likeBalaton.hu | 2021.12.09. 13:26
Ónos eső, hó és komoly riasztás – figyelmeztet a katasztrófavédelem
A Balaton körül is több helyütt riasztás van érvényben, a katasztrófavédelem közleményt adott ki. Fontos információk az időjárásról és a közlekedésről.

Veszprém megyében komoly riasztás van érvényben az ónos eső miatt

Az ország egyes részein a késő délelőtti órákig tartós ónos eső várható.

Veszprém megye több járásában másodfokú, többfelé elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt, később pedig havazásra kell készülni.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy csak a téli körülményekre felkészített autóval induljanak útnak.

Nézegess az alábbihoz hasonló képeket a téli Balatonról és arról, amikor februárban több ezer jégturista leptel el Siófokot – itt!

Fotó: Krausz Andrea

Időjárás a Balatonnál a hét további részében

Csütörtök

A Dunántúlon többfelé lesz csapadék. Északnyugaton, az Alpokalján havazás, akár 10-20 cm-es hótakaró is kialakulhat. A Dunántúl középső részein ónos eső, máshol havas eső, eső. A Dunától keletre inkább csak estétől lehet elszórt eső, szitálás. Eleinte a délkeleti, keleti, majd az északnyugati szél élénkül meg. 0 és 7 fok között alakul a hőmérséklet. Az Alpokalján lesz a leghidegebb.

Péntek

Erősen felhős, párás, főleg a Nyugat-Dunátnúlon néhol tartósan ködös idő várható. Az Alpokalja térségében zúzmara is lehet. A Tiszántúlon szórványosan fordul elő kisebb eső. Gyenge marad a délnyugatira forduló légmozgás. +1, +3°C körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Szombat

Estig erősen felhős lesz az ég, ismét lehetnek makacs ködfoltok. A déli területeken elszórtan várható kisebb eső, havas eső. Estétől megerősödik az északi szél – ezzel együtt a felhőzet is csökkeni kezd. Reggel -3, délután +3°C valószínű.

Vasárnap

Délkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, de inkább csak délen és keleten fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék: eső, havas eső, esetleg hó. +1 és +5 fok között várható a csúcsérték. Az északnyugati szél többfelé lesz erős.

Ne szegje kedvedet az időjárás, hiszen kellő odafigyeléssel bátran élvezhető a téli Balaton, amely ilyenkor is ezernyi programmal vár.

Mézeskalács-illat, forralt bor, máktól duzzadó, forró bejgli és a tó dermesztően szép látványa is vár – programajánló itt!

Fotó: Krausz Andrea

A katasztrófavédelem is figyelmeztet

– Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.
Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozniuk. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az M7-es autópálya Letenyénél
Fotó: MTI/Varga György

 

Időjárás-jelentés: koponyeg.hu
Nyitókép:

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva