likeBalaton.hu | 2024.02.16. 10:00
Napozó szarvasok a bakonyi lankán
Egy dunántúli természetfotósnak különleges pillanatot sikerült megörökítenie: a tél közepén csípett el több tucat szarvast, miközben azok gondtalanul élvezik ki az ilyenkor ritkaságszámba menő meleg napsugarakat.

Joó Gábor bakonyszombathelyi lakos az elmúlt négy évben egyre többször kapta magát azon, hogy vadállatokat fotózott. A szenvedéllyé avanzsálódott hobbi űzése során egy januári séta alkalmával sikerült egy különleges pillanatot lencsevégre kapnia: a bakonyi domboldalon rengeteg szarvas sütkérezett a napos mezőn.

Fotó: Joó Gábor

 

– A Bakonyt régóta járom. Egyik túrám során, ami kissé hosszasra sikeredett, találkoztam a domboldalban napfürdöző gímszarvasokkal. Ez január 11-én, a kora délutáni órákban történt. A domb tetején, egy kis erdős sziget mellett feküdtek. Rajtuk kívül volt még a tisztáson 2 rudli is, összesen olyan 200-300 állat lehetett.

 

Rudlinak azt nevezzük, amikor egyfajta állatból egy nagyobb állományból álló csorda, csoport összegyűlik valahol. Az állatok általában az októberi szarvasbőgés végétől egészen a következő nyár végéig együtt tengetik mindennapjaikat, egy-egy csapatban pedig akár több száz példányt is meg lehet figyelni.

Míg a vadcsoportok elsősorban estefelé mozgolódnak, addig jó időben nem számít szokatlannak, hogy a nappali órákban is kimozdulnak egy kis napsütésért.

Míg a vadcsoportok elsősorban estefelé mozgolódnak, addig jó időben nem számít szokatlannak, hogy a nappali órákban is kimozdulnak egy kis napsütésért.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: drivemagazine.hu
Nyitókép: Joó Gábor – facebook

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva