likeBalaton.hu | 2024.01.26. 14:00
Különleges ajándék érkezett Szántódpusztára
Szent Kristóf, nyakában Jézussal: a Szántódpusztának dedikált széken látható a bútorkészítő faragványa.

– Garbera István kaposvári bútorkészítő mintegy harminc évvel ezelőtt hozott Szántódpusztára egy asztalt, hat széket és egy tükröt. A népi bútorkészítőt megindította, hogy mennyi mindent történt itt az utóbbi időben. Kiegészítve a korábbi garnitúrát, most kifaragta és elkészítette tölgyfából Szántódpuszta székét. A szék motívumában ott szerepel Szent Kristóf, nyakában a kis Jézussal – kezdte a bútorkészítő történetét a Szántódpusztai Majorság képviselője.

A Szántódpusztai Majorság számára dedikált, faragott szék
Fotó: Szántódpusztai Majorság Facebook

– Garbera István István 1982-ben szerezte meg a népi iparművész címet, sok különleges bútora talált gazdára idehaza és külföldön, legtávolabb az USA-ban. Azt mondta, hogy

a pénzt, amit a bútorokért kapott, anyagba fektette, vagyis tölgyet, amerikai diót vásárolt és ha a Jóisten megsegíti, akkor százhúsz évig lesz is munkája vele a magyaregresi műhelyében.

Nagyon köszönjük Szántódpuszta székét, amely a többi Garbera alkotassal együtt a Kiskastély épületében mától megtekinthető. Nagyon szépen köszönjük ezt az igazán szép, értékes és számunkra nagyon jelentős és mély szellemiséget hordozó alkotást – folytatta Kresz Tamás, a majorság létesítményvezetője.

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: Szántódpusztai Majorság Facebook
Nyitókép: Garbera István bútkorészítő a Szántódpusztai Majorság létesítményvezetője, Kresz Tamás társaságában a majorság számára dedikált, faragott székkel
Fotó: Szántódpusztai Majorság Facebook

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva