likeBalaton.hu | 2021.12.08. 13:00
Ruttner-ház: ma kísértetlak, egykor patinás kúria – így éltek benne régen – KORABELI FOTÓKKAL
A veszprémi Ruttner-ház egykor sikeres vas- és fűszerkereskedés volt.

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy a csendes Jókai utca volt a város egyik fontos főútvonala, ütőere. Itt haladt el az Esztergom, majd Buda felől Városlőd–Pápa irányába tartó, az ország délnyugati bel-és külföldi kapcsolatait szolgáló nagy út. Innen kapaszkodtak fel a Jeruzsálemhegyre tartó meredek utcák is, a Kőbányához vezető Festő, és a Vámos, Nagyvázsony irányába tartó Jeruzsálem és Toborzó utca. Forgalmát az is növelte, hogy a város két ősi piacát kötötte össze, a Várhegy északi lábánál (a mai Patak téren), a völgy-átkelőhelynél lévő Kispiacot és a mai Óvárostér helyén működő Nagypiacot. Forgalma akkor csökkent valamivel, amikor 1936–37-ben megépült a Szent István völgyhíd, amely a 8. számú állami út átkelési szakasza lett, s ezzel a város főútvonala is megváltozott.

A Ruttner-ház Veszprémben Fotó: Fortepan

A Ruttner-ház Veszprémben
Fotó: Fortepan

 

A Jókai utca lakói iparosmesterek voltak

Az utca lakói a 20. század közepéig többségében iparos mesterek (szabó, csizmadia, kalapos, könyvkötő, kötélverő, kékfestő, kályhás, lakatos, kovács, asztalos, ács, esztergályos, rézműves, üveges, mézesbábos, pék, mészáros, hentes, bognár, kéményseprő stb.) voltak a házak udvari részében iparosműhelyek működtek, amelyek szintén a korábbi állapotokat őrizték. Az udvarok másik jellegzetessége, hogy különösen a Vár felőli oldalon hegybe mélyített pincék sorakoznak. A legtöbb veszprémi iparoscsaládnak szőlője volt a város közelében a Csatárhegyen és más, ma már felhagyott vagy beépített szőlőterületen, a Sashegyen, a Pléhszőlőkben a mai Felszabadulás úti lakótelep helyén vagy a Pázmándi-dűlőben a mai Kinizsi utca környékén.

A tehetősebb iparosok, kereskedők a Balaton-felvidéken (Vörösberénytől a Nivegy-völgyig, Dörgicséig) bírtak, műveltek szőlőket. Ez a magyarázata annak, hogy a Jókai utcában és a Jeruzsálemhegyen a sziklatalaj okozta nehézségek ellenére szinte minden telekhez-házhoz tartozott pince.

Több generáción át a Ruttner kereskedőcsalád tulajdona volt az épület

Ruttner János (1797–1861) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, Lorich Annát vette feleségül 1827-ben és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Gazdasági sikerét annak köszönhette, hogy szinte

valamennyi korabeli építkezéshez szállított vasanyagot, az irgalmas nővérek és az angolkisasszonyok rendházának és iskolájának építkezéseitől a várbeli börtön építkezéséig.

Ruttner János számlája Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

Ruttner János számlája
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Szépen gyarapodó családja számára ezt a Vár alatti házat találta legalkalmasabb otthonnak. A korábbi földszintes házat ő építette át az 1850-es években U alakú emeletes lakóházzá. Az emeleten a család lakott. A földszintet pedig kereskedésének rendezte be.

A Ruttner-ház Veszprémben Fotó: Fortepan

A Ruttner-ház Veszprémben
Fotó: Fortepan

 

Fájdalma az volt, hogy nyolc gyereke közül csak egyik fia, Sándor élte meg a felnőtt kort. A kereskedés mellett a német polgárság képviseletében közéleti szerepet is vállalt, volt városi pénztáros és kórházi gondnok, 1845-ig részt vett a város külső tanácsában. Fiát a piarista gimnáziumban taníttatta és németországi tanulmányútra küldte.

Apja halál után fia, Ruttner Sándor (1832–1899) vette át az üzletet, melynek kínálatát tovább bővítette. A vaskereskedés mellett fűszer- és vetőmageladással is foglalkozott. Az 1888-as devecseri kiállításon a kitűnő gazdasági magvakért és jeles boráért (Badacsonyban is volt szőlője) arany oklevelet kapott. Igényesen válogatta meg kereskedésébe a felvett tanulókat. Jó iskolai bizonyítványú, akár 1-2 gimnáziumi osztályt végzett, német nyelvet beszélő jelentkezőket foglalkoztatott. 1862-ben feleségül vette Ferenczy Ádám, a Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosának lányát Josefát, de gyermekét és fiatal, szép feleségét is hamar elvesztette. Az alsóvárosi temető gyönyörű női alakját ábrázoló sírja az ő emlékét őrzi.

Veszprém látnivalóit itt gyűjtöttük össze.

Ruttner Sándorné Ferenczy Jozefa sírja Veszprémben Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

Ruttner Sándorné Ferenczy Jozefa sírja Veszprémben
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Apja mintáját követve ő is bekapcsolódott a város és a megye közéletébe

Különböző egyesületek (tűzoltó, lövészegylet, nemzeti kaszinó, kereskedő társulat stb.) választották meg vezető pozícióba. A Veszprémi Takarékpénztárnak 15 évig volt elnöke, és a város tanácsosának, majd képviselőnek is megválasztották. Sokat jótékonykodott, mert tudta, hogy a gazdagság kötelezettségekkel is jár. Szülei emlékére 100 forintos alapítványt tett a munkaképtelen emberek intézete, a szegényház és a zárda alap javára. Mint iskolaszéki elnök, majd a gimnáziumi bizottság elnöke ezen munkálkodott. Jókai utcai otthonába sokszor összehívta megbeszélésre a bizottság tagjait.

Nemcsak irányította a közadakozást, hanem maga is házról házra járt, hogy összegyűjtse az iskolafejlesztéshez szükséges anyagi fedezetet.

Fáradozásaiért 1888-ban az uralkodótól nemesi címet kapott és „mosonyi” előnevet, amelyet utódai is használhattak. Elegánsan, mindig cilinderben járt, ahogy Cholnoky Jenő földrajztudós önéletrajzában megörökítette. Mosonyi Ruttner Sándor takarékpénztári elnök 1899. március 16-án hirtelen, közvetlenül a csütörtöki ebéd elfogyasztása után szívszélhűdés következtében halt meg, csak 63 évet élt. Családi síremlékük az alsóvárosi temetőben, a Heisler-kápolna közelében van. A sír felett kezében könyvet és keresztet tartó és az égre felmutató antik női alak őrzi emléküket.

Ruttner síremlék a veszprémi, alsóvárosi temetőben Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

Ruttner síremlék a veszprémi, alsóvárosi temetőben
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Ruttner Sándor halál után az üzletet bérbe adták, az emeleten több lakást alakíttatott ki. Többek között Láng Zsigmond zenetanár és Bánhegyi József, Pásztori Ferenc lakatosok is laktak ebben az épületben. Dr. Csolnoky Ferenc javaslatára felmerült, hogy a Ruttner-ház földszintjén helyezik el a szegény sorsú tüdőbetegeket gondozó intézetet. Rövid időre a Járásbíróság vette igénybe személyzete részére az egyik négyszobás lakást.

Forrás: Márkusné Vörös Hajnalka: Egy német kereskedőfamília, a Ruttner család háza című írása

Új funkciókkal születik újjá Veszprém értékes történelmi épülete

A Ruttner-ház jelenlegi állapota

A Ruttner-ház 2021-es állapota Veszprémben Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

A Ruttner-ház 2021-es állapota Veszprémben
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Várbörtön, ifjúsági szállás és kávézó lesz ezen a helyen Veszprémben

Ezzel a címmel adtunk hírt arról a napokban, hogy Veszprém szívében egy drámai állapotú műemléképület születik újjá. Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja is lesz. A hányatott sorsú, országos védettségű műemlék Ruttner-házról, az egykor sikeres vas- és fűszerkereskedésről van szó. Részletek a megújulással kapcsolatban itt.

A Ruttner-ház látványterve Veszprémben Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

A Ruttner-ház látványterve Veszprémben
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Nyitókép: A Ruttner-ház 2021-es állapota Veszprémben
Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva