Krausz Andrea | 2021.07.01. 07:00
Cirkuszi élet közelről Zamárdiban – minden nap megfürdetik Szandra elefántot
Mostantól bárki betekinthet a cirkuszi élet kulisszatitkaiba. Zamárdiban létrehozták az ország első Cirkusz Park & Resortját, ahol mi is artisták lehetünk. Közelről szemlélhetjük a zebrákat, lovakat, tevéket, és megcsodálhatjuk a 45 éves indiai elefánt fürdetését, amikor úgy fröcsköli magára a vizet, mint egy kisgyerek.

Új látványossággal gazdagodott a Balaton déli partja. A Richter Flórián Cirkusz neve nem ismeretlen a nyaralóvendégek körében, hiszen 9 éve építik fel minden nyáron hatalmas sátrukat Zamárdiban, de most valami egészen új dologgal rukkoltak elő. Létrehoztak egy cirkuszi falut, ahol el is tölthetünk egy-két éjszakát, és

egy jelentős beruházásnak köszönhetően kisebb állatkertet létesítettek,

ahol például közelről szemlélhetjük az amúgy esténként fellépő állatokat: a békésen majszoló kétpúpú tevecsapatot, a fríz, arab telivér és különleges tinker lovakat, a pónikat, a zebrákat és a cuki Szandrát.

A kétpúpú tevék a fa alatt tömörülnek. Nekik is nagy kifutó épült Zamárdiban
Fotó: Krausz Andrea

Szandra, a kedvenc

Nem lehet egyszerűen más szót használni erre a formás elefántra, aki minden rezdülésünket megérti, miközben Richter Flórián, a cirkusz vezetője megfürdeti a nagy melegben. Szandra hosszú percekig csak nyeli a vizet, amit a szájába vagy az ormányába spriccel az igazgató.

– Mindjárt teleissza magát és akkor elkezdi locsolni a hátát – mondja Richter Flórián, és valóban így is lesz: mintegy 8-10 perc folyamatos nyakalás után boldog fröcskölés veszi kezdetét. – Szandra 43 éve tagja a családunknak, előtte két évig Indiában szántásra fogták be, aztán valahogy átkerült Európába, és így vásárolta meg édesapám.

Nagyon szelíd állat, soha, senkit nem bántott. Rengeteg inger éri, folyamatosan emberek között van. Sokat tapasztalt, lehet hozzá beszélni, okosabb, mint egy kutya, vagy egy delfin.

És nagyon jó a memóriája – dicséri szeretetteljesen Flórián.

Szandra locsolja magát a melegben
Fotó: Krausz Andrea

Elképesztő szállítási kapacitás

De vajon hogyan szállítanak ennyi állatot egyik helyről a másikra? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha fel akarunk pakolni egy 4 ezer kilós elefántot?

– Összesen 50 kamionnal rendelkezünk, ebből 8 az állatok szállítását szolgálja. Szandrának egy nagyon speciális elefántszállító járműve van.

Egy 40 tonnás kamion, ami süllyesztett padlózattal rendelkezik, hogy könnyen be tudjon szállni és közel legyen a földhöz a súlypontja. Ha a 4 ezer kilójával például nekidől a kamion falának, vagy a sofőr bevesz egy kanyart, akkor a súly ne befolyásolja a jármű stabilitását – válaszol a cirkusz vezetője. – A tevéket is nagy kamionban szállítjuk. Nekik megvan az a jó szokásuk, hogy belépve a járműbe, nyomban letérdelnek. Így várják ki az utazás végét. A lovak elválasztó falak között, halszálkás elrendezésben, félig háttal a menetiránynak utaznak a kamionban, amelyben 7-8 állat is elfér.

Egy holland fríz ló a díjnyertes állatok sorából
Fotó: Krausz Andrea

Kamerás megfigyelésre is lehetőség van, az a legjobb, ha az állatok hangját is halljuk. Így azonnal érzékeljük, ha kapálóznak, vagy nem tetszik nekik valami – meséli Richter Flórián, és hozzáteszi, azt vették észre, hogy kifejezetten szeretnek utazni az állatok, de megérkezéskor már állnia kell az istállóknak, hogy minél előbb kiszállhassanak a fárasztó út után.

Szadáról eljöttek, megszűnt a Safari park

Tavaly az országot megbénító koronavírus-járvány miatt Szadán, a téli szálláshelyükön rekedt a Richter család teljes állatállománya. Itt nyitották meg az ország első Safari parkját, ahol autóból lehetett etetni az állatokat.

– Szadán két cirkusz állatállománya volt: a Richter Flórián Cirkuszé, és az öcsém által vezetett Magyar Nemzeti Cirkuszé. Az öcsémnek (ifj. Richter József, aki társulatával jelenleg Balatonlellén turnézik) támadt egy ötlete, hogy egy szafarit csináljunk a meglévő téli szállásunk köré. Nagy sikere volt, az egész tavalyi évben üzemeltettük, de idén a szadai önkormányzat nem engedte a folytatást. Nem illett a településképbe – meséli Richter Flórián, miközben bepillantást enged az otthonába.

Igazi otthon. Ilyen a lakóautó belseje Richteréknél
Fotó: Krausz Andrea

Ilyen egy mai cirkuszigazgató privát élete

A Zamárdiban kialakított cirkuszi parkban gondosan elszeparált helyen állították fel azokat a privát lakókocsikat, amelyek valódi luxust kölcsönöznek a cirkuszosok számára. A kocsik méretét meg lehet hosszabbítani jobbra és balra, és egy kellemes verandát is kialakítottak maguknak a Richter tó partján. Felszerelt konyha, nappali, plazmatévé, kandalló és jakuzzi is hozzájárul a tökéletes pihenéshez.

Flórián családjának minden tagja artista, lovasszámokban nyertek nemzetközi díjakat. 20 éves fia, Richter Kevin pedig ugródeszka-csoportjával a gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyert a napokban Arany Elefánt-díjat.

Cirkusz Park & Resort Zamárdiban Fotó: facebook/Richter Flórián Cirkusz

Több napot is eltölthetünk a cirkuszi élményparkban

Összefogva az egykori Bohém csárdával és faluval, mostantól egy komplex élményparkot alakítottak ki Zamárdiban, ahol bárki megszállhat akár több napra is. A szálláshelyet és az éttermet cirkuszi motívumok díszítik,

az étlapról olyan ételeket választhatunk, mint az „Erőművész vacsorája”, vagy például „Szandra kedvence”,

ami egy nagy gyümölcstál. A belépő megvásárlásával keddtől szombatig akár egy egész napot is eltölthetünk a területen. A belépőben benne van a vidámpark használata és az állatkert megtekintése. A nagysátorban egy különleges tárlat vár bennünket: betekintést nyerhetünk a világot körbejárt Richter család különleges jelmezmúzeumába. Megcsodálhatjátok többek között Richter Flórián monte-carlói aranydíjas fellépő ruháját, és fotózkodhatunk egy gyönyörű hintóban is.

A legszebb jelmezeket kiállításon nézhetjük meg
Fotó: Krausz Andrea

Az élményparkban bizonyos időközönként más és más programok várják a látogatókat. Az egyik a felelős állattartásról szól.

Bemutatják, hogyan foglalkoznak a cirkuszi állatokkal, milyen eszközökkel biztosítják számukra a jó életet. Elmagyarázzák az érdeklődőknek az idomítónyelvet,

ami francia, olasz és német szavakból tevődik össze, mégis minden szakmabeli ismeri. A „Légy te is artista” programon belül pedig ki lehet próbálni néhány kunsztot a művészek asszisztálásával. De lesz bohócműsor, és persze ki ne hagyjuk Szandra fürdetését!

17 órakor bezár a park, és 20 órától megkezdődik a cirkusz jubileumi műsora. Idén lett 200 éves a Richter család. 1821-től állnak rendelkezésre feljegyzések arról, hogy a felmenők Berlinben, a Brandenburgi kapunál egy kőcirkuszban szórakoztatták a nézőket. Az utódok Zamárdiban méltó módon szeretnének tisztelegni a kerek évforduló előtt.

További fotók Zamárdiból:

 

 

Nyitókép, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva