Szaniszló Hajnalka | 2021.10.12. 10:00
Megmentik a fesztiválokat és olcsóbbak lesznek a jegyek?
Olcsóbb koncertjegyek azok áfacsökkentésével. Kedvező feltételek a közönségnek és előadóknak. A hazai zeneipar megmentése a cél a veszprémi konferencián.

Az idei Konferencia fókusza és célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről, és segítse a szektor adaptálását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez. A konferenciáz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával, november 17-18-án a veszprémi Hangvillában rendezik. Az eseményhez a város különböző pontjain kísérőprogramok is kapcsolódnak.

– A krízishelyzet sokkal intenzívebbé tette a szakmai diskurzusokat. Ennek eredménye a Konferencia struktúrájának megújítása is. A kétnapos konferencia nyitónapja a számbavétel jegyében telik. Felmérjük, hogy milyen lehetőségek vannak, a zenei szakma számára. A második nap fókusza és célja, hogy együtt keressünk megoldásokat a pandémia utáni újrakezdéshez, a szektor talpra állításához és ellenállóbbá tételéhez. Az EU támogatási rendszeréről, közösségi finanszírozásról és a zenészek direkt támogatásáról, valamint új technológiákról, mint az NFT is lesznek beszélgetések.

Nagyobb hangsúlyt fektetünk a fiatalabb generáció képzésére. Kiírunk egy pályázatot fiatal szakemberek számára kedvezményes jegyekre. A programba beépítetünk nekik szóló tréningeket, valamint zenei-, videós és podcast listening sessionöket is

– mondta az idei konferenciaprogram kurátora dr. Süli András.

Olvasd el itt a balatoni fesztiválok szervezőivel készített beszélgetéseinket.

– Az újrakezdés idén mást fog jelenteni, mint tavaly, mikor még ennyire sem látták, mi áll előttük. A szakmának talpra kell állnia és meg kell újulni a pándémiát követően. Az elmúlt másfél év megmutatta, hogy mennyire sebezhető a zenei szakma és megtanította az ágazat szereplőit arra, hogy segítséget kell kérni. A koronavírus-járvány erősen aktivizálta és összefogásra késztette a Szövetséget és iparágat is – mondta Weyer Balázs, a Szövetség elnöke.

Veszprém Utcazene Fesztivál
Fotó: Napló/Pesthy Márton

– A júniusi tisztújítás a Szövetségen belül is hozott egy szemléletváltást, aktívabban fordultunk az állam felé, sokkal inkább fókuszáltunk a szektor támogatására és összefogására. Igyekeztünk olyan stratégiát kidolgozni, amely az egész szektor számára segítség lehet, így született meg tavaly a PwC hatástanulmánya is, amely a koncert- és fesztiváljegyek áfájának százalékosra csökkentésének hatását vizsgálta. Ez nem okozna kiesést az államháztartásnak, és a kapcsolt iparágakon keresztül akár több bevételt is termelne. Ez a szakma minden szegmensének segítséget és nemzetközi szinten versenyelőnyt is adna. Éppen ezért a Szövetség ezt a kitűzött célt kiemelten kezeli – folytatta Kádár Tamás, a Szövetség társelnöke.

A fiatal szakemberek mellett a fiatal zenészekre is hangsúlyt fektetnek, hiszen

a Konferencia kísérőprogramja egy olyan showcase lesz, amely a VEB2023 EKF programmal partnerségben valósul meg. Ezen a programon feltörekvő zenészek és előadók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra és mindezt a későbbiekben nemzetközileg is tervezik kiterjeszteni.

Veszprém egyetlen magyar városként tagja az UNESCO City of Music hálózatának, idén itt, a Konferenciához kapcsolódóan tartják majd ezt a találkozót is.

Fotó: Origo/Csudai Sándor

– A Szövetség nem kritikára, inkább párbeszédre törekszik a döntéshozókkal és a szakmán belül. Arról is beszélt, hogy a zenészek és a zenei szakemberek számára mennyire megterhelő volt ez az időszak, az egyértelmű anyagi problémák mellett lelkileg és mentálisan is, mely problémára fontosnak tartja felhívni a figyelmet. Jelenleg súlyos probléma a pályaelhagyás, és kérdés, hogy ezek a zenészek és szakemberek visszatérnek-e majd a művészeti szektorba, ha az idei őszi szezon is bizonytalan – tette hozzá Temesi Bertalan zenész, a Szövetség elnökségi tagja.

Érdekel, hogy mit szeretnek a hazai sztárok a Balatonban és milyen titkaik vannak a tóhoz kapcsolódóan? Itt mindent megtudhatsz.

 

 

Nyitókép: Strand Fesztivál hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva