Juhász-Léhi István/veol.hu | 2023.02.02. 20:00
Napsütésben falatoztak a veszprémi macik – videó
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február 2-a jeles nap a népi időjóslások között.

A néphagyomány szerint ezen a napon kijön a medve a barlangjából, és ha szép, napos idő van és meglátja az árnyékát, akkor „megijed”, visszamegy a barlangjába és tovább alussza téli álmát. Viszont ha borult az idő, nem látja meg az árnyékát, ezért kint marad, ami azt jelenti, hogy közeleg a tavasz.

A Veszprémi Állatkertben régi hagyománya van a februári medvelesnek, amikor a közelgő tavasz reményében kicsalogatják a medvéket lakhelyükről. Ehhez csütörtökön a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda egyik csoportja, a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola, valamint a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola egy-egy osztálya érkezett segítségül, és persze egy-egy finom torta is. A vendégeket Török László igazgató köszöntötte, majd Csizmadia Károly elmondta:

— Van egy mondás, miszerint februárban, ha a farkas beordít az ablakon, az sokkal jobb, mint ha a nap süt be — fogalmazott a zoopedagógus. — Most nem kis dolguk lesz a medvéknek, hiszen a néphit szerint ők ma időt fognak jósolni. Meg fogják „mondani”, hogy milyen lesz a következő hetek időjárása, mikor jön el a tavasz.

Fotó: Penovácz Károly/Napló

Mesélt a gyerekeknek a néphagyományról, és arról is, hogy őseink állatistenként tisztelték a medvéket. Hozzátette, a természet körforgását öröm megélni.

Fotó: Penovácz Károly/Napló

Aztán a gyerekek éneke mellett érkeztek a fekete medvék, akik nem sokat hezitáltak, amit a torták bántak.

Fotó: Penovácz Károly/Napló

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Penovác Károly/Napló

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva