Krausz Andrea | 2021.09.23. 06:00
Balaton Sound - Zamárdi polgármestere: "A helyiek vissza akarják kapni a régi életüket"
Szeptember 22-én összeszámlálták a voksokat. A zamárdiak megszavazták, hogy az elkövetkező három évben továbbra is a Balaton-parti településen rendezzék meg Balaton Soundot. Csákovics Gyula polgármester meglepődött a magas szavazati arányon.

Lezárult a helyi közvéleménykutatás a Balaton Soundról. A konzultációban a helyiek több mint 50 százaléka vett részt, és az eredmények szerint 80 százalék arra szavazott, hogy a következő három évben Zamárdiban tartsák meg a fesztivált.

Régen még rendezvényellenes volt a hangulat

– Az igeneket vártam többségben, de nem ilyen arányban.

Két évvel ezelőtt rendezvényellenes volt a hangulat, de úgy tűnik, hogy a „csendes Zamárdi” sem felel meg az embereknek

– mondta a likeBalaton.hu-nak Csákovics Gyula polgármester arra célozva, hogy a vírus miatt 2020-ban, és 2021-ben is elmaradt a fesztivál.

A helyiek megszavazták a zenei fesztivál folytatását
Fotó: Krausz Andrea

– A covid miatt idén 400 millió forintos kiesése volt a városnak, 2020-ban pedig félmilliárdra rúgott ez az összeg. Az elmúlt két év tudatosította, hogy a település fejlődése érdekében ezekre a bevételekre szükségünk lesz. Úgy tűnik, hogy az emberek szeretnék visszakapni a régi életüket. Ezek a nagy rendezvények már kötődnek a város nevéhez. Mindenki számol velük, és a fesztiválok életképesek – összegzett a polgármester a közvéleménykutatást követően.

Balaton Sound Fesztivál
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A képviselő-testület markáns felhatalmazást kapott

Ahogy a likeBalaton.hu korábban beszámolt, a helyi konzultációban egészen pontosan 2800 fő vehetett részt. A 18. életévüket betöltött állandó lakosok, valamint a 18. életévüket betöltött, Zamárdiban tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárok szavazhattak.

A szeptember 27-i képviselő-testületi ülésen jelentik be hivatalosan a szavazás végeredményét. A képviselő-testület markáns felhatalmazást kapott a polgároktól arra, hogy a következő három évben Zamárdi helyszínt biztosítson a Balaton Sound számára. Rövid időn belül megkötik az előre leegyeztetett és nyilvánosan ismertetett szerződést a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel. Így a szervezők időben megkezdhetik a munkát, gyorsan leköthetik a legnevesebb nemzetközi sztárokat.

Minden évben felépítik, majd lebontják a fesztiválvárost
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Sok minden változik

– Az elmúlt másfél évtizedben sokat finomodott a szervezés, folyamatosan dolgoztunk azon, hogy a negatív hatásokat lecsökkentsük. Már évek óta nem volt pl. 23 óra után koncert a nagyszínpadon.

A jövőben négynaposra rövidül a fesztivál, vasárnap már nem lesznek programok. Kérésünkre a kamionok okozta környezetterhelés is csökken, ami a színpadok állításával és bontásával jár

– mondta Csákovics Gyula.

A legfontosabb változás pedig az, hogy nagyjából a kétszeres díjat fizetik ki a szervezők a városnak. Évi 150 millió forintos bérleti díjat, valamint a helyszín rekultivációjára további 90 millió forintot.

A fesztiválok tervezett időpontjai:

  • 2022. június 29-től július 2-ig.
  • 2023. június 28-tól július 1-ig.
  • 2024. június 26-tól 29-ig.

 

Nyitókép: Csudai Sándor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva