóegységek is épülnek a rendezvényhelyszínhez

A többhektáros munkaterületen tavaly augusztus óta folyik a munka. A korábbi, részben már elbontott épületeket teljesen el kellett bontani. Kivéve a Jutasi út 3-as szám alatti volt bemutatótermet és a Budapest út felőli bejárat melletti helyi védett épületet. A talaj- és földmunkák megtörténtek, a közművek építése folyamatban van. A kivitelezőknek az érintett ingatlanok környezetrendezését is meg kell valósítaniuk.

Forrás: magyarepitok.hu

 

A beruházás során rendezvényi helyszínt alakítanak ki: a buszpályaudvar felőli oldalon egy ideiglenes nagyszínpadnak biztosítanak helyet, amely mintegy 4500 fős közönséget tud fogadni, valamint egy kisebb, állandó szabadtéri színpadot állítanak fel. A látogatók kiszolgálására ételeket, italokat árusító konténeregységeket telepítenek, amelyek kialakítása már látványos szakaszban tart.

Forrás: magyarepitok.hu

A fő látványosság egy különleges installáció lesz

A kultúrpark talán legfőbb látványossága a „Közösségek Kertje” nevű egyedi installáció lesz. A henger alakú, belül nyitott, fából készülő szerkezet körbejárható, belül pedig kis multifunkcionális térként működne, helyet adva kisebb rendezvényeknek, vagy akár koncerteknek.

Maga a felépítmény azt szimbolizálja majd, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egy regionális ünnepély, amelyben több mint száz település vesz részt. A művészeti alkotást a Hello Wood építész és tervezőiroda tervezte és valósítja meg. Mint Szelecsényi Balázs csoportvezető lapunknak elmondta: a szerkezeten elhelyezett faládákba őshonos növényt ültetnek minden településnek. A növényládák burkolatai 120 éves vörösfenyőből készülnek, amely antik hatást kölcsönöz az installációnak.

Forrás: magyarepitok.hu

 

Információink szerint a terület az EKF programsorozatot követően közparkként funkcionál majd.

A kedvező időjárásnak köszönhetően az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad. Móninger László projektmérnök beszámolója szerint a beruházás út- és magasépítési részei jelentős részben elkészültek. A régi vasútállomás épülete mögötti területen folyamatban van az aszfaltozott parkoló kiépítése, ahol közel 100 jármű fér el, valamint elektromos autók töltésére is alkalmas lesz. Ezzel együtt kerékpár tárolókat is létesítenek.

Forrás: magyarepitok.hu

 

A következő időszakban a befejező munkálatokat végzik, rövidesen véget érnek az aszfaltozási munkák és elkezdődhet a parkosítás, kertrendezés. Elhelyezik az utcabútorokat, a napvitorlákat.

A helyi védelem alatt álló, egykori bútorgyár romos igazgatósági épületét egyedi grafikával díszített homlokzati hálókkal takarják el.

A Gyárkertet a tervek szerint májusban vehetik birtokba a rendezvények látogatói és a szolgáltatók.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: magyarepitok.hu
Nyitókép: magyarepitok.hu

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva