likeBalaton.hu | 2023.12.11. 10:00
Veszprémben összeér a múlt, a jelen és a jövő
A Privát Veszprém programjai decemberben is kínálnak izgalmas helytörténeti vonatkozású elfoglaltságokat.

A Privát Veszprém projekt olyan közösségerősítő programsorozattal gazdagította a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot, amely a város elmúlt 150 évét öleli fel. Veszprém magántörténelmének meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez a lehető legközvetlenebb módon kerülhessenek közelebb a régi idők, és az elmúlt korok neves veszprémi alakjai.

A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album is elkészült.

A Privát Veszprém egy éven átívelő programsorozata azért született meg, hogy Európa Kulturális Fővárosa a helyi családok történetein keresztül is láthatóvá válhasson. Az alkotók ennek eszközéül időszakos fotó-, kirakat- és szoborinstallációkat, valamint az utókor számára egy maradandó fotóalbumot készítettek. Ezekkel az eszközökkel együttesen tudták a történelmi emlékezetet dinamikusan kezelni, és a múlt-jelen-jövő idősíkját egybefüggő láncolatra felfűzni.

Fotó: EKF

Családtörténeti fotógyűjtemény és -album

Hónapokon keresztül formálódott a Privát Veszprém projekt egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme, a gondosan válogatott és digitalizált, a lakosok családi fotóin és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseken alapuló fotógyűjtemény.

Az így létrejött nagyszabású, Veszprém 150 lüktető évét átölelő fotókollekció szabadtéri kiállításként december végéig tekinthető meg az ActiCityben.

December elején pedig megjelent az egyedülálló, kétnyelvű (magyar-angol) album, amely a város kollektív emlékezeteként az ünnepi év után is jelen marad a veszprémiek életében.

A családtörténeti fényképek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat a mesterséges intelligencia felhasználásával alkották meg
Fotó: Privát Veszprém

Helytörténeti és helyi emlékezetet erősítő installációk

A különleges, egyedi fotógyűjtemény mellett, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Privát Veszprém programsorozata több kreatív és közvetlen hangvételű projekt formájában is elérte az embereket. Ennek egyik állomása négy, várostörténeti szempontból meghatározó üzlet kirakatának újragondolása volt, amelyeket privát gyűjteményekből származó fotókat felhasználva rendeztek be.

A Lakatlan Kirakatok nem kiállítóterek, mégis, tárlatvezetés nélkül is számtalan járókelő tekintetét vonzották az üveg mögött megsárgult fotókon megbúvó életutak és korszakok.

A Veszprémi családtörténetek szabadtéri kiállítás
Fotó: Privát Veszprém

Az időszaki köztéri szoborinstallációk öt kivételes veszprémi személyre emlékeztetnek, akik mind-mind hozzájárultak a város történelméhez, fejlődéséhez és hírnevéhez.

Az életnagyságú, háromdimenziós nyomtatással készült szobrok szintén nem egy hagyományos értelemben vett kiállítótérben, hanem Veszprém utcáin kaptak helyet, alakjaik megformálásához pedig ma élő emberek álltak modellt.

Öt egykori városi nagyság kapott ideiglenes szobrot
Fotó: Privát Veszprém

A levéltári fotókból és a város lakóinak saját fényképeiből álló Mesélő Megállók a lehető legtermészetesebb módon illeszkednek bele a 21. századi hétköznapi forgatagba. A buszmegállókban elhelyezett fotóinstallációkon megidézett városi hétköznapok és ünnepek nem csupán a kiállítás helyének köszönhették újszerűségüket, hanem sokat adott ehhez hozzá az egyedi képi megközelítés is. A Mesélő Megállók poszterei decembertől már a V-BUSZ járatait is színesítik.

A szervezők további célja, hogy a Privát Veszprém projekthez kapcsolódó installációk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programéve után is láthatók maradjanak, helyet kapjanak ingyenesen látogatható nyilvános terekben.

A Privát Veszprém projektről

A Privát Veszprém projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) támogatásával valósul meg a BuildingScape Hungary Kft szervezésében. A rendezvénysorozat célja, hogy a lakosság bevonásával, különleges családtörténeteken keresztül teremtsen hidat a város múltja és jelene közt, valamint, hogy élővé tegye Veszprém elmúlt 150 évének történelmét.

 
Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva