likeBalaton.hu | 2024.05.17. 10:00
Orgonák Éjszakája Veszprémben és a Balatonfüredről induló hajón naplementekor
A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is lesz egy unikális orgonakoncert az Orgonák Éjszakája keretében.

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája programjait idén már nemcsak Magyarországon, hanem 4 kontinens 25 országában is végigkísérhetik május 18-án a zenerajongók, Dél-Koreától kezdve Japánon át Törökországig és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig. Guiness rekord kísérlethez hasonló ősbemutatókkal, exkluzív programokkal ünnepli a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét.

– Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát – mondta Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész.

Orgonák Éjszakája a Balatonnál

A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is meghallgathatunk egy unikális orgonakoncertet a Balaton közepén, naplementekor.

 

 

Az Orgonák Éjszakája programsorozat célja, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert, melynek minden darabja olyan, mint egy egyéniség, minden hangszer más. Koncerttermekben, templomokban lesznek hangversenyek hangszerekkel énekes szólistákkal, de különleges helyszíneken is megszólal majd az orgona digitális verziója. Budapesten a legnívósabb koncerthelyszínek mellett a legváratlanabb helyek is szerepet kapnak. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatja meg az orgonát, a Mátyás templomban pedig Francesco Finotti. A Magyar Zene Házába Orgonavirágzás címmel érkezik igazi családi élménykoncert a Danubia zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával.

A Fővárosi nagycirkuszban, a harkányi éjszakai fürdőben, moziban, parkban, az Állatkertnél, a Nemzeti Múzeum előtt vagy akár a Bálnánál is szól majd a hangszerek királynője. A moziorgonát megidézve, a budapesti Uránia moziban egy némafilmre játszik majd a hangszer, nem mindennapi lehetőségként nosztalgiázhatunk. Szegeden a zenélő szökőkútból is orgona dallamai áradnak aznap. Számos helyszínen találkozhatunk az instrumentummal nemcsak a fővárosban, de az összes vidéki nagyvárosban, 45 kistelepülésen a Petőfi Kulturális program részeként és csatlakozó programok által az egész országot beszövi a több, mint száz esemény aznap. Érdemes tehát ezen az oldalon körülnézni, de a filharmónia applikációját letöltve megtudhatjuk, hogy hol lesz esemény tartózkodási helyünk 50 km-es körzetében.

Idén ismét egy magyar szerző által komponált fanfár lesz az Orgonák éjszakája közös műve, amely minden helyszínen elhangzik majd. A Balázs Ádám által jegyzett darab, a Fanfare Ungarico több helyen kapcsolódik a magyar zenei múlthoz.

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház orgonája
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Orgonaélményről semmiképpen sem marad le, aki szeretne részese lenni az Orgonák éjszakájának. A Zeneakadémia előtti kivetítőn nyomon követhetik az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt, a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo és You tube csatornáján pedig stream-elve közvetítenek majd koncerteket nemcsak Magyarország több városából, de Rigából, Szöulból, Brüsszelből , Párizsból is. A külföldi Liszt Intézetek együttműködésének köszönhetően több városban szinte már idén fesztivál méretűvé bővül az Orgonák éjszakája, így az Örök Városban, Rómában vagy Londonban.

Az Orgonák éjszakája számos élményt tartogat azoknak, akik megismernék ezt az exkluzív és speciális hangszert, nemzetközivé válva pedig évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal, miközben bemutatkozási lehetőséget ad a magyar előadóművészeknek és a hazai zenei kincsnek külföldön.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva