viharjelzés: I. fokozat
13°
22° 10°
DNY
1 km/h
2018.11.15. 07:00 Veszprémben feltárult egy elrejtett, titkos helyszín
Megosztom
Három-négyórányi időtartamra, ötven személynek biztosított volna szűrt levegőt és aggregátorral elektromos áramot a feladataik ellátásához a megyeszékhelyen található MÁV-os polgárvédelmi bunker.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében a múlt hétvégén feltárultak a bunkermúzeum vaskos ajtói az érdeklődők előtt. A vasútállomás mellett található rejtett építményben a látogatók betekintést nyerhettek az egykori polgárvédelmi óvóhely titkos helyiségeibe.

1990-ig üzemelt itt a MÁV megyei polgárvédelmi parancsnoksága és vezetési központja. 2017-ben, közel harminc év után, a HATESZ – Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület a vasúttársaság támogatásával a helyet látogathatóvá tette, és így időnként feltárul az eddig sokak elől elrejtett, titkos helyszín. A vasárnapi rendezvény során a kutató csapat tagjai meséltek az érdeklődőknek az óvóhelyről, és bemutatták az objektum működését is.

–Egy éve, hogy megnyitottuk a bunkermúzeumot, ahol a föld alatti rejtett látnivalókat próbáljuk bemutatni. Érzékenyíteni szeretnénk az ifjúságot, hogy lássák, hogy milyen történelmi múltunk volt, és ebből okulva ne kövessünk el olyan hibákat, hogy az ilyen objektumokra szükség legyen – mondta el Bácskai Péter, a HATESZ Egyesület elnöke.

Veszprém vasúti csomópontként is stratégiai helynek számított, ezért az objektum légitámadás, vagy egyéb katasztrófa esetén biztosította volna, hogy innen irányíthassák a vasúti közlekedést a pályákon. A légmentesen zárható, szűrőrendszerrel és aggregátorral ellátott betonfedezék a hidegháborús időkre készült, ahol most eredeti berendezések láthatók a 60-as évekből. A különleges, föld alatti múzeum gyűjteményét a HATESZ Egyesület szeretné felajánlásokból még tovább gazdagítani.

 

Forrás: Molnár Sándor, veol

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva