likeBalaton.hu | 2023.09.02. 12:00
Felújították a Szent Mihály-kápolnát Vonyarcvashegyen – GALÉRIA
Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát.

A teljes külső rekonstrukció 123 millió forintba került

Az egy hónapja befejeződött munkák során statikailag megerősítették az épületet és a tornyot, felújították a tetőszerkezetet és a homlokzatot. Minderre pályázaton 95 millió forintot nyert az egyházközség, amit a Veszprémi Főegyházmegye 28 millióval egészített ki, s érkeztek magánadományok is a munkákhoz.

A Szent Mihály-kápolna megáldásakor dr. Udvardy György veszprémi érsek kiemelte

ez az épület találkozási pont, amelyet Jézus Krisztus megtestesülése tesz szentté, számunkra igazán értékessé.

– Különös egybeesés, hogy most ünnepeljük Szent István királyunkat, Magyarország fővédőszentjét, akinek sok-sok hathatós intézkedése között szerepelt az is, hogy tíz településenként épüljön egy templom, mert Isten tisztelete és dicsőítése nélkül nem tudunk jól élni. Ezért is fontos, hogy a szent helyek, amelyek önmagukban is emelik a lelket, ne csak szakrális jelentőséggel bírjanak, hanem az Istennel való találkozás helyszíneivé váljanak – fogalmazott a főpásztor.

Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát.

Fotó: Veszprémi Érsekség

 

A kápolna a lelki ember benső csendjét is szimbolizálja

– Amíg a templom hirdeti a krisztusi hit győzelmét és dicsőségét, büszkeséggel és szépséggel triumfál, addig egy kápolna a lelki ember benső csendjét, valamint Isten és a teremtett világ szoros és elválaszthatatlan kapcsolatát jeleníti meg: ez a genius loci. Értéke sohasem a praktikumában, gyakorlati hasznosságában mérhető – mondta Kerekes Zoltán, az egyházközség plébánosa.

Az ünnepi szentmise után – amelyen Kerekes Zoltán mellett Deák Ákos korábbi plébános koncelebrált – Nagy Bálint országgyűlési képviselő, közlekedésért felelős államtitkár arról is beszélt, e megújulás példás összefogás eredménye, amelyben

az egyház, a kormány, az önkormányzat és egy civil szervezet, továbbá sok magánszemély dolgozott, mozdult közösen egy olyan célért, amely túlmutat egy település érdekein.

Szerinte a fizikai állagmegóvásnál is fontosabb a lelki kapcsolat, a közös munka, amelynek eredménye nem csupán az itt élők javát szolgálja, hanem minden idelátogatóét is.

Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát.

Fotó: Veszprémi Érsekség

Utódainknak építjük az örökséget

– A több száz éves kápolnának nemcsak múltja van, hanem ezzel a felújítással jövője is lesz. Utódainknak pedig erkölcsi kötelessége megőrizni és továbbadni őseink örökségét. Bízzunk abban, hogy mindaz a szépség és áhítat, amit e kápolna falai árasztanak, az istenhit felé irányítja sokak gondolatait – Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát.

Fotó: Veszprémi Érsekség

 

– Ez csak egy idegenforgalmi díszlet mindaddig, amíg hitbéli küldetését be nem teljesíti. Azért építünk és újítunk fel templomokat és szent helyeket, mert szükségünk van ezekre a megszentelt hajlékokra, ahol otthon érezzük magunkat, Isten jelenlétében – Dallos V. Georgina, a Szent Mihály-hegy Védő- és Vendégváró Egyesület elnöke.

Galéria a vonyarcvashegyi halászkápolna felújításáról

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás és fotók: Veszprémi Érsekség

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva