likeBalaton.hu | 2023.10.09. 10:00
Óriási szobrok és kirakat-installációk Veszprémben
Hatalmas szobrok a köztereken, mesélő buszmegálló és helytörténeti kiállítás is vár Veszprém utcáin.

Újabb állomásához érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében létrejött Privát Veszprém projekt. A helytörténeti eseménysorozat a város elmúlt 150 évéről rendhagyó módon, ma élő veszprémiek részvételével emlékezik meg, akik arcuk vállalásával, és veszprémi kötődésük elmesélésével vertek hidat múlt és jelen közt. A mai napon átadásra került a város öt, történelmi jelentőségű személyének ideiglenes köztéri szobra, valamint helybéli családok közreműködésével, Veszprémi családtörténetek címmel nyílt szabadtéri kiállítás az Acticityben.

Veszprém múltja a jelen tükrében

A programsorozat kapcsán már korábban átadásra kerültek városszerte a mesélő buszmegállók, öt kirakat-installáció, valamint fiatalok részvételével rendhagyó drámapedagógiai történelemórát tartottak a szervezők.

XXI. századi megoldásokkal, a ma emberének szűrőjén keresztül kel életre Veszprém emlékezete a város közterein.

Veszprém, 2020. augusztus 6. A veszprémi vár 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fõvárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebbõl valósulnak meg a rendezvények is. MTI/Vasvári Tamás

A veszprémi vár látképe
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Több ezer esemény hirdeti: 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa

A megtisztelő cím méltó emléket állít a város történelmének is: az elmúlt évszázadok városfejlődése, melynek során számos helyi polgár tette le névjegyét a közösségért tett munkájával, nagyban hozzájárult Veszprém egyedi hangulatához, gazdag kulturális örökségéhez. Elsősorban róluk emlékezik meg a Privát Veszprém projekt, amikor személyes és családtörténeteken, illetve fotó-, kirakat- és szoborinstallációkon keresztül életre kelti a dinamikus emlékezet három időbeli síkját: múltat, jelent és jövőt.

A városba látogatók és az itt élők, kirakatinstallációk és buszmegállókba helyezett grafikák által nyerhettek eddig betekintést a valaha élt helyi polgárok, kisközösségek és családok életébe a programsorozatnak köszönhetően.

Az egyedülálló kulturális projektnek most két újabb állomása valósult meg. Megnyílt a veszprémi családokat bemutató kiállítás, valamint megjelentek a város utcáin azok az ideiglenes szobrok, melyek jelenlétükkel a veszprémi polgárság meghatározó értékeit hirdetik.

A Veszprémi családtörténetek szabadtéri kiállítás képei november 5-ig, a köztéri szobor installációk december végéig tekinthetők meg.

A Veszprémi családtörténetek szabadtéri kiállítás képei november 5-ig tekinthetőek meg
Fotó: Privát Veszprém

 

Fotópontok és Veszprémi családtörténeti kiállítás

A Privát Veszprém projekt jelentős eleme, a gondosan válogatott és digitalizált fotógyűjtemény a helyiek bevonásával valósulhatott meg. Egy közös emlékezetre épülő, az Európa Kulturális Fővárosa programjain túlmutató, maradandó platform jött létre a család- és várostörténeti szempontból egyaránt jelentős gyűjteményben, a lakosok személyes és családi fotóiból, valamint családtörténeti elbeszéléseiből.

A családtörténeti fényképek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat Szauder Dávid képzőművész, a program egyik megálmodója, mesterséges intelligencia felhasználásával alkotta meg.

A családtörténeti fényképek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat a mesterséges intelligencia felhasználásával alkották meg
Fotó: Privát Veszprém

Időszaki köztéri szoborkiállítás

Veszprémben számos olyan kivételes személy élt, aki hozzájárult a város és az ország történelméhez, tudományos életéhez vagy művészettörténetéhez. A projekt elemeként, öt egykori városi nagyság kapott ideiglenes szobrot. A megjelenített személyek élettörténetét a látványos és informatív installációk talapzatán található QR kód segítségével ismerhetik meg az érdeklődők.

Az alkotások szándékosan meghökkentő megjelenése interakcióra, közös fotó készítésére ösztönöz.

A nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt
Fotó: Privát Veszprémhttps://likebalaton.hu/telepules/veszprem/hireink/veszprem-a-kiralynek-varosa-117911/

 

Cholnoky Jenő – a Balaton kutatója, a Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós – szobra a Kossuth utca 7. belsőudvarára került. A Francsics Károly borbélymesterről mintázott alkotás egykori borbélyüzlete, a Rákóczi utca 4. szám előtt látható. A Dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvost ábrázoló szobrot az általa épített Rosenberg-házban található KUNSZT! előtt állították fel. Óvári Ferenc, egykori országgyűlési képviselő, a Balaton Szövetség alapítójának szobra a róla elnevezett utcában, az általa alapított színházzal szemben található. A magyar Rodinként is elhíresült szabadszellemű szobrászművész, Csikász Imre figurája pedig a Fricska étterem elé került.

 

A projekt egy sajátos időutazás is egyben

A nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt. Cholnoky Jenőt leszármazottja, Jávor Péter alakította.

Rosenberg Jenőhöz Zentai Artúr tanuló állt modellt. Csikász Imrét a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő alakja, Laki László formálta meg. Óvári Ferenc szobrához a veszprémi történelem tanár, Zeitler Gusztáv állt modellt, míg Francsics Károlyhoz Tóth G. Péter történész, aki maga is kutatta Francsics életét és elemezte szövegeit.

A modelleket szkenneléses technikával rögzítették, majd megmodellezték, végül 3D nyomtatóval valósították meg.

Öt egykori városi nagyság kapott ideiglenes szobrot
Fotó: Privát Veszprém

 

A Privát Veszprém projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával valósul meg a BuildingScape Hungary Kft. szervezésében. A rendezvénysorozat célja, hogy a lakosság bevonásával, különleges családtörténeteken keresztül feltérképezze a város múltját és bemutassa Veszprém elmúlt 150 évének történelmét.

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Privát Veszprém

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva