veol.hu/Molnár Sándor | 2021.09.10. 07:00
Újabb nagy fejlesztés kezdődik a Veszprémi Állatkertben
Ötmilliárd forintból újulhat meg a Veszprémi Állatkert Fejes-völgyi része. A három hektáros terület teljes rekonstrukciójának első üteme során kicserélik a közműveket, elbontják a régi épületeket és kifutókat, majd új nagymacskakomplexum és háziállat-bemutató létesül. A munkálatok idén ősszel kezdődnek, és 2023 közepére fejeződnek majd be.

Az új projektet ismertető sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megjegyezte, hogy amikor a kultúráról beszélünk, gyakran a múzeumokra, könyvtárakra, a közművelődési intézményekre, színházakra gondolunk. Pedig az állatkertek is kulturális színterek, ahol a társadalom széles köre megfordul. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rács mögött tartott állatok mutogatásának ideje lejárt.

Az állatkertek a kultúra olyan színterei, ahol az oktatás, a nevelés, a tudományos munka, a környezetvédelem és a felelős állattartásra való figyelemfelhívás is megvalósul.

Ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy fejlődjenek a vidéki állatkertek.

Porga Gyula, Török László, Fekete Péter és Ovádi Péter a fejlesztésekről szóló támogatói szerződés aláírása után
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy egy újabb mérföldkőhöz érkezett az állatkert fejlesztése. A Modern városok programja keretében több mint 2,5 milliárd forintból a közelmúltban készült el öt projektelem, most pedig ötmilliárd forintból valósulhat meg az újabb csoda.

Porga Gyula polgármester kiemelte, hogy a Veszprémi Állatkert a városi brand fontos eleme és a térség meghatározó turisztikai attrakciója, amely nemcsak a környéken élők, hanem a magyar kormány számára is fontos. Megjegyezte, hogy

a város jól sáfárkodik a támogatásokkal, amire az egyik legjobb példa az állatkert, amelynek megháromszorozták a területét az elmúlt tíz évben, és radikálisan nőtt az attrakciók száma is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az állatkert igazgatójának – a várossal egyeztetve – stratégiai célja, hogy Európa egyik legattraktívabb állatkertjét hozzuk létre Veszprémben – fogalmazott a polgármester, aki utalt arra is, hogy ezek a befektetések megtérülnek.

Török László állatkert-igazgató elmondta, hogy egy olyan maradandó projektet szeretnének megalkotni, amely mind állatkertészeti, mind turisztikai szempontból megfelel a következő évtizedek kihívásainak.

A mostani fejlesztés során új, medencés kifutók készülnek a tigrisek, a hópárduc és a hiúzok részére, és megújul a növényzet is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A talaj-, illetve a lombkoronaszinten kialakított rámpákon közlekedve az idősebb látogatók, illetve a babakocsival vagy kerekesszékkel érkezők is kényelmesen tekinthetik majd meg új helyükön a nagymacskákat. Emellett a háziállat-bemutató helyen a vidék állatvilágával ismerkedhetnek meg a városi gyerekek. Itt három nagy istállóval, egy kocsiszínnel és egy beállóval gazdagodik a Veszprémi Állatkert.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva