Koszorus Rita | 2023.10.18. 10:00
Akár 1600 kg szemetet is termel évente egy balatoni turista
A legtöbb szemetet termelő települések országos toplistájába bekerült Zamárdi, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves is.

Somogyban keletkezik a legtöbb hulladék a Teir rendszer 2021-es adatai szerint.

A polgármesterek az elmúlt években jelentősen felpörgött balatoni turizmussal magyarázzák az adatokat.

Somogy termeli a legtöbb hulladékot az országban

Pest környéke csak utánunk következik. Az öt legtöbb hulladékot termelő település között rögtön a második helyen van Balatonmáriafürdő, ahonnan a 2021-es adatok alapján 1368 tonna szemetet szállítottak el. Ez azt jelenti, hogy 1620 kilogramm szemetet termelt egy lakó tavalyelőtt, csakhogy az állandó lakosokra vetítve jön ki a számítás, ami Galácz György polgármester szerint hibás adat.

– Több mint 3200 ingatlan található Balatonmáriafürdőn, amely nyilvánvalóan jóval több nyaralót jelent, mint a 844 bejelentett állandó lakos – mondta a polgármester. Felhívta a figyelmet, a nyári időszakban jóval többen tartózkodnak a településen, mint amennyien állandó lakhelyüknek választották Balatonmáriát.

A legtöbb szemetet termelő települések országos toplistájába bekerült Zamárdi, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves is.

A lista következő helyén Zamárdi áll 3342 tonna szeméttel

Ez személyenként 1254 kilót jelent. Csákovics Gyula polgármester szerint ez a szám egy pozitív mutató.

– Nagy a település és jelentős méretű a nyaralóövezet is. Nyilvánvaló, hogy ez a szemét nem a téli időszakban keletkezik, hanem a szezonban, ami a nyaralóvendégek és a nyaralóingatlanok számából adódóan magas. A nagy mennyiségű hulladék a parton is megjelenik. Tonnaszám szedünk össze szemetet heti szinten a szezonban, éppen ezért évekkel ezelőtt vásároltunk egy tömörítő gépet, amivel összetömörítjük a szabadstrandról összegyűjtött hulladékot. S mivel

az elszállítás, az összegyűjtés jelentős költséget jelent számunkra, ezért is vezettük be néhány éve a fizetős parkolást. Mert a szabadstrandról nem volt bevételünk, csak a szemetet szedtük az egynapos turisták után

– magyarázta Csákovics Gyula polgármester.

Egyre több a hulladék Balatonfenyvesen is

Az öt legtöbb hulladékot termelő település között található még Balatonfenyves is, ahonnan 2021-ben 2585 tonna, azaz személyenként 1140 kiló szemetet gyűjtöttek össze.

– Azért van Balatonfenyves a nagy szeméttermelők között, mert nagy a közigazgatási területünk. A Balaton déli partján Siófok és Fonyód után a harmadik legnagyobb. A közterületek rendben tartása során tapasztaljuk, hogy egyre több a keletkező hulladék a településen. Ez a sok érkező turistából is adódik, de abból is, hogy az üdülők aránya magas: 2300 az állandó lakos és 8 ezer az üdülőtulajdonos – mondta Lombár Gábor polgármester.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Strand Balatonmáriafürdőn
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva