Krausz Andrea | 2022.09.23. 12:00
Madárijesztő szépségversenyt rendeznek Zamárdiban
Madárijesztő-, házi lekvár- és szörpkészítő versenyt tartanak a hétvégén Zamárdiban. A hangulatos őszköszöntő rendezvényen még a szőlőtaposást is kipróbálhatják a gyerekek.

A madárijesztő szépségversenyt a Tájház udvarán rendezik. Ide várják a már előre elkészített alkotásokat.

Madárijesztő műanyag palackból

– Van, aki hagyományos stílusú madárijesztővel érkezik. Vagyis régi ruhákat aggat a karoknak szánt fanyélre – mondta Gábor Krisztina, a Nők a Balatonért Egyesület zamárdi csoportjának egyik szervezője. – Mások söprűből készítik el a bábu alakját.

De olyan is volt már, amelyet újrahasznosított anyagokból, például műanyag palackokból és jutazsákokból állítottak össze.

Megformálták már a Harry Pottert, és volt már vénkisasszony figura is –mesélte Gábor Krisztina.

A legötletesebb madárijesztők versenyeznek
Fotó: Pixabay/Antranias

 

A hetedik alkalommal megrendezendő versenyre most is várják a nevezőket. Szeptember 24-én, szombaton 9 és 10 óra között lehet jelentkezni a helyszínen. Legtöbbször gyerekek érkeznek különféle madárijesztőkkel, de a szervezők szívesen fogadják akár az iskolai, óvodai, vagy baráti csoportok által benevezett pályaműveket is.

A bábukat a verseny után a zamárdi Tájház tornácán hagyják, amiket az utcáról is megcsodálhatnak majd az arra járók.

De ha valaki úgy dönt, hogy otthon szüksége van a termés őrzésére hivatott madárijesztőre, akkor haza is viheti.

Lekvár sütőtökből, vagy somból

– A lekvárkészítés a legnépszerűbb versenyszám. Az otthon megfőzött finomságok között kóstoltunk már hagyományos barack-, meggy-, málna- és eperlekvárt. Van, aki kombinálja a barackot például levendulával. De ettünk már sütőtök- vagy somlekvárt is. Legutóbb egy hagyományos sárgabaracklekvár lett az első.

Jó volt az állaga, nem volt mellékíze, nem volt túl édes.

Sokan odafigyelnek, hogy kevesebb cukrot tegyenek bele, és az ízhatást tekintve inkább a gyümölcs domináljon – mondta a szervező, aki elárulta, hogy minden évben 30-40 lekvárt, és 5-6 szörpöt neveznek a versenyre.

Minden évben 30-40 lekvárt beneveznek a zamárdi versenyre
Fotó: Pixabay/RitaE

Népi játékok és szőlőtaposás

A zsűri soraiban Nők a Balatonért Egyesület zamárdi csoportjának tagjai foglalnak helyet, és idén is meghívást kap Telegdi Ágnes írónő. Őt minden évben felkérik, hogy jöjjön el erre a rendezvényre, és hozza el a mesekönyveit, amelyeket a mesesarokban nézhetnek meg a gyerekek. 9 órától Gubányi Kati vezeti a kézműves foglalkozásokat. Ezen kívül népi és ügyességi játékok várják a gyerekeket.

– Lesz célbadobás, mezítlábas park, kukoricamorzsolás, és idén először szőlőtaposásra is lehetőség nyílik.

Régen ugyanis így préselték a szőlőt – sorolta Gábor Krisztina, aki azt is elárulta, hogy 12 órakor tartják az eredményhirdetést, utána pedig mindenkit meghívnak egy tányér gulyáslevesre.

A szüret és a népi játékok is szerepet kapnak
Fotó: Pixabay

A versenyek győzteseinek ajándékcsomagokat állítanak össze, amelyek a befőzéshez, vagy a konyhai munkálatokhoz szükséges tárgyakat is tartalmaznak. A gyerekeknek játék, az anyukáknak pedig cserepes virágok és illatos fűszernövények is kerülnek a csomagokba.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Graham-H 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva