Szaniszló Hajnalka | 2023.09.20. 10:00
Kalandokkal teli őszi kirándulás Vonyarcvashegyen
A település egynapos balatoni látogatásra is tökéletes: kilátás a kápolna-dombról és ősszel is látnivalókkal teli, gyerekbarát partszakasz vár.
Vonyarcvashegyen a kerékpárút közelében egy halászhajó-roncsból interaktív kiállítótér épül, egész évben programokkal csábító strand és múzeum várja a látogatókat, vonzó kerékpáros-lehetőségek és természeti környezet jelentik a település jelenét.

Kalandokkal teli őszi kirándulás Vonyarcvashegyen

– A Lido Strand Magyarországon elsőként nyerte el a turisztikai minőségtanúsító testület által odaítélt Magyarország kincsei védjegyet a vízparti strand kategóriában.
– Strandunkra nem csak nyári élményhelyként tekintünk. A fejlesztésekkel arra törekszünk, hogy a strand és a település is önálló turisztikai attrakcióvá váljon. Fotók és információs táblák találhatóak a strandon a helyi értékekről: az erdőről, a fénykeresztről és a halászkápolna történetéről. A védelmünkbe vett és a vonyarcvashegyi partra emelt Süllő II. fél évszázados, utolsó balatoni halászhajó is azért került a bringakörút mellé (a strand területére) hogy a szezon túl is ide vonzzuk a látogatókat – kezdte a beszélgetést Vonyarcvashegy polgármestere, Pali Róbert.

A vonyarcvashegyi strand ősszel
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

– A Süllő II. halászhajó is felújításra kerül. Milyen szerepet kap?
– A település életében meghatározó a halászati múlt. A halászhajót felújítjuk és Süllő II. Halászkert néven egy muzeális parkot hozunk létre. A látogatók interaktív bemutatókon keresztül ismerhetik meg a balatoni halászat történelmét és a tavi halgazdálkodást.

– Hogyan került halászhajó Vonyarcvashegyre?
– A hajó 1971-ben készült. Négyhengeres hetvenkét lóerős Csepel dízelmotor hajtotta. Évek óta magányosan állt a parton, s a legtöbben csupán egy rozsdás roncsot láttak benne. Én azonban éreztem, hogy sokkal nemesebb sorsot érdemel annál, minthogy az enyészeté legyen.

A Süllő II. halászhajó az enyészeté lett volna, ha a helyiek nem mentik meg és alakítanak ki benne interaktív kiállítóteret
Fotó: Vonyarcvashegy hivatalos

 

– A halászat ezer szállal kapcsolódik Vonyarcvashegyhez. Ennek egyik szegmense a kikötő felé vezető, gyönyörű útvonalon áthaladó kerékpárút, amely mellett rendszeresen láthatunk horgászokat. Milyen feltételei vannak a helyi pecának?
– Aki rendelkezik horgászengedéllyel, pecázhat a területen. A Marina kikötő és a kis csónak-kikötő közötti rész vízügyi terület, amelyet a település bérel és gondoz. Csodálatos onnan a panoráma és ha valaki szeretne elmerülni a Balaton szépségében, ott meg is tud pihenni.

Őszi naplemente a vonyarcvashegyi kikötőnél, a kerékpárút közelében
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

– Mi volt itt a legnagyobb fogás?
– Gyakoriak a húsz kiló feletti pontyok.

– Ha valaki csak egy napra utazik Vonyarcvashegyre, mivel érdemes eltöltenie az idejét?
– Mögöttünk az erdő, előttünk a víz. Északról a Keszthelyi-hegység határol, délről a Balaton. Érdemes rövid erdei sétával ellátogatni a kilátóba, majd lemenni a patra, és végigsétálni több mint öt hektáros strandon. A Tourinform irodában van lehetőség kerékpárt bérelni, így körbetekerhető a településen áthaladó bringaút is. A Balatoni Bringakörút mellett, kerékpáros pihenőhellyel is rendelkező, Vonyarcvashegy dombszigetén a Szent-Mihály hegyen áll Magyarország – sőt, a tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen halászkápolnája, a Szent Mihály Fogadalmi Halászkápolna. Ajánlom a Festetics Bormúzeum interaktív tárlatát is, amely a Festetics-örökség értékes szelete. Érdemes megkóstolni a gasztronómiai inyencségeket, a nap zárásaként pedig a partról megcsodálni a naplementét.

Nyár végi, borongósabb időben is remek program a vonyarci strand, ahol gyönyörködhetünk a Balaton szépségében
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

– A polgármester mit csinál szabadidejében Vonyarcvashegyen?
– Gyakran sétálok az erdőben a kis ösvényeken vagy beevezek a Balaton közepére és lebegek a vízen. Három gyerekem van, velük is sok időt töltünk a szabadban. Fontos, hogy elszakadjunk olykor a digitális világtól és erre a település környezete kiválóan alkalmas.

A fénykereszt Vonyarcvashegyen
Fotó: Vonyarcvashegy hivatalos

 

– A közelmúltban felújításra került a Szent Mihály Fogadalmi Halászkápolna, s a környezetének kiépítése is folyamatban van.
– Népszerű pihenőhely a domb alatti terület, ahol elkezdtük egy családbarát, egész évben nyitva tartó pihenőpark kialakítását. Vizesblokkot építettünk, fásítást végeztünk, vizes élőhelyet és mezítlábas parkot alakítottunk ki. Tűzrakóhelyek kialakítását, pihenőpadok, napozóágyak, további kerékpártárolók, kutyaszemetes, kutyaitató kihelyezését tervezzük.

Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát.

Felújították a Magyarországon egyedülálló vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolnát
Fotó: Veszprémi Érsekség

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva