Sági Ági | 2019.07.28. 06:00
Nem rajongsz a porcelánért? Herenden a helyed!
Luxus, elegancia, csillogás. Erről szól a herendi porcelán közel két évszázados története, és ebbe a csillogó, gazdag világba pillanthatunk be néhány órára, ha ellátogatunk a Herendi Porcelán Manufaktúra látogatóközpontjába, a Porcelániumba. Lehet, hogy érkezéskor még nem szerettük a porcelánt, de ha eltöltünk néhány órát odabent, szinte biztos, hogy valamilyen apró csecsebecse boldog tulajdonosaiként távozunk.

Hogy mi történik néhány óra alatt odabent az emberrel? Egyszerűen csak biztosak leszünk benne, hogy szükségünk van egy herendire, mert a Herendi Porcelán egy olyan csoda, mellyel egy parányi szépséget, egy parányi luxust vihetünk az életünkbe.

Ha Herendre érkezünk, a látogatás egy moziteremben kezdődik, ahol 3D-ben ismerkedünk ezzel az érzéssel. Gyönyörű fiatal nő felkel, felteszi ékszereit (Herendi Porcelánok) végigsétál gyönyörű, kastélyszerű otthonán, ahol minden könnyed és légies, közben karcsú kezével végigsimít egy-egy (herendi) porcelándíszen. Az ebédlőben megterít (herendivel). Végül izmos párjával is egymásra találnak, bár ez már nem olyan fontos.

A film után a bemutató műhely – a Mini manufaktúra következik. Itt lépésről lépésre mindent megtudunk a porcelánkészítés lépéseiről, a formázástól, a festésig. Minden munkaasztalnál egy porcelánnal dolgozó szakember ül, aki bemutatja azt a munkafázist, amit végez. Biztosan válogatott társaság ül az asztalok mögött, mert nagy türelemmel válaszolgatnak az ezerszer feltett kérdésekre: hogy melyik a legnehezebb munkafolyamat, a kedvenc figura, hogy mióta dolgoznak itt, hány festést rontottak már el, és szeretik-e a munkájukat.

Persze, az is lehet, hogy a munka válogat. A porcelánkészítés ugyanis az első lépéstől az utolsóig végtelen türelmet és odafigyelést igénylő feladat, aki erre alkalmas, azt valószínűleg nehezen lehet kihozni béketűréséből.

A herendi a világ legnagyobb porcelán manufaktúrája, ahol kézi munkával készülnek a termékek. Itt dolgozik a legtöbb ember is, jelenleg hétszázan foglalkoznak a porcelánnal.

A Herendi Porcelángyárat 1826-ban, 193 évvel ezelőtt Stingl Vince alapította. Tőle 13 évvel később Fischer Mór vette át az irányítást, és virágoztatta fel a herendi porcelánkészítést.

Főként távolkeleti étkészletek hiányzó darabjainak pótlásával alapozták meg a termelést, aztán egyre inkább megtalálták a saját formavilágot. Már Fischer Mór idejében elkészítették az első Viktóra, Rothschild, vagy Gödöllő-mintás porcelánokat. Ezekkel a motívumokkal díszített készletek a mai napig is készülnek a manufaktúrában.

A történelem vihara többször megcibálta a céget, a II. világháborúban rövid ideig hadiüzemként is működött. A termelés ma biztos lábakon áll, a cég nyereséges. A porcelán 70 százalékát exportálják, legfőbb piacok az USA, Oroszország, az Arab régió, Nagy Britannia, de a világ 60 országában lehet herendi porcelánt vásárolni.

A herendi porcelán egyik első híres megrendelője Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király volt, és őt követték sorban a királyok, az arisztokraták vagy csak a szimplán dúsgazdag emberek. A legnagyobb megrendelők között volt Viktória angol királynő, a Rothschild család, az Apponyiak, és a Batthyány-ak is.

A Sissinek készített Gödöllő-mintát manapság is festik. Szerette a herendi porcelánt Ronald Reagan amerikai elnök, Alexander von Humboldt német természettudós, de a magyar állam a mai napig is szívesen ajándékoz herendi pocelánt. Szent Imre herceget ábrázoló szobrot kapott XVI. Benedek pápa, de Thaiföld királya számára is készítettek már herendi termékeket.

2011-ben Vilmos Herceg és Kate Middleton számára készítettek herendi készletet az új Viktória mintával, melyet a pár nászajándékul kapott.

A Mini-manufaktúrával szemben, az utca túloldalán klasszikus múzeumi tárlaton az elmúlt közel 200 év elképesztően sokszínű és változatos herendi termését nézhetjük végig. A kezdeti távol-keleti mintákkal díszített csészéktől eljutunk egy korábbi parlamenti vázáig, melyen látható a parlament, csúcsán ötágú csillaggal, és rajta a következő felirat olvasható: „Hazánkban minden hatalom a dolgozó népé”.

Láthatunk hírességeket is porcelánnal: például Diana hercegnőt és Károly herceget egy korai fotón, ahol egy kandalló előtt állnak, a kandalló közepén pedig egy herendi porcelánkakas látható. Az étkészletek mellett a porcelánfigurák és más dísztárgyak is elképesztő formagazdagságban láthatók. Vigyázat, rengeteg kép következik!

A Herendi Porcelán státuszszimbólum, fontos helyszíneken, eseményeken lehet herendi alkotásokkal találkozni.

A Kékszalag Vitorlásverseny trófeái idén Herendi Porcelánból készültek, és a balatonfüredi Anna-bál is elképzelhetetlen herendi nélkül. Herendi vázákat kapnak a bál szépei, de a városért sokat dolgozó férfiú minden évben ilyenkor veszi át a Kiss Ernő díjat, mely az aradi vértanút ábrázoló Herendi porcelánszobor. A bálozó hölgyek nyakába Herendi porcelánszív kerül, mely minden évben más színű, idén vérpiros lesz.

Veszprémben két körforgalmat díszít herendi porcelán életfa, és Tamás Ákos iparművész a Benedek-hegy oldalában látható Ecce Homo Krisztusszobra is herendi porcelánból készült. Herendi porcelánváza díszíti a parlament egyik folyosóját is.

Ha bál szépei, kékszalag győztesek, vagy főurak már nem is leszünk, a herendi kirándulás végén üljünk be egy (tényleg) jó kávéra a manufaktúra Apicius kávézójába, hogy kipróbáljuk, milyen valódi herendiből kortyolgatni a feketét.

Képek és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva