Generációs Híd - hagyományőrző és sportprogramok
Helyszín Veszprém,
Időpont
A Generációs Híd programban a sport és a hagyományőrzés eszközeit felhasználva szorosabbra fűzik a kapcsolatot a különböző korcsoportok között.

A rendezvénysorozatról itt olvashatsz, a programok pedig a következők lesznek:

GENERÁCIÓS HÍD – SPORT

Veszprém-Balaton csapatverseny – 2022. május 14. szombat 14:00-19:00 óra
Az 5 fős csapatok az alábbi öt közül legalább négy különböző sporteszközzel-mozgásformával (nordic walking, futás, görkorcsolya, kerékpár, roller) teljesítik a 15 km-es távot a Pannon Egyetemtől a Nereus strandig. A csapattagok útközben a sporteszközeiket kicserélhetik egymást közt, így elősegítve a gyorsabb közös haladást.

Hogyan sportoljunk köztereken? (2022. szeptember hónap, 4 órás időtartam)
A jelentkezők Veszprém térképén megjelölt közterekre látogathatnak el, ahol minden állomáson önkéntesek várják őket, akik megmutatják, hogy lehet az adott területet kreatívan, önállóan és szakszerűen sportolásra használni.

Kocsmasport-est (2022. november hónap, 4 órás időtartam)
A közkedvelt kvízestek sportos verziójában a csapatok sporthoz kapcsolódó kvízkérdésekre válaszolnak, majd az úgynevezett kocsmasportokban, mint például darts, csocsó, pingpong, ügyességi játékok stb. mérik össze képességeiket. A kvízkérdésekre a csapatok közösen válaszolnak, míg a kocsmasportokat a csapatok 1-1 képviselője teljesítheti. Az estet eredményhirdetés és opcionális karaoke program zárja.

GENERÁCIÓS HÍD – HAGYOMÁNYŐRZÉS

Balkon- és fűszernövény kertészet – 2022. április 12. 16:00-19:00 óra
A Pannon KözTér teraszán (rossz idő esetén a nagy projektteremben) kertészmérnök előadást hallgatják meg a résztvevők a balkon- és fűszernövények ültetésének témájában. Ezt követően útmutatása mellett a résztvevők maguk is elkészítik balkonültetéseiket.

Hajfonás és ami mögötte van – 2022. május 16:00-19:00 óra
A program a Pannon KözTér közösségi terében megvalósuló esemény lesz, ahol a hajfonás ősi motívumrendszerében jártas előadó és a legújabb trendek alapján dolgozó fiatal generációt képviselő
frizurakészítő lesznek a meghívott vendégek. Az előadásokat követően lehetőség van az egyes fonatok elkészítésének megtanulására, kipróbálására.

Gasztronómia: Rétes- és pizzasütés – 2022. szeptember
A program egy fatüzelésű kemencével rendelkező, lehetőleg autentikus veszprémi helyszínen megvalósuló program lesz, ahol a hagyományos, kézzel húzott rétes és az eredeti olasz pizza készítésének technikájába és titkaiba avatják be szakértő vendégek a résztvevőket. A pizzát és rétest helyben, fatüzelésű kemencében sütik majd kóstolják. A workshop során mindenki tevékenyen részt vesz a rétesnyújtásban és pizzakészítésben, az idősebb generáció képviselőitől – és az előadóktól – az ifjabbak elleshetik a könyvből meg nem tanulható műhelytitkokat, kézmozdulatokat, hogy az itt szerzett tudás és az elsajátított készségek birtokában otthon önállóan vagy saját családjukkal közösen is el tudják majd készíteni ezen ételeket.

Barkácsolás és kézimunka– 2022. október 1
A program a Pannon KözTér közösségi terében megvalósuló esemény lesz, ahol egy madáretetőkészítésben és egy táskavarrásban jártas előadó lesznek a meghívott vendégek. A workshop résztvevői a gyakorlatban
ismerkednek meg a famegmunkálás és a varrás alapjaival, majd az általuk készített madáretetőt és/vagy táskát haza is vihetik.

Családfakutatás – 2022. november
A program a Pannon KözTér közösségi terében vagy a Veszprém Megyei Levéltár épületében megvalósuló esemény lesz a családfakutatásban jártas előadó közreműködésével. Az előadó ismerteti a családfakutatás
otthoni és levéltári, hagyományos és digitális lehetőségeit, eredményeit, gyakorlati tanácsokkal látja a résztvevőket saját családfájuk kutatására vonatkozóan. A különböző generációk közti kapcsolatfelvétel, kommunikáció így nemcsak a fenti esemény ideje alatt valósul meg, hanem családon belül is: a résztvevők később, saját családfájuk kutatása során eljutnak és – tényleges vagy eszmei – kapcsolatot létesítenek felmenőikkel, a család – ma is élő vagy akár több száz esztendővel ezelőtt élt – idősebb tagjaival.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva