Mihály Szilvia | 2021.06.30. 07:00
Irány a csúcs, kilátó- és bányatúra Badacsonytomajon – kétnapos ajánló
Győzd le a meredek hegyoldalt, nézd meg, ahogy a lábad alatt hullámzik a Balaton, és ismerd meg a badacsonyi hegy sötét oldalát, a bányaudvarok titkát is.

Badacsonyról először a borok, majd a fenséges alakú hegy jut eszünkbe. Számtalan kirándulóútvonal és pince, étterem csábít bennünket, kétnapos ajánlónkban a két kedvenc útvonalunkat mutatjuk be nektek.

A túrák során komoly, meredek útszakaszok várnak rátok, gondoskodjatok a folyadék utánpótlásról, de mértékkel fogyasszátok a hegy levét.

Érdemes lesz megállni egy-egy borozóban, és gyönyörködni egy limonádé vagy fröccs mellett a kilátásban, míg kipihenitek a kaptatókat. Legyen a hátizsákotokban víz, naptej és szúnyogriasztó is. Bár számos büfé és étterem van útközben, akár otthoni piknikcsomaggal is nekivághattok a hegynek. Még egy tipp, strandpapucsban és magas sarkú cipőben ne induljatok fel a hegyre.

Megunhatatlan a panoráma
Fotó: Mihály Szilvia

A túrák kutyával és gyerekekkel is teljesíthetők.

A vízpartról a hegytetőig

Ha nem hajóval vagy autóval érkezel Badacsonyba, amit a móló melletti parkolóban hagysz, hanem vonattal, akkor is sétálj át a síneken és a főúton a kikötőhöz, és csodáld meg a hegyet, amit bejársz majd.

A kikötőből indul a séta a hegytetőre
Fotó: Mihály Szilvia

Ha bírod a sétát, akkor az egész utat megtehetitek gyalog, de bérelhettek biciklit a park melletti Tourinform Irodában, vagy felszállhattok egy hegyitaxira vagy elektromos kisbuszra is, hogy a meredek úton ne fáradjatok el idő előtt.

A Park utcából az ikonikus Hableány épületénél forduljatok balra, majd a Római útra érve ismét balra haladjatok. Nagyjából 500 méter sík vagy gyengén emelkedő terep után a Kisfaludy Sándor utcán felfelé menjetek tovább. Itt már többször elakad a lélegzet, de egyre szebb a kilátás, és egymást érik a borozók, éttermek is, üljetek le pihenni.

Elkészült a gyalogosok számára a hegytetőre vezető járda is, így már nem az autók között kell sétálnotok.
Egy kilométeren belül most egy száz méteres szintkülönbséget kell legyőzni, míg feljuttok a Kisfaludy-házig, ami jelenleg az egyik legszebb panorámájú badacsonyi étterem. A mellette levő parkolóig autóval is jöhettek, készüljetek arra, hogy este tízig itt is fizetni kell.

Kilátás a Szegedy Róza-ház mellől
Fotó: Mihály Szilvia

Ha kocsival jöttetek és nem gyalog, akkor sétáljatok vissza a Szegedy Róza-házig és nézzétek meg a Kisfaludy-forrást is. Az irodalmi és bormúzeum jelenleg zárva, de a kilátás pazar.
Ha mindent láttatok, akkor kezdődik az igazi túra a hegyen. A következő négy km során nagyjából 250 méterrel magasabbra mászhattok fel.

Először a Rózsakőnél álljatok meg, ez csak pár perces séta lesz. A legenda szerint ha egy pár háttal a Balatonnak ráül erre a sziklára, még abban az évben összeházasodnak. Van, aki szerint az is elég, ha csak a lány ül a kőre, miközben kedvesére gondol.

Teszteld le a Rózsakő erejét
Fotó: Mihály Szilvia

A sziklákból vájt lépcsőkön nem egyszerű felfelé haladni, figyelni kell, hogy ne csússzatok meg, a hegyről lefelé érkező hegyi bicajosok sem könnyítik meg a haladást. Ha már túl gyorsan ver a szívetek, álljatok meg nyugodtan fotózni, pihenni, több helyen vannak padok, ahol erőt gyűjthettek.

Nem egyszerű, de megéri felmenni a hegy tetejére
Fotó: Mihály Szilvia

A Hertelendy-emlékmű mellől a Páholy-kilátóból a badacsonyörsi hegyet látjátok, varázslatos színekben pompázik az ég, a víztükör és a hegyek. Itt olyan fotókat készíthettek, mintha repülőn ülnétek.

Páholy-kilátó, Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

Még vagy húsz perces séta vár rátok a hegytetőig. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány tárult szemetek elé, bár Szigligetet az erdőtől nem látható, de a Keszthelyi-hegység vonulata, a Szent György-hegy, mögötte a Sümegi vár beazonosítható. Rálátni Tapolcára, a Csobáncra, a Gulácsra, a másik irányban pedig a Káli-medence falvaiban gyönyörködhettek.

A túlparton a boglári Gömbkilátó és Fonyód hegyei, a távolban a Tihanyi-félsziget is látható, a közelben pedig Badacsonytomaj és az Örsi-hegy keretezik a látóhatárt.

A tomaji állomásról a bányákig

Azt tudtátok, hogy Badacsonyban hosszú évtizedekig bányák működtek, követ adva a vasút- és autópályaépítéshez? Ma túraútvonalak visznek az egykori bányaudvarokba. Ezen a sétán a badacsonytomaji vasútállomásról indultok, itt egy kövekkel teli csille emlékeztet a bányászatra.

Kockakövekkel teli csille a tomaji állomáson
Fotó: Mihály Szilvia

Innét a Szent Imre templom felé menjetek. A bazalttemplomként is ismert épület a badacsonyi szüreti felvonulásról lehet ismert, ez Közép-Európa egyetlen bazaltból épült kéttornyú temploma.

A badacsonyi bazalttemplom
Fotó: Mihály Szilvia

A focipálya felé, a Petőfi úton menjetek tovább, majd a Kodály utcára kanyarodva induljatok felfelé. Kicsit megtévesztő lesz, mert ez az utca majd elágazik, és az elágazást is Kodály utcának hívják, a meredekebb, felfelé vezető úton haladjatok a Korkoványi-Köbölkút parkoló felé.

Ez a hegy sötétebb oldala, mondják a helyiek, hiszen az északi lankákra kevesebb napsütés jut, a túrázó is kevesebb, pedig látnivalókban nem szűkölködik a hegy.

A parkolóból egy meredek lépcsősoron juthattok fel az első túraútvonal elágazáshoz, itt balra menjetek a feketefenyők mögött megbújó tomaji bányaudvarig.

Eltörpülünk a hatalmas sziklák alatt
Fotó: Mihály Szilvia

A nagyjából 315 méteres magasságban levő bánya hossza 750 méter lehetett, a bányafalak pedig 70-80 méter magasak voltak. Kattints ide, és olvasd el a badacsonyi bányákról írt cikkünket!

A Kuruc-körúton, piros jelzés, induljatok vissza, és így eljuttok a tördemici bányaudvarig is. Figyeljétek az útmenti táblákat, kis ösvényen kell majd balra bemennetek.

A tördemici bányaudvar
Fotó: Mihály Szilvia

Ez a túraút körbevezet a hegyen, visszaértek az előz nap már felkeresett Rózsakőhöz, de érdemes lefelé inkább a korkoványi oldalt választani.

Kattints ide, és olvasd el a hegy nyugati felének, Badacsonytördemicnek a kétnapos ajánlóját, vagy barangoljatok Ábrahámhegyen, Szigligeten!

Még nem tudod, mikor érkeztek a környékre? Itt a nagy nyári badacsonyi programajánlónk.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva