Mihály Szilvia | 2022.04.26. 10:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Felborult kockaház
Ez a felborult "konténer" a vonyarcvashegyi erdő szélén egy luxus hotelszoba. Nem hiszed? Gyere, megmutatjuk.

Élére fordított hasáb

Egyre népszerűbbek az úgynevezett kabin házak a nyaralók körében, nincs ez másképp a Balatonnál sem. Legtöbbször lakóterületeken kívüli erdőkben, vízpartokon állnak, felszerelésüknek, kialakításuknak köszönhetően luxus táborozási élményt nyújtanak.

Ez a furcsa kinézetű apartman az északi parton Vonyarcvashegy lakóövezetében, de annak szélén, egy erdővel borított domboldal előtt helyezkedik el, meglepő formájával hívja fel magára az arra sétálók, túrázók figyelmét.

Felborult ház az erdőszélen?
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A három tulajdonos Jónás-Kolop Renáta, Jónás Gergő és Jónás Viktor közül Reni és Gergő mutatta be nekünk a különleges szálláshelyet.
– Volt, aki az építés közben lélekszakadva rohant lefelé, hogy valaki hívja a tűzoltókat, mert beborult az épület a domboldalba – nevetnek a tulajdonosok – de az élére felfordított négyzet alakú hasábtömb kialakítás a terv legelső pontja volt. Béres Attila építésszel együtt úgy gondoltuk, hogy a meglepő forma számos különleges lehetőséget nyújt majd a belső terek kialakítása során. Ezt a szakma is díjazta, III. helyezést és különdíjat nyert el a Cabin Balaton terveivel egy országos építészeti versenypályázaton. A földig húzott tető korábban is a balatoni építészet jellegzetessége volt.

Gergő és Renáta mutatja be a házat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Bentről kinyílik a világ

A messziről egy felborult, sötét konténerhez hasonlító, szürke korcolt bádog lemezzel borított épületbe belépve kitárul a világ, szó szerint előttünk magasodnak az erdő fái, a hatalmas, utcáról nem látható üvegablakon keresztül árad be a fény, a bent használt színek és természetes árnyalatok megnyújtják a teret.

– A 25 négyzetméter alapú belső csak első hallásra kicsi, az elrendezésnek, térkihasználásnak köszönhetően egy néhány napos elvonulásra tökéletes ez a tér. Elsősorban párok számára ajánljuk, nem pótágyazható, de külön kérés esetén egy babaágyat még el tudunk itt helyezni.

Vibráló fények
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az egyszerű geometriai formák bent is hangsúlyosak, a csúcs 4 méter magasan van. A belső tér védettségét a részben fedett terasznak köszönheti, így az utcafrontról nem lehet belátni, de mégis világos van.

Az apró konyhában akár egy könnyű vacsorát is el lehet készíteni, a fürdőben zuhany frissít fel, de a wellness élményt fokozandó a tervek szerint egy elektromos fűtésű fa dézsakád vagy jakuzzi is hamarosan beépítésre kerül a terasz fedett részére. Az ággyal szemben pihenőpad, az ágyból néhány lépést megtéve tényleg egy erdei tisztáson lépkedhetsz felkelés után. A kabin környezetében található erdős, fás területet mindenképpen érintetlenül hagyjuk, de közvetlenül a ház körül szeretnék még füvesíteni és pár egyéb kertészeti munka is várat még magára.

– Minimális ökológiai lábnyomot szerettünk volna tenni az erdő szélére, az intim környezetű hotelszoba megalkotása során végig az energiahatékonyságra, a minőségi, természetes alapanyagok alkalmazására és a magas műszaki színvonalra törekedtünk. Még a szappant is egy környékbeli készítőtől vásároljuk a fürdőszobába.

Minden helyet kihasználnak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Válj eggyé a természettel

– A cél az volt, hogy maga a kabin és a benne megszálló vendégek egy picit a természet részévé váljanak, így könnyebb lelassítani, kikapcsolódni. Bár internet van a házban, arra buzdítjuk a vendégeket, hogy fedezzék fel a környéket, ismerjék meg azokat a helyeket, amiket mi is szeretünk.
Keszthely és Badacsony sincs messze, mi azt javasoljuk, hogy Káptalantótit, a Szent György-hegyet és Szigligetet se hagyják ki a programból. Bár az erdő szélén vagyunk, a balatoni nyüzsgés is elérhető egy közepes sétával, de az erdei útvonalak is sokfelé ágaznak. Eljuthatunk a Keszthelyi-hegység számos kilátójához is, a környék biciklivel is felfedezhető. Ma reggel egy őzet is láttam, a cél pontosan ez, amennyire csak lehet, közel kerülni az erdőhöz.
A következő években terveink között szerepel egy újabb hasonló kabin kivitelezése ugyanerre a telekre, természetesen ügyelve arra, hogy a privát szféra továbbra is megmaradjon majd mindkét épületnél. Ez már a házak tervezésénél is az egyik legfőbb szempontunk volt és az azóta eltelt időszakban ez az igény csak erősödni látszik.

Nézd meg képeinket!

Ismerd meg a különleges cserszegtomaji kockaházakat is.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva