Mészáros Annarózsa | 2023.05.30. 08:00
Puha fonalból gyógyír – egy erős nő története
Vörös Hajnalka Veszprémben él és egy különleges anyagból készít lakásdekorációt és női divatárut. 12 éve él a sclerosis multiplex betegséggel, amely a tavalyi évben tolószékbe kényszerítette. A hátrányból előnyt kovácsolva alapította meg vállalkozását, a Hanka Kötödéjét.

Hajni elsősorban ágytakarókat, díszpárnákat, sapkákat, sálakat, mellényeket, kardigánokat készít, de már tervezi a babazsákokat, babakelengyéket.

 

 

– Először mindig készítek egy prototípust, amin kipróbálom a mintát, kialakítom a fazont, amit tudok már rutinból készíteni és csak visszabontom, ha nem úgy sikerül, ahogy szeretném. Ha ez elkészül, megosztom a közösségi felületeken, ahonnan rendelni is tudnak a vásárlóim. Általában este lefekvés után jönnek az újabbnál-újabb ötletek, hogy mit szeretnék megvalósítani, mert kötés közben a mintára kell figyelni és visz a lendület.

 

 

Hajni az Alize Puffy anyaggal dolgozik, amely egy török fonal, néhány éve kapható Magyarországon. Nagyon könnyű, rendkívül puha szőrös zsenília hatású fonal. Előre készített szemekkel rendelkezik, így nincs szükség horgolótűre vagy kötőtűre, csak az ujjak használatával lehet hurkolni. Hajni videók alapján tanulta meg ezt a kötési formát, tavaly ősszel.

– Két évvel ezelőtt készítettem egy ajtódíszt ebből a fonalból, az volt az első próbálkozásom, aztán félretettem, majd tavaly nyáron elajándékoztam az unokahúgomnak. Ő egyszercsak elővette ezt a fonalat, hogy készítene magának valamit belőle, de nem tudta, hogy álljon neki. Ekkor jött, hogy segítsek, de mivel én sem tudtam, együtt néztünk róla videókat, hogy hogyan is kell dolgozni ezzel a fonallal. Korábban díszeket, kopogtatókat, manócskákat is készítettem, és festeni is szoktam. Az első igazi darabom egy sapka volt, majd egy sál. Mikor elkészült, ezt megosztottam a közösségi oldalon, sokan meglátták és egyre többen érdeklődtek a barátaim közül, hogy nekik csinálok-e. Majd a páromnak készítettem egy ágytakarót és egy díszpárnát, ami még nagyon az eleje volt és lassan ment a munka vele.

 

Egy takaróba 1,5-3 kiló anyag is belekerülhet a mintától mérettől függően, de megéri a sok munka, mert gyönyörködtetően szép lesz tőle a lakás. Hajninak januárban már annyi megrendelése volt, hogy elindította saját vállalkozását.

 

 

– Sokan kérdezik, hogy mi a titkom: én úgy érzem, hogy az őszinteség, a betegség felvállalása nyíltan. Majdnem egész nap dolgozom, mert sokszor nem tudom letenni, ha hajt a lendület, kíváncsi vagyok a végeredményre. Szeretem a pontosságot és betartani a határidőket, amiket ígérek. Ezért több időt hagyok magamnak a munkára, mikor felveszem a megrendelést, hogy biztos elkészüljek vele a megbeszélt időpontra. Emellett pedig intézem a vállalkozás adminisztrációját, ugyanis eredetileg könyvelő a szakmám.

 

 

– Tervezem babazsák, ágyrácsvédő, poncsó sőt fürdőköntös készítését is a jövőben, ahogy időm engedi egy prototípus készítését. Amint ezek elkészülnek, rendelhetővé is válik a vásárlók számára. A poncsóból az elsőt magamnak fogom készíteni, mert régi vágyam volt és emellett kerekesszékesként egy nagyon praktikus ruhadarab. A mellény teljesen a saját egyedi tervezésem rajz nélkül, fejből készült. Én találtam ki, hogy így egyben is el lehet készíteni, hogy a kapucnit is hozzá tudom kötni anélkül, hogy varrásra lenne szükség. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy a rendeléseim felét szinte a mellénykészítés teszi ki. Azt hiszem, hogy nem csak nekem volt régi vágyam egy ilyen ruhadarab, ami szinte minden évszakban hordható és boltban nem kapható. Amellett, hogy csinos még praktikus is, hiszen pont azokon a helyeken melegít, ahol a legtöbb ember fázni szokott. Egyik kedves megrendelőm visszajelzése alapján gyermekei szerint „még az ölelés is jobb és puhább benne”.

 

 

Hajnit elsősorban az teszi boldoggá, hogy adhat magából egy darabot pihe-puha termékein keresztül, melyeket szívvel-lélekkel készít. Ha téged is érdekelnek ezek a kézzel készült csodák, megtaláljátok őt a Hanka kötödéje oldalon.

 

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is lejuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva